Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywamiSałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami Fot. Justyna Lenart

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami - składniki

2 marchewki
pietruszka
mały seler
2 ziemniaki
mały kawałek pora
małe jabłko
jajko
50 g mrożonego groszku
duży kiszony ogórek
duża łyżka majonezu

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami - przygotowanie

Marchewkę, seler, pietruszkę dobrze myjemy i polewamy olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczone studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Ziemniaka gotujemy w łupinie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy drobno. To samo robimy z jajkiem.

Jabłko oraz kiszonego ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Mrożony groszek parzymy w gorącej wodzie i studzimy.

Łączymy wszystkie składniki, dodajemy łyżkę majonezu i delikatnie mieszamy.

Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim

Kotleciki jajeczne z sosem holenderskimKotleciki jajeczne z sosem holenderskim Fot. Justyna Lenart

Dla 4 osoby
Czas przygotowania: 60 minut

Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim - składniki

3 jajka ugotowane na twardo
jajko surowe
100 g bułki tartej
100 ml oleju rzepakowego
duży pęczek szczypiorku
szczypta pieprzu
łyżeczka musztardy dijon

Sos holenderski:
50 ml soku z cytryny
4 żółtka
50 g masła
szczypta soli i pieprzu

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, szczyptę pieprzu i łyżeczkę musztardy. Roztrzepujemy jedno jajko i dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy.

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym.

Robimy sos: do metalowej miski wbijamy żółtka i ubijamy je na parze. Powoli dodajemy sok z cytryny na przemian z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako dodatek do kotletów jajecznych.

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiemJajko na półtwardo ze szczypiorkiem Fot. Justyna Lenart

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem - składniki

2 jajka
szczypiorek
szczypta soli

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem - przygotowanie

Do garnka wlewamy tyle wody, żeby całkowicie przykrywała jajka po włożeniu. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Gotujemy ok. 5-6 minut w zależności od wielkości jajka - czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie jajka studzimy w zimnej wodzie. 

Jajka obieramy, przekrawamy na pół, układamy na półmisku i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Agata Gwiazdowska.Agata Gwiazdowska. Fot. Justyna Lenart

Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen”. Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek” zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie”. Jest mamą dwuletniej Heleny.

Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku