Wielkanoc to święto, które zwykle kojarzy nam się z bogactwem smaków i obfitością dań na stole. Jednak, gdy chodzi o dzieci, ważne jest, aby pamiętać o tym, że ich układ pokarmowy jest wciąż w fazie rozwoju i potrzebują lekkiej i zbilansowanej diety. Dlatego polecamy przygotować dla najmłodszych gości lżejsze wersje tradycyjnych wielkanocnych potraw, które będą smaczne i jednocześnie nie obciążą ich żołądków.

W menu dla dzieci na Wielkanoc warto postawić na dania, które zawierają dużo warzyw, takie jak sałatki z jajkiem, gotowane warzywa, pieczone mięso drobiowe czy ryby.

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami
Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywamiFot. Justyna Lenart

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 60 minut + czas pieczenia

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami - składniki

  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 2 ziemniaki
  • mały kawałek pora
  • małe jabłko
  • jajko
  • 50 g mrożonego groszku
  • duży kiszony ogórek
  • duża łyżka majonezu

Sałatka jarzynowa z pieczonymi warzywami - przygotowanie

Marchewkę, seler, pietruszkę dobrze myjemy i polewamy olejem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do miękkości. Upieczone studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę.

Ziemniaka gotujemy w łupinie. Po ostudzeniu obieramy i kroimy drobno. To samo robimy z jajkiem.

Jabłko oraz kiszonego ogórka obieramy i kroimy w drobną kostkę.

Mrożony groszek parzymy w gorącej wodzie i studzimy.

Łączymy wszystkie składniki, dodajemy łyżkę majonezu i delikatnie mieszamy.

Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim

Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim
Kotleciki jajeczne z sosem holenderskimFot. Justyna Lenart

Dla 4 osoby
Czas przygotowania: 60 minut

Kotleciki jajeczne z sosem holenderskim - składniki

  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • jajko surowe
  • 100 g bułki tartej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • duży pęczek szczypiorku
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka musztardy dijon

Sos holenderski:

  • 50 ml soku z cytryny
  • 4 żółtka
  • 50 g masła
  • szczypta soli i pieprzu

Ugotowane i ostudzone jajka obieramy i ścieramy na tarce o najdrobniejszych oczkach. Dodajemy drobno pokrojony szczypiorek, szczyptę pieprzu i łyżeczkę musztardy. Roztrzepujemy jedno jajko i dodajemy je do masy jajecznej i mieszamy.

Z masy formujemy kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy z lodówki i smażymy na rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym.

Robimy sos: do metalowej miski wbijamy żółtka i ubijamy je na parze. Powoli dodajemy sok z cytryny na przemian z masłem, doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy na ciepło jako dodatek do kotletów jajecznych.

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem
Jajko na półtwardo ze szczypiorkiemFot. Justyna Lenart

Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 10 minut

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem - składniki

  • 2 jajka
  • szczypiorek
  • szczypta soli

Jajko na półtwardo ze szczypiorkiem - przygotowanie

Do garnka wlewamy tyle wody, żeby całkowicie przykrywała jajka po włożeniu. Wodę solimy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy palnik i delikatnie wkładamy jajka do garnka za pomocą łyżki. Gotujemy ok. 5-6 minut w zależności od wielkości jajka - czas gotowania jajek liczymy od momentu zagotowania się wody. Po tym czasie jajka studzimy w zimnej wodzie. 

Jajka obieramy, przekrawamy na pół, układamy na półmisku i posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem.

Agata Gwiazdowska.
Agata Gwiazdowska.Fot. Justyna Lenart

Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą czteroletniej Heleny.

Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku