Majonez, przepis podstawowy - składniki
2 żółtka jajek
20 g musztardy Dijon
30 ml soku z cytryny
700 ml oleju
10 g soli
5 g białego pieprzu
Majonez - przygotowanie
Oddzielamy żółtka jaj od białek. Do miski wkładamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i przyprawy.
Majonez: do miski wkładamy żółtka, musztardę, sok z cytryny i przyprawy Fot. Walaszczyk / Różalski / WarsztatKadru.pl
Wszystko ubijamy (lub miksujemy) na jednolitą masę, stopniowo dodając oliwę cienkim strumieniem.
Majonez wszystko miksujemy na jednolitą masę, stopniowo dolewając oliwę Fot. Walaszczyk / Różalski / WarsztatKadru.pl
Ubijamy wszystkie składniki tak długo, aż majonez będzie zupełnie gładki.
Majonez: wszystko, aż majonez będzie zupełnie gładki Fot. Walaszczyk / Różalski / WarsztatKadru.pl
Majonez cebulowy
Przygotowujemy się według przepisu podstawowego, ale dwie rzeczy się zmieniają. Pojawia się chrupiąca cebula oraz cebulowy smak oleju.
Majonez cebulowy - składniki
50 g cebuli
700 ml oleju
pozostałe składniki z przepisu podstawowego
Majonez cebulowy - przygotowanie
Rozgrzewamy olej do temperatury 100 st. W tym czasie kroimy cebulę w kostkę o boku 5 mm. Wrzucamy cebulę do rozgrzanego oleju i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia, później cebulę odcedzamy.
Pozostałe czynności wykonujemy dokładnie tak samo jak w poprzednim przepisie, na końcu dodając prażoną cebulę.
Autor przepisów: Piotr Wyrwas