W gazetkach promocyjnych znaleźliśmy produkty, z których można łatwo przygotować szybki i smaczny obiad. 

Promocje w Biedronce - awokado do kanapek i na sos do mięs

Do soboty (10.04.2021) w Biedronce za kilogram różowych winogron zapłacimy 6,99 zł, a za awokado 15,90 zł za kilogram, a z kartą „Moja Biedronka" za łopatkę wieprzową bez kości (Kraina Mięs) zapłacimy tylko 8,49 zł za kilogram.

Sos z awokado

Sos z awokado - idealny do drobiuSos z awokado - idealny do drobiu shitterstock.com

Przygotowanie: 15 minut

Sos z awokado - składniki

duże przekrojone na pół awokado
1,5 łyżki soku z limonki
1,5 łyżki sosu chilli
roztarty duży ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz

Sos z awokado - przygotowanie

Miąższ awokado miksujemy lub rozgniatamy widelcem, dodając sok z limonki, czosnek, sos chili oraz oliwę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem kawałki zimnego pieczonego mięsa drobiowego albo sałatę z kurczakiem. Podajemy sos z bagietką.

Promocje w Lidlu - pstrąg na szybki obiad

Do soboty (10.04.2021) Lidl oferuje jogurt naturalny (Zott) za 92 grosze za sztukę przy zakupie 6 sztuk, świeżego pstrąga świeżego patroszonego w cenie 1,99 zł za 100 gramów oraz seler naciowy za 3,49 zł za opakowanie (500 gramów).

Pstrąg pieczony z ziołami i pomarańczami

Pstrąg pieczony z tymiankiem i pomarańczamiPstrąg pieczony z tymiankiem i pomarańczami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie 30 minut

Pstrąg pieczony z ziołami i pomarańczami - składniki

4 pstrągi (tuszki)
50 ml oliwy
2 pomarańcze
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
4-5 łodyżek świeżego tymianku lub rozmarynu

Pstrąg pieczony z ziołami i pomarańczami - przygotowanie

Pstrągi płuczemy, osuszamy. 

W miseczce mieszamy oliwę, sok z 1/2 pomarańczy, sól i pieprz. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy ryby i dokładnie smarujemy je mieszanką z oliwą. Do środka pstrągów wkładamy po łodyżce tymianku, resztę siekamy i posypujemy ryby z wierzchu. Do środka ryb wkładamy pomarańcze pokrojone w plasterki. 

Ryby wkładami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. 

Promocje w Kauflandzie - po ziemniaki na rozgrzewającą zapiekankę

Do środy (14.04.2021) w Kauflandzie w atrakcyjnej cenie kupimy, np. ziemniaki w cenie 3,33 zł za 5 kilogramów. Tańsze będą też pieczarki za 4,99 zł za 700 gramów oraz ser Gouda (OSM Myszków) za 1,49 zł za 100 gramów.

Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli 

Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuliZapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli Fot. Lukasz Zandecki / AG

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli - składniki

1,2 kg ziemniaków 
1 kg kwaskowatych jabłek
150 g masła
1 kg cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4 łyżeczki soli
200 ml wody
200 ml wytrawnego białego wina
4 łyżeczki cukru
masło do formy

Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli - przygotowanie

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w piórka (5 mm grubości). Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plasterki (5 mm grubości).

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Żaroodporną formę smarujemy masłem.

W rondlu roztapiamy 6 łyżek masła, wkładamy cebulę, dodajemy tymianek i wsypujemy 2 łyżeczki soli. Smażymy na małym ogniu 10 minut - cebula powinna się zeszklić.

Zwiększamy ogień, smażymy jeszcze 8 minut, aż cebula zacznie się rumienić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, wodę i wino oraz cukier. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia, a potem mieszamy z ziemniakami, jabłkami i resztą soli.

Mieszaniną napełniamy przygotowaną formę, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy pergaminem, a potem folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Pieczemy 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potem odkryj zapiekankę i piecz jeszcze 20 minut, aby wierzch ładnie się przyrumienił. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans, a dopiero potem pokrój na porcje.

Promocje w Auchan - mielone na szybki szwedzkie kotleciki

Do Auchan do środy (14.04.2021) warto się wybrać np. po mięso mielone wieprzowo-wołowe w cenie 7,49 zł za 500 gramów, pomidory za 4,75 za kilogram oraz parówki Ulubione (Indykpol) za 2 zł za opakowanie. 

Szwedzkie kotleciki

Wielu Polaków przygotowuje mięsne klopsiki szwedzkie kottbullar w domu - są proste i smaczne. Czy da się je przygotować bez mięsa?Wielu Polaków przygotowuje mięsne klopsiki szwedzkie kottbullar w domu - są proste i smaczne. Czy da się je przygotować bez mięsa? Fot. Łukasz Zandecki / AG

Dla 2 osób 
Przygotowanie: 20 minut

Szwedzkie kotleciki - składniki

500 g mielonego mięsa (pół na pół wieprzowe i wołowe)
2 łyżki bułki tartej
2 ugotowane tłuczone ziemniaki
100 ml wody lub mleka
jajko
sól, pieprz
łyżeczka majeranku
drobno pokrojona średnia cebula
olej do smażenia

Szwedzkie kotleciki - przygotowanie

Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie okrągłe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.