Majonez, przepis podstawowy - składniki

2 żółtka jajek
20 g musztardy Dijon
30 ml soku z cytryny
700 ml oleju
10 g soli
5 g białego pieprzu

Majonez - przygotowanie

Oddzielamy żółtka jaj od białek. Do miski wkładamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i przyprawy.

Majonez:  do miski wkładamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i przyprawyMajonez: do miski wkładamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i przyprawy Fot. Walaszczyk / Różalski / WarsztatKadru.pl

Wszystko ubijamy (lub miksujemy) na jednolitą masę, stopniowo dodając oliwę cienkim strumieniem.

Majonez wszystko miksujemy na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwęMajonez wszystko miksujemy na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę Fot. Walaszczyk / Różalski / WarsztatKadru.pl

Ubijamy wszystkie składniki tak długo, aż majonez będzie zupełnie gładki.

Majonez: wszystko, aż majonez będzie zupełnie gładkiMajonez: wszystko, aż majonez będzie zupełnie gładki Fot. Walaszczyk / Różalski / WarsztatKadru.pl

Majonez cebulowy

Przygotowujemy się według przepisu podstawowego, ale dwie rzeczy się zmieniają. Pojawia się chrupiąca cebula oraz cebulowy smak oleju.

Majonez cebulowy - składniki

50 g cebuli
700 ml oleju
pozostałe składniki z przepisu podstawowego

Majonez cebulowy - przygotowanie

Rozgrzewamy olej do temperatury 100 st. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę o boku 5 mm. Wrzucamy cebulę do rozgrzanego oleju i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia, później cebulę odcedzamy.

Pozostałe czynności wykonujemy dokładnie tak samo jak w poprzednim przepisie, na końcu dodając prażoną cebulę.

Autor przepisów: Piotr Wyrwas