Promocje w Biedronce – zapraszamy na pieczone ziemniaki
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (10.04.2021), np. za opakowanie ziemniaków (5 kg) zapłacimy tylko 2,99 zł. Do środy (7.04.2021) za tuszkę kurczaka bez podrobów (Kraina Mięs) zapłacimy 3,99 zł za kilogram, a za kilogram bananów 2,49 zł (z kartą Moja Biedronka).
Pieczone ziemniaki z sałatką szpinakową
Dla 5 osób
Przygotowanie: 50 minut
Sałatka szpinakowa w ziemniakach – składniki
5 sporych ziemniaków jednakowej wielkości
oliwa
100 g baby szpinaku
150 g twarożku śmietankowego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
100 g drobnej fasoli z zalewy
owoc granatu (lub żurawin, borówek)
sól
Sałatka szpinakowa w pieczonych ziemniakach – przygotowanie
Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, osuszamy papierowym ręcznikiem. Wkładamy do garnka z osoloną wodą, gotujemy 10 minut od zagotowania. Wyjmujemy, lekko studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Układamy ziemniaki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy oliwą. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25-30 minut. Lekko studzimy. Nacinamy na krzyż, łyżeczką wydrążamy miąższ tak, by pozostały ścianki o grubości ok. 1 cm.
Szpinak blanszujemy minutę. Do każdego ziemniaka wkładamy porcję szpinaku, twarożku doprawionego solą i tymiankiem oraz trochę osączonej fasoli. Posypujemy pestkami granatu lub żurawinami. Podajemy na zimno.
Promocje w Lidlu – paróweczki idealne do domowego hot doga
Do środy (7.04.2021) w Lidlu kupimy mleko bez laktozy (Pilos 1,5%) za 1,79 zł. Taniej kupimy też imbir w cenie 1,49 zł za 100 gramów oraz paróweczki wieprzowe z jagnięciną w cenie 1,99 zł za 100 gramów.
Hot dog
Hot dog – składniki
Sałatka z ogórkiem:
cebula
ogórek kiszony
dymka (biała część)
sól
pieprz
oliwa
ocet winny
Sos aioli:
łyżka majonezu
pół ząbka czosnku
łyżeczka soku z cytryny
Oraz:
parówki
bułka do hot doga
musztarda
keczup
Hot dog – przygotowanie
Prażymy cebulkę. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy minutę na rozgrzanym oleju. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Na sałatkę kroimy ogórka w półplasterki, dymkę w kostkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z octem winnym i oliwą z oliwek.
Na aioli miksujemy wszystkie składniki na gładką masę.
Parówki podgrzewamy w wodzie. Bułkę podgrzewamy i nadkrawamy głęboko wzdłuż. Smarujemy ją sosem aioli, nakładamy sałatkę z ogórka, polewamy keczupem. Teraz kładziemy gorącą parówkę, na nią musztardę. Na końcu posypujemy prażoną cebulką.
Promocje w Aldim – wegańskie mięso idealne na zapiekankę
Do soboty (10.04.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. wege mięso mielone w cenie 7,99 zł za 200 gramów (promocja ważna od 8.04.2021). W atrakcyjnej cenie kupimy też ser Limburger z porostem czerwonej lub białej pleśni za 4,99 zł oraz mrożone owoce (maliny, truskawki lub mieszankę owoców jagodowych z wiśniami) za 7,49 zł.
Zapiekanka z makaronem i wegańskim mięsem
Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Zapiekanka z makaronem – składniki
400 g drobnego makaronu
cebula
2 ząbki czosnku
olej
listek laurowy
2 goździki
300 g mielonego mięsa wieprzowego
mała marchewka
440 g gęstej passaty pomidorowej
sól, pieprz, oregano
4-6 plasterków żółtego sera lub 5 łyżek płatków drożdżowych
Zapiekanka z makaronem – przygotowanie
Makaron gotujemy nieco krócej niż w instrukcji na opakowaniu (np. zamiast 8 minut 5), odsączamy, studzimy.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, podsmażamy na oleju. Dodajemy listek laurowy, goździki, mielone wegańskie mięso i podsmażamy, mieszając.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do sosu i dusimy, aż zmięknie (5-6 minut), dolewamy passatę i dusimy ok. 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje.
Wyjmujemy z patelni listek, sos doprawiamy solą, pieprzem i oregano, mieszamy z ugotowanym na półtwardo makaronem. Formę do zapiekania smarujemy tłuszczem, przekładamy do niej masę. Przykrywamy plastrami sera lub posypujemy płatkami drożdżowymi. Zapiekamy 20-25 minut w 180 st.
Promocje w Carrefourze – młoda kapusta w sam raz do szybkiego duszenia
Do soboty (17.04.2021) w Carrefourze kupimy młodą kapustę w cenie 3,99 zł za sztukę. Taniej kupić można też kefir (Mleczny Przystanek) za 1,15 zł oraz masło Osełka Górska w cenie 7,99 zł.
Duszona młoda kapusta z koperkiem
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Duszona młoda kapusta z koperkiem – składniki
3-4 dymki lub jedna średnia cebula
główka młodej kapusty
pęczek kopru
łyżka masła
olej do smażenia
Duszona kapusta z koperkiem – przygotowanie
Dymkę kroimy w plastry, szczypior na centymetrowe kawałki. Kapustę szatkujemy w centymetrowe paski. Koperek siekamy.
W rondlu z grubym dnem rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Dodajemy kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i mieszając co jakiś czas dusimy maksimum 10 minut.
Kiedy kapusta opadnie i puści sok, zwiększamy ogień, zdejmujemy przykrywkę i chwilę odparowujemy kapustę.
Wrzucamy połowę posiekanego koperku, mieszamy i chwilę razem podgrzewamy, dodajemy łyżkę masła, jeszcze raz mieszamy i dosypujemy pozostały koperek.