Te przepisy na wielkanocne desery robi się szybko i nie wymagają wielu składników. Możecie je zrobić razem z dzieckiem, ale też spokojnie 5-6-latek może je przygotować samodzielnie przy niewielkiej pomocy dorosłego.
Wielkanocne czekoladowe jajo z ricottą
Dla 1 osoby
Czas przygotowania: 20 minut
Wielkanocne czekoladowe jajo z ricottą - składniki
czekoladowe jajo
100 g ricotty
20 g cukru pudru
opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
100 ml łyżki śmietanki 36-proc.
Dekoracja:
kilka małych pianek
owoce miechunki
Wielkanocne czekoladowe jajo z ricottą - przygotowanie
Śmietankę ubijamy na sztywno. Serek mieszamy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią. Serek z ubitą śmietanką delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i schładzamy około 15 minut.
W czekoladowym jajku bardzo delikatnie odkrawamy czubek na tyle, by swobodnie można było włożyć nadzienie do środka. Wyjmujemy z lodówki schłodzoną w rękawie masę i umieszczamy ją we wnętrzu jajka. Na koniec możemy udekorować deser małymi piankami lub kawałkami owoców.
Wielkanocny króliczek muffinkowy z kremem maślanym
Dla 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia
Wielkanocne króliczki muffinkowe z kremem maślanym - składniki
200 g cukru
200 ml jogurtu naturalnego
200 g mąki pszennej
3 jajka
100 g roztopionego masła
szczypta soli
skórka z jednej cytryny
łyżeczka płaska sody oczyszczonej
Krem:
200 g masła
300 g cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
100 ml łyżki śmietanki 36-proc.
Dekoracja:
uszy: liście miechunki
oczy: kilka ziaren czarnuszki
nos: 4 goździków
Wielkanocne króliczki muffinkowe z kremem maślanym - przygotowanie
Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy jogurt i skórkę z jednej cytryny oraz masło. Ubijamy na najwolniejszych obrotach, dodając przesianą mąkę z sodą. Gotową masę odstawiamy na 10 minut. Za pomocą łyżki do lodów odmierzamy porcje ciasta i przekładamy do foremek na muffinki. Pieczemy w 170 st. do suchego patyczka.
Na masę: miękkie masło ubijamy mikserem i powoli dodajemy do niego cukier puder oraz cukier z prawdziwą wanilią. Bardzo delikatnie dolewamy śmietankę kremówkę. Gotowy krem przekładamy do rękawa cukierniczego i chłodzimy 15 minut.
Gdy muffiny ostygną, za pomocą rękawa nakładamy na wierzch krem maślany i dekorujemy go w taki sposób, by powstała buzia króliczka.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku