Promocje w Biedronce - jajka i schab wieprzowego bez kości
W Biedronce do środy (7.04.2021) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. Do soboty (3.04. 2021) za kilogram schabu wieprzowego bez kości zapłacimy tylko 8,99 zł (z kartą Moją Biedronka) a za pół kilo truskawek tylko 4,99 zł.
Również do soboty (3.04.2021) z kartą Moja Biedronka wszystkie jajka kupimy w promocji 2+1 gratis.
Jajka marynowane
Jajka marynowane fot. M&K Duklas/duklas.pl
Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Jajka marynowane - składniki
250 ml białego octu winnego
10 ząbków czosnku
2 suszone papryczki chili
łyżka cukru
łyżeczka pieprzu
listek laurowy
łyżeczka soli
12 jajek na twardo
Jajka marynowane - przygotowanie
Ocet winny mieszamy z 250 ml wody. Dodajemy obrane ząbki czosnku, opłukane papryczki chili i resztę przypraw. Doprowadzamy do wrzenia na małym ogniu (cukier powinien się rozpuścić), a potem gotujemy 10 minut. Zalewę odcedzamy na sicie o małych oczkach. Jajka obieramy ze skorupek, wkładamy do litrowego słoika, uzupełniamy ciepłą zalewą, zakręcamy. Gdy zalewa ostygnie, wstawiamy słój na minimum 2 doby do lodówki. W lodówce jajka możemy przechowywać miesiąc.
Promocje w Lidlu - twaróg na sernik i kaczka
Serię tanich produktów do soboty (3.04.2021) oferuje Lidl. Do najciekawszych promocji należy twaróg sernikowy Pilos w cenie 4,99 zł. Taniej kupimy też filet z kaczki ze skórą za 24,90 zł za kilogram oraz rzeżuchę za 2,99 zł.
Sernik krakowski
Sernik krakowski Fot. Arkadiusz Ścichocki
Na blaszkę
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
100 g zimnego masła
5 łyżek cukru pudru
łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
masło i bułka tarta do formy
Masa serowa:
80 g masła
100 g rodzynek lub innych bakalii
1 kg tłustego twarogu lub twarogu sernikowego
10 jajek
100 g cukru
cukier waniliowy
2 łyżki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
szczypta soli
Sernik krakowski - przygotowanie
Na ciasto mąkę siekamy szerokim nożem z zimnym masłem. Następnie dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy ciasto, formujemy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Na masę serową masło roztapiamy i studzimy. Rodzynki zalewamy wrzątkiem (lub alkoholem), zostawiamy do ostudzenia i osączamy. Ser miksujemy, dodając po żółtku oraz po łyżce cukru i pastę waniliową. Na koniec do gładkiej i jednolitej masy wlewamy roztopione i ostudzone masło.
Białka jajek ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie mieszamy z masą serową i na koniec z bakaliami.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. Formę do pieczenia natłuszczamy masłem i posypujemy tartą bułką.
Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkowujemy 3/4 ciasta i wykładamy nim formę, formując brzeg wysoki na 2-3 cm. Na cieście rozsmarowujemy masę serową i wyrównujemy powierzchnię. Resztę ciasta grubo rozwałkowujemy, kroimy na wąskie paski (najlepiej radełkiem) i układamy z nich kratkę na serniku.
Sernik wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 60 minut. Wyjmiemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Można ciasto polukrować ciasto białym lukrem lub oprószyć je cukrem pudrem.
Kaczka z sosem suszonych śliwek
Kaczka z suszonymi śliwkami Małgorzata Dzięgielewska
Dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Kaczka z sosem suszonych śliwek - składniki
pierś kaczki ze skórą
olej
sól
łyżka masła
ząbek czosnku
gałązka rozmarynu
Sos:
250 g suszonych śliwek
czerwona cebula
oliwa
łyżeczka cynamonu
łyżka startego imbiru chilli
4 goździki
2 łyżki octu balsamicznego
sok z cytryny
Kaczka z sosem suszonych śliwek - przygotowanie
Pierś kaczki myjemy zimną wodą (usuwamy szypułki piór). Skórę przycinamy w taki sposób, aby dobrze zakrywała mięso (nie może ono wystawać z boków). Nacinamy ją co centymetr (nie przecinamy mięsa!). Opuszki palców moczymy w oleju i lekko smarujemy nim kaczkę. Mięso posypujemy solą.
Układamy na zimnej patelni skórą do dołu. Smażymy na małym ogniu, aż skórka będzie brązowa i chrupiąca (w tym czasie odlewamy tłuszcz, by się nie gotowała). Odwracamy i smażymy 6-7 minut zależnie od grubości kaczki. Dodajemy masło, zgnieciony ząbek czosnku wraz z łupiną i rozmaryn. Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, by mięso odpoczęło. Mięso kroimy na porcje.
Na sos: w rondelku śliwki zalewamy wrzątkiem i gotujemy 15 minut. Cebulę siekamy i osobno w rondlu szklimy na oliwie (lub sosie po smażeniu kaczki). Dodajemy śliwki wraz z płynem, przyprawy, ocet, dusimy pod przykryciem, aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z kaczką na ciepło lub na zimno.
Promocje w Kauflandzie - masło i mąka
Do środy (7.04.2021) w Kauflandzie znajdziemy wiele promocji. W atrakcyjnej cenie kupimy np. masło Łaciate w cenie 3,33 zł. Taniej też mąkę Basia za 2,49 zł oraz pęczek włoszczyzny w cenie 4,99 zł.
Chałka, czyli warkocz z kruszonką
Chałka Natalia Nowak-Bratek
Na 2 duże chałki
Przygotowanie: 75 minut
Chałka - składniki
50 g masła
20 g świeżych drożdży
80 g cukru
450-500 g mąki
op. cukru waniliowego
szczypta soli
jajko
3 żółtka
150 ml mleka
Kruszonka:
50 g mąki
25 g masła
łyżka cukru
Chałka - przygotowanie
Masło topimy, studzimy. Drożdże ucieramy z łyżeczką cukru. Resztę cukru mieszamy z mąką, cukrem waniliowym i solą. Dodajemy jajko i 2 żółtka, drożdże, masło i letnie mleko. Wyrabiamy elastyczne ciasto ok. 10 minut (powinno być gęste i lepkie). Wkładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy, dzielimy na 6 części. Z każdej formujemy wałek, po 3 wałki splatamy jak warkocz. Chałkę układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce by podrosła. Kruszonka: zimne masło zagniatamy z mąką i cukrem na kruszonkę o konsystencji mokrego piasku. Posypujemy chałkę. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st., pieczemy ok. 35 minut (przykrywamy folią, jeśli zacznie się spiekać).
Chałkę zamiast z kruszonką możemy przygotować z makiem, sezamem, a nawet gruboziarnistą solą.
Promocje w Auchan - śledzie i biała kiełbasa
Do Auchan do soboty (3.04.2021) warto się wybrać np. filety śledziowe a la Matjas za 11,99 zł za kilogram. W promocyjnej cenie kupimy też golonkę wieprzową przednią za 8,99 zł za kilogram oraz kiełbasę białą surową w cenie 16,99 zł.
Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną, majonezem i świeżym szczypiorkiem
Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną, majonezem i świeżym szczypiorkiem Fot. Łukasz Zandecki
Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną i majonezem - składniki
6-8 filetów śledziowych matiasów
1/2 szklanki mleka
winne jabłko
1/2 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej (ok. 50 g)
4 łyżki majonezu
4 łyżki gęstej śmietany
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki curry
cukier i sól do smaku
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
Śledzie curry ze skórką pomarańczową, śmietaną i majonezem - przygotowanie
Filety zalewamy mlekiem i odstawiamy na 2 godz. Następnie osuszamy i kroimy na kawałki. Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach lub kroimy w drobną kostkę. Mieszamy: skórkę pomarańczową, jabłko, majonez, śmietanę, sok z cytryny, curry, cukier i sól. Układamy śledzie na półmisku i polewamy sosem. Posypujemy szczypiorkiem.
Pieczona marynowana biała kiełbasa
Pieczona biała kiełbasa Fot. Agata Jakubowska / AG
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Marynowanie: 12 godzin
Pieczona marynowana biała kiełbasa - składniki
2 cebule
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki oliwy
1/3 szklanki sosu sojowego
pieprz
1 kg surowej białej kiełbasy
Pieczona marynowana biała kiełbasa - przygotowanie
Cebule siekamy, czosnek zgniatamy, zalewamy oliwą i sosem sojowym, mieszamy, doprawiamy do smaku pieprzem.
Kiełbasę nakłuwamy widelcem, zalewamy oliwą z sosem sojowym, odstawiamy do lodówki na całą noc. Wyjmujemy z zalewy następnego dnia i pieczemy 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 170 st. Tak upieczona kiełbasa jest pyszna także na zimno.