Zdrowe jedzenie jest kluczowe dla dobrego samopoczucia, szczególnie w ciągu dnia w pracy. Jeśli chcesz cieszyć się pysznym jedzeniem, bez wychodzenia z biura, wypróbuj nasze propozycje. Przygotowaliśmy kilka prostych i szybkich przepisów na wiosenne lunchboksy, w których znajdziesz między innymi bułkę z pastą jajeczną czy sałatkę.

Bułka z pastą jajeczną

Bułka z pastą z pastą jajeczną
Bułka z pastą z pastą jajeczną Fot. Andrzej Krasowski

Bułka z pastą jajeczną - składniki

Pasta jajeczna:
jajka ugotowane na twardo
majonez
musztarda
Oraz:
plasterki ogórka
ulubione kiełki
koperek lub inne świeże zioła
wieloziarnista bułka

Bułka z pastą jajeczną - przygotowanie

Ugotowane jaja rozdrabniamy widelcem, mieszamy z majonezem, musztardą (można doprawić pieprzem).

Bułkę kroimy, smarujemy pastą i dodajemy plasterki ogórka, kiełki, zioła. 

Jajka z brokułami, ryżem i papryką

Składniki tej sałatki można dowolnie zmieniać, wszystko zależy od tego, czego po świętach mamy w lodówce w nadmiarze.

Jajka z brokułami ryżem i papryką
Jajka z brokułami ryżem i papryką Fot. Andrzej Krasowski

Jajka z brokułami, ryżem i papryką - składniki

ugotowany ryż lub kasza
zblanszowane brokuły
posiekana dymka
pokrojona papryka lub pomidor
grzybki shimeji lub pieczarki
po szczypcie imbiru i chili lub czerwonej papryki
kiełki, np. słonecznika
przyprawa pięciu smaków lub inna ulubiona
3 ugotowane jajka pokrojone w plasterki lub kostkę

Jajka z brokułami ryżem i papryką - przygotowanie

Wszystkie składniki delikatnie mieszamy. Jeśli nie mamy w domu mieszanki przypraw, smak sałatki wzmacniamy majonezem, sosem sojowym czy winegretem.

Wiosenna sałatka

Wiosenna sałatka
Wiosenna sałatka Fot. Andrzej Krasowski

Wiosenna sałatka - składniki

Warstwy od dołu:
czerwona i biała quinoa lub inna kasza
kukurydza (mrożona lub z puszki)
zielony groszek (mrożony lub lub z puszki)
czerwona cebula posiekana i skropiona sokiem z cytryny
ogórek pokrojony w drobną kostkę
połówki jajek przepiórczych lub pokrojone kurze
kiełki soczewicy
Można ewentualnie dorzucić:
pokrojoną wędlinę, np. smażony boczek, szynkę, chorizo
Sos ziołowy w osobnym pudełku:
jogurt
oliwa
sok z cytryny
natka pietruszki
bazylia
tymianek
kiełki

Wiosenna sałatka - przygotowanie

Składniki sałatki układamy po kolei w słoiku lub wysokim pojemniku plastikowym, zamykamy. Do osobnego pudełka wlewamy i władamy wszystkie składniki, zamykamy. W pracy wlewamy sos do warzyw.