Jak upiec najprostszy chleb śliwkowy

Jak upiec najprostszy chleb śliwkowyJak upiec najprostszy chleb śliwkowy ew

Na keksówkę
Przygotowanie: 50 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Najprostszy chleb śliwkowy - składniki

150 ml wody
200 ml mleka
40 g świeżych drożdży
łyżka miodu
500 g mąki*
100 g suszonych śliwek
25 g oleju
czubata łyżeczka soli
olej do natłuszczenia naczyń

Najprostszy chleb śliwkowy - przygotowanie

W robocie lub misce mieszamy wodę, mleko, rozkruszone drożdże oraz miód. Zostawiamy na kilka minut.

Wsypujemy mąkę, suszone śliwki (jeśli trafią się wam wyjątkowo suche, warto je najpierw zalać gorącą wodą, odczekać kilka minut, aż zmiękną, osaczyć i dopiero wtedy dodać do ciasta chlebowego), dodajemy olej oraz sól. Wyrabiamy w robocie (ok. 3 minut). Robot ma tę zaletę, że kompletnie zmiksuje śliwki, dzięki temu ciasto nabiera aptecznej ciemnej barwy. Jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie, śliwki przed dodaniem do ciasta trzeba bardzo drobno pokroić. 

Przekładamy ciasto do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. (można też na dnie piekarnika ustawić naczynie żaroodporne z wodą lub użyć pary, jeśli mamy odpowiedni piekarnik, dzięki temu skórka chleba jest bardziej chrupiąca).

Foremkę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto chlebowe do foremki i wilgotną ręką wyrównujemy wierzch. 

Prosty chleb śliwkowyProsty chleb śliwkowy ew

Wstawiamy chleb do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut. Od razu wyciągamy z foremki i zostawiamy na kratce lub ściereczce do ostudzenia.

*Na początek wystarczy mąka ze sklepu - pszenna, zwana przez producentów chlebową lub orkiszowa. Zdecydowanie wolę używać orkiszowej, mieszam 150 g mąki typ 1850 z 350 g typu 630. Ponieważ często piekę, kupuję przez Internet ekologiczną mąkę w dużych opakowaniach po 5 kg. 

Najprostszy chleb żytnio-pszenny na zakwasie - tatterowiec

Nawet jeśli jesteś bardzo zabieganą osobą, możesz upiec swój chleb własny chleb na zakwasie. Zakwas wyhodujesz od zera w ciągu 4 dni. Wystarczy, że w telefonie ustawisz sobie przypomnienie co 12 godzin, by go dokarmić lub wymieszać.

Chleb na zakwasieChleb na zakwasie Fot. BBS

Na keksówkę
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: godzina plus mniej więcej  3 godziny

Najprostszy chleb żytnio-pszenny na zakwasie

350-400 g zakwasu żytniego razowego*
150 ml wody
100 g mąki żytniej
300 g mąki pszennej chlebowej
łyżka soli
łyżeczka cukru
oliwa 

Najprostszy chleb żytnio-pszenny na zakwasie - przygotowanie

Wszystkie składniki wkładamy do robota kuchennego i wyrabiamy na luźne ciasto (będzie lepkie). Przekładamy do natłuszczonej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut. (Można też zostawić w robocie, bo po godzinie znów je będziemy krótko wyrobić).

Foremkę natłuszczamy oliwą, możemy też obsypać jej ścianki płatkami owsianymi lub otrębami.

Ciasto na chleb krótko wyrabiamy rękami lub w robicie i przekładamy do foremki. Wierzch wyrównujemy natłuszczoną oliwą ręką i polewamy oliwą. Przykrywamy wierzch folią i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce kilka godzin, ale trzeba sprawdzać, jak szybko ciasto rośnie, by się nie wylało z foremki. 

Zdejmujemy folię (wierzch chleba możemy posypać nasionami).

Wstawiamy do zimnego piekarnika, na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą i nastawiamy piekarnik na 200 st. Pieczemy 60 minut. od razu wyciągamy z piekarnika i foremki, studzimy na kratce lub lnianej ściereczce.

*Zakwas - składniki i przygotowanie (4 dni) 

100 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 lub 1850
ok. 125 ml przegotowanej i ostudzonej do temperatury pokojowej wody 
plus po 100 g mąki i po 125 ml codziennie do dokarmiania

Pierwszego dnia (rano lub wieczorem) w dużym wyparzonym słoiku mieszamy (najlepiej wyparzoną drewnianą łyżką) mąkę z wodą (używamy tyle wody, by powstała mieszanka była gęsta, ale płynna, przykrywamy gazą. Słoik stawiamy w ciepłym miejscu, np. niedaleko kaloryfera. Po 12 godzinach zakwas mieszamy.

Drugiego dnia (po 24 godzinach od nastawienia) dokarmiamy zakwas. Dodajemy 100 g mąki i ok. 125 ml  (tyle wody, użyliśmy pierwszego dnia) i mieszamy. Przykrywamy gazą i odstawiamy. Po 12 godzinach mieszamy. 

Trzeciego i czwartego dnia powtarzamy dokarmianie i mieszanie tak samo jak pierwszego dnia dokarmiania. 

Czwartego dnia po 2-3 godzinach lub możemy użyć zakwasu do przepisu na chleb. Część zakwasu zostanie i tę wstawiamy do lodówki. 

Przed pieczeniem kolejnego chleba należy zakwas wyjąć z lodówki i postawić w temperaturze pokojowej na 2-3 godziny do dokarmić mąką i wodą. Po kilku godzinach, gdy zakwas zacznie pracować (pojawią się bąble) dodajemy go do kolejnego chleba.

To, co zostanie znów chowamy do lodówki i powtarzamy ogrzewanie i dokarmianie przed kolejnego pieczeniem chleba.

Chleb staropolski

Chleb staropolskiChleb staropolski materiały promocyjne

Na 2 bochenki
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin plus 30 minut

Chleb staropolski - składniki

900 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej
łyżeczka czarnuszki
100 ml zakwasu
ok. 500 ml wody
4 łyżeczki drożdży instant (lub 30 g drożdży świeżych)
łyżka soli
2 łyżki mąki do posypywania
mleko do posmarowania chleba

Chleb staropolski - przygotowanie

Ciasto na chleb najlepiej wyrabiać wieczorem, by rano upiec chleby.

Mąki mieszamy, przesiewamy, dodajemy czarnuszkę. Zakwas wymieszany z wodą i drożdżami, dodajemy do mąki. Ciasto wyrabiamy mniej więcej 10 minut, formujemy kulę, oprószamy mąką i wkładamy do dużego naczynia. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na noc w temperaturze pokojowej.

Rano wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, dzielimy na pół, formujemy 2 okrągłe lub owalne bochenki. Układamy je na papierze do pieczenia oprószonym mąką. Odstawiamy na mniej więcej 30 minut.

Do piekarnika wstawiamy żaroodporne naczynie z wodą i rozgrzewamy piekarnik do 200 st.

Wierzchy chlebów smarujemy mlekiem i nacinamy w trzech miejscach. Papier do pieczenia wraz z bochenkami chleba przekładamy na gorącą blachę i pieczemy 70 minut. 

Chleb z nasion, pestek, migdałów i orzechów

Chleb jest bardzo prosty do zrobienia, wypieczemy go bez drożdży czy zakwasu. I do tego zdrowy.

Chlebek z nasion i orzechówChlebek z nasion i orzechów shutterstock

Na keksówkę
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Chleb z nasion, pestek, migdałów i orzechów - składniki

2 łyżki babki jajowatej lub babki płesznik lub mielonego siemiena lnu
200 g migdałów
100 g nasion sezamu
100 g nasion słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g pestki dyni
łyżka nasion chia
50 g orzechów laskowych
łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła

Chleb z nasion, pestek, migdałów i orzechów - przygotowanie

Babkę zalewamy 370 ml wody i odstawiamy na 5 minut, żeby nasiona nabrały galaretowatej konsystencji.

Migdały, nasiona, pestki (bez orzechów) wkładamy do misy miksera i używając trybu pulsacyjnego, krótko mielemy. Konsystencja orzechów i ziaren powinna być wyraźnie wyczuwalna. Orzechy laskowe grubo siekamy. Do zmielonych w mikserze składników dodajemy pokrojone orzechy laskowe, sól i roztopione masło, a następnie żel z babki jajowatej. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi i odstawiamy na godzinę, by składniki się połączyły.

Piekarnik rozgrzewamy do 175 st., foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, przyciskając je delikatnie wilgotnymi dłońmi, formując równy chleb. W stawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Kroimy, gdy chleb całkowicie wystygnie.