Promocje wielkanocne w Biedronce - biała kiełbasa i jaja

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (03.04.2021), np. za kiełbasę białą surową Kraina Mięs zapłacimy 7,98 zł za kilogram (z kartą Moja Biedronka). Taniej kupimy też jajka i warzywa. Za 30 jajek Moja Kurka zapłacimy - 7,49 zł (z kartą Moja Biedronka), a szparagi zielone kosztować będą tylko 7,99 zł.

Żur chrzanowy z białą kiełbasą

Żur z chrzanem na wędzonceŻur z chrzanem na wędzonce Fot. Agata Jakubowska / AG

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania: 60 minut

Żur chrzanowy z białą kiełbasą - składniki

3 białe kiełbasy (ok. 300 g)
200 g wędzonego boczku
100 g wędzonego podgardla
litr żuru
100 g chrzanu (bez dodatków)
pół główki czosnku
2 cebule
3 jaj na twardo
3 ziemniaków
marchewka
2 łyżek śmietany 18-proc.
olej do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, kminek

Żur chrzanowy z białą kiełbasą - przygotowanie

Boczek kroimy w dość grube plastry, 2-3 ząbki czosnku rozgniatamy z solą, dodajemy 4-5 listków laurowych i sporo majeranku. Zalewamy 1,5 litrami wody, dodajemy kiełbasę i zagotujemy na niewielkim ogniu.

Podgardle kroimy w drobną kostkę i smażymy na patelni. Kiedy zacznie się rumienić, dodajemy pokrojoną w kostkę jedną cebulę i smażymy, aż cebula się zeszkli. Przyprawiamy obficie majerankiem, białym pieprzem i wszystko dodajemy do gotującego się boczku z kiełbasą.

Kolejną cebulę opalamy nad palnikiem albo grillujemy na suchej patelni tak, by się przypaliła, i dodajemy do gotującego się wywaru. Dorzucamy też marchewkę pokrojoną w plasterki.

Wyjmujemy gotujący się boczek, studzimy go i kroimy w drobniejszą kostkę, w tym czasie do gara dodajemy skrojone w większą kostkę ziemniaki. Boczek delikatnie grillujemy na suchej patelni, żeby lekko się zrumienił, wystarczy 4-5 minut. Skwareczki dodajemy do wywaru i wlewamy dokładnie wymieszany żur (na dnie butelki zbiera się osad, który jest kwintesencją całości).

Z ugotowanych na twardo jaj wyjmujemy żółtka, a białka odkładamy na bok. Do żółtek dodajemy 4 łyżki gorącego wywaru, widelcem dokładnie go mieszamy z żółtkami. Do rozgniecionych i lekko przestudzonych żółtek dodajemy śmietanę i chrzan, wszystko mieszamy. Następnie znów dolewamy kilka łyżek zupy z garnka, żeby zagrzać wymieszaną z żółtkami i chrzanem śmietanę. Ogrzaną masę powoli wlewamy do garnka z zupą. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę białka. Całość mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Kiełbasę można zostawić w całości lub wyjąć z garnka i pokroić w mniejsze kawałki. Zupa będzie gotowa, kiedy ziemniaki i marchewka zmiękną. (Przepis Igor Nazaruk)

Lidl - twaróg sernikowy na paschę

W Lidlu do środy (31.03.2021) w promocyjnej cenie kupić można majonez klasyczny Kania za 1,99 zł (przy zakupie dwóch sztuk), tańszy też będzie twaróg sernikowy Pilos - 4,99 zł i polski chrzan - 9,99 zł za kilogram.

Pascha

Pascha wielkanocnaPascha wielkanocna Fot. BBS

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 30 minut + czas odciskania paschy

Pascha - składniki

750 g twarogu sernikowego
laska wanilii
100 ml 36-proc. śmietanki
skórka z 1/2 pomarańczy
50 g suszonej żurawiny
100 g rodzynek
40 g migdałów w płatkach
50 g włoskich orzechów
50 g pistacji
6 żółtek
350 g cukru pudru
1/2 kostki miękkiego masła
bakalie do dekoracji

Pascha - przygotowanie

Miksujemy twaróg na gładką masę. Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i zagotowujemy w śmietance, odstawiamy do ostygnięcia. Wanilię wyjmujemy i odkładamy, a do śmietanki dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową, żurawinę i rodzynki. Ponownie zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia.

Migdały, wyłuskane orzechy i pistacje prażymy na suchej patelni. Ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę, dodajemy wyskrobane ziarenka wanilii. Ciągle ubijając, dodajemy zmiksowany twaróg i kawałki masła. Delikatnie łączymy masę twarogową, uprażone bakalie oraz śmietankę, mieszając drewnianą łyżką. Nakładamy masę na sitko wyściełane gęstą gazą.

Zawiązujemy jej końce i obciążamy talerzykiem, na którym stawiamy jeszcze np. naczynie z wodą. Sitko z masą umieszczamy na naczyniu o podobnej wielkości i odstawiamy do lodówki na minimum 24 godziny. W tym czasie masa powinna dobrze się odsączyć. Odwijamy z gazy, odwracamy i dekorujemy bakaliami. (Przepis Adam Chrząstowski)

Aldi - włoszczyzna i śmietana

Do soboty (03.04.2021) w Aldi w promocyjnej cenie znajdziemy m.in. włoszczyznę na tacce za 2,99 zł. W atrakcyjnej cenie kupimy śmietanę 18-proc. Zott za 1,89 zł oraz majonez Kielecki za 5,99 zł.

Włoszczyzna zapiekana w waniliowym sosie

włoszczyzna zapiekana w waniliowym sosiewłoszczyzna zapiekana w waniliowym sosie fot. Małgorzata Kujda

Dla 8 osób
Czas Przygotowania: 70 minut

Włoszczyzna zapiekana w waniliowym sosie - składniki

2 pęczki włoszczyzny
250 g dyni
50 g masła
250 ml śmietany 18-proc.
2 laski wanilii
80 g startego parmezanu
szczypta gałki muszkatołowej
sól, pieprz

Włoszczyzna zapiekana w waniliowym sosie - przygotowanie

Włoszczyznę obieramy, czyścimy, kroimy na małe kawałki. Dynię kroimy w małą kostkę. Brytfankę smarujemy masłem, układamy warzywa, posypujemy solą i pieprzem.

Śmietanę wlewamy do rondelka, dodajemy przekrojone na pół laski wanilii, 30 g parmezanu i gałkę muszkatołową. Mieszając, podgrzewamy na małym ogniu 10 minut.

Wanilię usuwamy, ciepłym sosem zalewamy warzywa. Posypujemy pozostałym parmezanem i wiórkami masła, które zostało po smarowaniu blachy. Pieczemy 45 minut w 180 st.

Carrefour - kawior z łososia

Do Carrefoura do soboty (03.04.2021) warto się wybrać po kawior z łososia w cenie 10,99 zł. Taniej też kupimy masło polskie Mlekovita za 3,29 zł przy zakupie dwóch sztuk oraz szynkę od Szwagra Krakus w cenie 2,79 zł za 100 gramów.

Sałatka z kawiorem, jajkami, wędzoną rybą i ogórkiem

Sałatka z kawiorem, wędzoną rybą, jajkami i ogórkiemSałatka z kawiorem, wędzoną rybą, jajkami i ogórkiem Fot. Shutterstock.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Sałatka z kawiorem, jajkami, wędzoną rybą i ogórkiem - składniki

8 jajek
2 ogórki sałatkowe
300 g wędzonej ryby (łososia, dorsza, mogą być wątróbki dorszowe)
kilka gałązek szczypiorku
30 g czerwonego kawioru z ryb łososiowych
oliwa, np. szczypiorkowa

Sałatka z kawiorem, jajkami, wędzoną rybą i ogórkiem - przygotowanie

Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy, kroimy na kawałki. Ogórki myjemy, kroimy w małą kostkę. W salaterkach układamy kawałki ryb, jajka, ogórki, skrapiamy oliwą szczypiorkową. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dekorujemy kawiorem.

Oliwę szczypiorkowa możemy zrobić też sami. W rondelku podgrzewamy 150 ml oliwy i pęczek posiekanego szczypiorku. Gdy delikatnie zabulgocze, zdejmujemy z ognia. Miksujemy, przecedzamy przez sito wyłożone gazą.