Wielkanoc to święto, które zwykle kojarzy nam się z bogactwem smaków i obfitością dań na stole. Jednak, gdy chodzi o dzieci, ważne jest, aby pamiętać o tym, że ich układ pokarmowy jest wciąż w fazie rozwoju i potrzebują lekkiej i zbilansowanej diety. Dlatego polecamy przygotować dla najmłodszych gości lżejsze wersje tradycyjnych wielkanocnych potraw, które będą smaczne i jednocześnie nie obciążą ich żołądków.
W menu dla dzieci na Wielkanoc warto postawić na dania, które zawierają dużo warzyw, takie jak sałatki z jajkiem, gotowane warzywa, pieczone mięso drobiowe czy ryby.
Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami
Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia
Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami - składniki
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- 2 ziemniaki
- mały kawałek pora
- małe jabłko
- jajko
- 50 g mrożonego groszku
- duży kiszony ogórek
- duża łyżka majonezu
Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami - przygotowanie
Marchewkę, seler, pietruszkę dobrze myjemy i polewamy olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczone studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.
Ziemniaka gotujemy w łupinie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy drobno. To samo robimy z jajkiem.
Jabłko oraz kiszonego ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Mrożony groszek parzymy w gorącej wodzie i studzimy.
Łączymy wszystkie składniki, dodajemy łyżkę majonezu i delikatnie mieszamy.
Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim
Dla 4 osoby
Czas przygotowania: 60 minut
Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim - składniki
- 3 jajka ugotowane na twardo
- jajko surowe
- 100 g bułki tartej
- 100 ml oleju rzepakowego
- duży pęczek szczypiorku
- szczypta pieprzu
- łyżeczka musztardy dijon
Sos holenderski:
- 50 ml soku z cytryny
- 4 żółtka
- 50 g masła
- szczypta soli i pieprzu
Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, szczyptę pieprzu i łyżeczkę musztardy. Roztrzepujemy jedno jajko i dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy.
Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym.
Robimy sos: do metalowej miski wbijamy żółtka i ubijamy je na parze. Powoli dodajemy sok z cytryny na przemian z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako dodatek do kotletów jajecznych.
Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem
Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut
Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem - składniki
- 2 jajka
- szczypiorek
- szczypta soli
Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem - przygotowanie
Do garnka wlewamy tyle wody, żeby całkowicie przykrywała jajka po włożeniu. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Gotujemy ok. 5-6 minut w zależności od wielkości jajka - czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie jajka studzimy w zimnej wodzie.
Jajka obieramy, przekrawamy na pół, układamy na półmisku i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą czteroletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku