Promocje wielkanocne w Biedronce - boczek

Do 28 marca kupimy w Biedronce boczek wieprzowy bez kości (Kraina Mięs) po 12 zł za kilogram; białą kiełbasę surową z czosnkiem (Kraina Mięs) po 7,99 zł (500 g), olej rzepakowy (Kujawski) po 2,98 za 2 litry z kartą Biedronka, a do 24 marca - młodą kapustę po 3,99 zł (za sztukę). 

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem 

Wolno pieczony boczek z zielonym sosemWolno pieczony boczek z zielonym sosem Natalia Nowak-Bratek

Dla 6-8 osób
Oczekiwanie: jeden dzień
Przygotowanie: 4 godziny

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - składniki

Pieczeń:
2 kg surowego boczku 
łyżeczka soli
4 ząbki czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżki oliwy
sok z cytryny
4 duże ziemniaki
Sos:
garść liści natki
garść liści bazylii
2 rozgniecione ząbki czosnku
jajko ugotowane na twardo, garść pokruszonego miękiszu białego pieczywa
łyżka białego octu winnego
80 ml oliwy
szczypta soli

Wolno pieczony boczek z zielonym sosem - przygotowanie

Dzień przed pieczeniem nacinamy skórę na boczku w centymetrową kratkę. Pozostałe składniki (oprócz ziemniaków) mieszamy, powstałą marynatą smarujemy boczek z każdej strony (trochę marynaty odkładamy do pieczenia). Przykrywamy przezroczystą folią kuchenną i wkładamy na dobę do lodówki.

Ziemniaki obieramy, układamy w brytfannie, a na nich kładziemy boczek – skórą do góry. Skrapiamy pozostałą marynatą, na dno brytfanny wlewamy pół szklanki wody. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 3 godziny w 150 st.

Usuwamy folię, zwiększamy temperaturę do 180 st. i pieczemy jeszcze 40 minut, aż skórka się ładnie przyrumieni. Wyjmujemy boczek z piekarnika, przekładamy na deskę do krojenia i pozwalamy mu odpocząć przez pół godziny. Ziemniaki wyjmujemy z brytfanny i rozgniatamy na purée, mieszając z sosem, który powstał podczas pieczenia.

Na sos miksujemy natkę z bazylią i czosnkiem. Gdy powstanie pasta, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy jeszcze 2 minuty.

Boczek kroimy na porcje. Podajemy z purée oraz sosem bazyliowo-pietruszkowym.

Lidl - rolady wołowe 

W Lidlu od 25.03 kupimy polskie jajka wielkości M (Złota Nioska) po 8,95 zł za 30 sztuk, schab wieprzowy bez kości w plastrach XXL po 8,95 zł (700 g), polską wołowinę (Rzeźnik) - mięso na rolady po 34,90 zł za kilogram, nowością są roślinne pasty alternatywne dla serków Tłoczone z Nerkowców (Wege Siostry) w atrakcyjnej cenie - 19,99 zł (150 g). 

Wielkanocna rolada wołowa faszerowana jajkami i ogórkami kiszonymi

Wolno pieczony boczek z zielonym sosemFot. M&K Duklas / duklas.pl

Rolada wołowa faszerowana jajkami i ogórkami kiszonymi - składniki

1 kg wołowiny na rolady
2 łyżki ostrej musztardy
50 g tłuszczu
łyżka mąki
500 ml bulionu lub wody 
Farsz:
250 g mielonego mięsa (np. wieprzowego)
1/2 łyżeczki rozmarynu
łyżka majeranku
łyżeczka tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
2 jajka ugotowane na twardo
ogórek kiszony 

Rolada wołowa faszerowana jajkami i ogórkami kiszonymi - przygotowanie

Umytą i osuszoną wołowinę rozbijamy tłuczkiem przez folię i smarujemy musztardą.

Na farsz mielone mięso mieszamy z przyprawami, natką pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem i rozsmarowujemy po wołowinie. Na farszu kładziemy połówki jajek i plastry ogórka.

Roladę ciasno zwijamy i mocno związujemy nicią kuchenną. Oprószamy mięso solą, pieprzem oraz mąką.

W brytfannie rozgrzewamy tłuszcz i obsmażamy roladę ze wszystkich stron. Dolewamy 125 ml bulionu, przykrywamy i dusimy mięso na minimalnym ogniu 1-2 godziny, od czasu do czasu uzupełniając sos resztą bulionu. Gotową roladę wyjmujemy na deskę i po ostudzeniu kroimy w plastry. Podajemy z ostrymi sosami.

W Carrefourze - masa makowa

Do 28.03 w sieci Carrefour dostaniemy ser żółty edamski (Ogorzałek) po 1,69 zł (100 g), ziemniaki wczesne po 2,99 zł za kilogram, masę makową (Helio, Bakalland) po 5,99 zł (850 g), kawę ziarnistą (Montmartre) 100 proc. arabica po 30 zł (500 g) przy zakupie dwóch opakowań, ser zotarella (Zott) po 3,37 zł (125 g) przy zakupie 2 opakowań. 

Bardzo prosty makowiec

Bardzo prosty makowiecBardzo prosty makowiec Fot. Łukasz Kozyra

Na 20 porcji
Przygotowanie 90 minut

Prosty makowiec - składniki

Masa:
3 białka
800-900 g gotowej masy makowej
Ciasto:
5 jajek
100 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
5 łyżeczek oleju
100 g mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do  pieczenia
orzechy do dekoracji

Prosty makowiec - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.

Na masę makową białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z gotową masą makową. Przekładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy powierzchnię. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 40 minut.

Na ciasto białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Nadal ubijając, dodajemy porcjami żółtka. Następnie, mieszając, powoli wlewamy olej i dosypujemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Na upieczoną warstwę makową wylewamy przygotowane ciasto, wstawiamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 20 minut. Studzimy.

Ciasto, najlepiej trzymając za brzegi papieru, przekładamy na tacę, odwracając je do góry warstwą makową. Dekorujemy rozdrobnionymi orzechami.

W Kauflandzie - świeży chrzan i gotowane buraczki

W Kauflandzie – w weekend (27-28.03) dostaniemy m.in. banany po 2,99 zł za kilogram. Od 25.03 kupimy świeży chrzan po 14 zł za kilogram, buraczki gotowane starte i buraki gotowane całe po 2,99 zł (500 g), skoncentrowany barszcz biały lub żurek bio (Kowalewski) po 1,69 zł (300 ml).  

Ćwikła - buraczki z chrzanem

Bardzo prosty makowiecFot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Na dwa duże słoiki
Przygotowanie: 20 minut

Ćwikła - składniki

1 kg ugotowanych buraków
korzeń chrzanu
łyżka kminku
sól
łyżka cukru
120 ml octu jabłkowego lub winnego
50 ml czerwonego wytrawnego wina (niekoniecznie)

Ćwikła - przygotowanie

Ugotowane bez skórki buraki kroimy w plasterki, ścieramy na tarce o dużych oczkach lub krótko miksujemy w robocie kuchennym.

Chrzan płuczemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach (chronimy oczy, gdyż wyciska łzy bardziej od cebuli) lub krótko miksujemy w robocie kuchennym. Wkładamy na sito razem z kminkiem i przelewamy wrzątkiem.

Mieszamy z burakami, doprawiamy solą i cukrem, dolewamy ocet i ewentualnie wino, mieszamy. Przekładamy do 2 słoików. Odstawiamy do lodówki na 2-3 dni. Podajemy do wielkanocnych wędlin i mięs na zimno.

Promocje w Aldi - borówki do wędlin i pasztetów

W tej sieci do 28.03 dostaniemy świeży szpinak po 2,79 zł (200 g), pieczarki po 3,39 zł (500 g), białą kiełbasę z szynki (Wędliniarnia) po 5,99 zł (500 g), borówki leśne w słoiku (Trader Joe’s) po 5,49 zł (400 g). 

Sos borówkowy do pasztetów i wędlin

Sos borówkowy do pasztetów i wędlinSos borówkowy do pasztetów i wędlin shtterstock

Na 500 ml sosu
Przygotowanie: ok. 15 minut

Sos borówkowy do pasztetów i wędlin - składniki

400 g borówek (ze słoika)
200 g dżemu z czarnej porzeczki
20 g świeżo startego chrzanu
łyżka musztardy
20 g kandyzowanej skórki pomarańczy
otarta skórka i sok z cytryny
ostra i słodka papryka
sól, pieprz

Sos borówkowy do pasztetów i wędlin - przygotowanie

Borówki z sokiem i dżem miksujemy na jednolity krem. Dodajemy odciśnięty chrzan, musztardę i drobno posiekaną skórkę z pomarańczy. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, doprawiamy do smaku obiema paprykami, solą i pieprzem oraz resztą przypraw.