Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowaFrancuska zupa cebulowa Fot. 123rf.com


Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Francuska zupa cebulowa - składniki

300 g cebuli
60 g masła
duża łyżka mąki
4 łyżki śmietany 18-proc.
60 g sera ementaler lub gruyere
6 kromek wiejskiego chleba

Francuska zupa cebulowa - przygotowanie

Cebulę kroimy cienko i podsmażamy na maśle. Posypujemy mąką, mieszamy. Dolewamy 1 i 1/2 wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i dusimy 20 minut. Po tym czasie garnek z zupą zdejmujemy z ognia, dodajemy sól i pieprz do smaku i wlewamy śmietanę. Wszystko mieszamy

Z chleba robimy grzanki, gdy są chrupiące układamy je na zupie, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut, by ser się zarumienił.

Tarta lotaryńska

Tarta lotaryńskaTarta lotaryńska Fot. ALLEKO / 123rf.com

Dla 6 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia ciasta

Tarta lotaryńska - składniki

ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1/2 szklanki wody

farsz:
200 g wędzonego boczku
150 ml gęstej śmietany
3 jajka
pieprz i gałka muszkatołowa

Tarta lotaryńska - przygotowanie

Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozkładamy na formie, nakłuwamy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki.

Rozgrzewamy piekarniki do 180 st. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na małym ogniu, aż się lekko zarumieni. Śmietanę rozbijamy z jajkami, dodajemy pieprz i gałkę muszkatołową.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy na nim równomiernie podsmażony boczek i zalewamy jajkami ze śmietaną. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy na ćwiartki i podajemy z sałatką.

Tarta z cebulą i rodzynkami

Tarta z cebulą i rodzynkamiTarta z cebulą i rodzynkami Fot. Shutterstock.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Tarta z cebulą i rodzynkami - składniki

ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1/2 szklanki wody

Farsz:
5 cebul
100 g tartego sera chedar
2 jajka
1/2 szklanki mleka
100 g rodzynek
2 łyżki oliwa
sól, pieprz
filiżanka esencji herbacianej

Tarta z cebulą i rodzynkami - przygotowanie

Ciasto zagniatamy i wstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę. Po tym czasie wyjmujemy je, rozkładamy na formie, nakłuwamy widelcem i wstawiamy ponownie do lodówki. Rodzynki wkładamy do filiżanki z esencją i zostawiamy do namaczanie.

Rozgrzewamy piekarniki do 180 st. Cebulę podsmażamy na oliwie. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i serem.

Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozkładamy na nim cebulę. Odsączamy rodzynki, posypujemy nimi cebulę i zalewamy całość jajkami z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy tartę z piekarnika, kroimy na ćwiartki i podajemy z sałatką.

Cytrynowe ciasto cztery ćwiartkiCytrynowe ciasto cztery ćwiartki Fot. Shutterstock.com

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia 40 minut

Cytrynowe ciasto cztery ćwiartki - składniki

4 jaja
250 g masła
250 g cukru
250 g mąki
cytryna

lukier:
3 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru pudru

Cytrynowe ciasto cztery ćwiartki - przygotowanie

Masło ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym jajku, mieszając. Na końcu dodajemy mąkę i wszystko dokładnie mieszamy.

Cytrynę myjemy, parzymy, ocieramy z niej skórkę i dodajemy do ciasta. Wyciskamy sok z cytryny i zachowujemy go.

Ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest upieczone. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i delikatne polewamy sokiem z cytryny tak, by sok wsiąkł w ciasto.

Robimy lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny.Gdy ciasto przestygnie, polewamy jego wierzch lukrem i wstawiamy do lodówki by stężał.

Crème caramel

Creme caramelCreme caramel Fot. Bartosz Fasiecki

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Crème caramel- składniki

litr mleka
6 jaj
łyżka cukru na jajko
3 łyżki cukru na karmel
laska wanilii

Crème caramel- przygotowanie

Robimy karmel: 3 łyżki cukru wsypujemy do garnuszka postawionego na gazie. Kiedy cukier zrobi się brązowy, dodaję do niego łyżkę wody i szybko mieszamy. Gotowy karmel wylewamy na dno ceramicznych naczynek cienką warstwą.

Robimy krem: jajka dokładnie mieszamy z cukrem. Mleko z wanilią zagotowujemy (wanilię przecinamy wzdłuż na pół), zdejmujemy z ognia. Do gorącego mleka powoli wlewamy masę jajeczną i mieszamy. 

Mleko delikatnie wlewamy do naczynek z karmelem, następnie umieszczamy je w większym naczyniu z gorącą wodą (powinna sięgać do połowy wysokości foremek) i pieczemy w temperaturze 110 st. około 30-40 minut. Schładzamy. Odwracamy foremki do góry dnem i wykładamy gotowy krem na talerzyki.