W gazetkach promocyjnych znaleźliśmy produkty, z których można łatwo przygotować szybki i smaczny obiad.
Promocje w Biedronce - awokado do kanapek i na sos do mięs
Do soboty (10.04.2021) w Biedronce za kilogram różowych winogron zapłacimy 6,99 zł, a za awokado 15,90 zł za kilogram, a z kartą „Moja Biedronka" za łopatkę wieprzową bez kości (Kraina Mięs) zapłacimy tylko 8,49 zł za kilogram.
Sos z awokado
Przygotowanie: 15 minut
Sos z awokado - składniki
duże przekrojone na pół awokado
1,5 łyżki soku z limonki
1,5 łyżki sosu chilli
roztarty duży ząbek czosnku
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Sos z awokado - przygotowanie
Miąższ awokado miksujemy lub rozgniatamy widelcem, dodając sok z limonki, czosnek, sos chili oraz oliwę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy sosem kawałki zimnego pieczonego mięsa drobiowego albo sałatę z kurczakiem. Podajemy sos z bagietką.
Promocje w Lidlu - pstrąg na szybki obiad
Do soboty (10.04.2021) Lidl oferuje jogurt naturalny (Zott) za 92 grosze za sztukę przy zakupie 6 sztuk, świeżego pstrąga świeżego patroszonego w cenie 1,99 zł za 100 gramów oraz seler naciowy za 3,49 zł za opakowanie (500 gramów).
Pstrąg pieczony z ziołami i pomarańczami
Dla 4 osób
Przygotowanie 30 minut
Pstrąg pieczony z ziołami i pomarańczami - składniki
4 pstrągi (tuszki)
50 ml oliwy
2 pomarańcze
po 1/2 łyżeczki soli i pieprzu
4-5 łodyżek świeżego tymianku lub rozmarynu
Pstrąg pieczony z ziołami i pomarańczami - przygotowanie
Pstrągi płuczemy, osuszamy.
W miseczce mieszamy oliwę, sok z 1/2 pomarańczy, sól i pieprz.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Na nim kładziemy ryby i dokładnie smarujemy je mieszanką z oliwą. Do środka pstrągów wkładamy po łodyżce tymianku, resztę siekamy i posypujemy ryby z wierzchu. Do środka ryb wkładamy pomarańcze pokrojone w plasterki.
Ryby wkładami do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.
Promocje w Kauflandzie - po ziemniaki na rozgrzewającą zapiekankę
Do środy (14.04.2021) w Kauflandzie w atrakcyjnej cenie kupimy, np. ziemniaki w cenie 3,33 zł za 5 kilogramów. Tańsze będą też pieczarki za 4,99 zł za 700 gramów oraz ser Gouda (OSM Myszków) za 1,49 zł za 100 gramów.
Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli - składniki
1,2 kg ziemniaków
1 kg kwaskowatych jabłek
150 g masła
1 kg cebuli pokrojonej w piórka
2 łyżki posiekanego świeżego tymianku
4 łyżeczki soli
200 ml wody
200 ml wytrawnego białego wina
4 łyżeczki cukru
masło do formy
Zapiekanka z jabłek, ziemniaków i cebuli - przygotowanie
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w piórka (5 mm grubości). Jabłka myjemy, obieramy, kroimy w plasterki (5 mm grubości).
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Żaroodporną formę smarujemy masłem.
W rondlu roztapiamy 6 łyżek masła, wkładamy cebulę, dodajemy tymianek i wsypujemy 2 łyżeczki soli. Smażymy na małym ogniu 10 minut - cebula powinna się zeszklić.
Zwiększamy ogień, smażymy jeszcze 8 minut, aż cebula zacznie się rumienić. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pozostałe masło, wodę i wino oraz cukier. Mieszamy, aż składniki się połączą. Zagotowujemy, odstawiamy do ostygnięcia, a potem mieszamy z ziemniakami, jabłkami i resztą soli.
Mieszaniną napełniamy przygotowaną formę, wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy pergaminem, a potem folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu). Pieczemy 50-60 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Potem odkryj zapiekankę i piecz jeszcze 20 minut, aby wierzch ładnie się przyrumienił. Wyjmij z piekarnika, odstaw na kwadrans, a dopiero potem pokrój na porcje.
Promocje w Auchan - mielone na szybki szwedzkie kotleciki
Do Auchan do środy (14.04.2021) warto się wybrać np. po mięso mielone wieprzowo-wołowe w cenie 7,49 zł za 500 gramów, pomidory za 4,75 za kilogram oraz parówki Ulubione (Indykpol) za 2 zł za opakowanie.
Szwedzkie kotleciki
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Szwedzkie kotleciki - składniki
500 g mielonego mięsa (pół na pół wieprzowe i wołowe)
2 łyżki bułki tartej
2 ugotowane tłuczone ziemniaki
100 ml wody lub mleka
jajko
sól, pieprz
łyżeczka majeranku
drobno pokrojona średnia cebula
olej do smażenia
Szwedzkie kotleciki - przygotowanie
Wszystkie składniki mieszamy, dokładnie wyrabiamy i formujemy niewielkie okrągłe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju.