Sernik ukraiński w czekoladzie - najprostszy przepis

Sernik ukraiński w czekoladzie z morelamiSernik ukraiński w czekoladzie z morelami shutterstock

Na keksówkę 
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Sernik ukraiński - składniki 

100 g masła plus do formy
500 g twarogu 
3 jajka 
100 g cukru 
100 g mąki typ 0 
100 g mąki pszennej typ 550 
łyżeczka pasty waniliowej 
100 g suszonych moreli (lub rodzynek) 
Polewa:*
100 g czekolady gorzkiej 
100 g mleka lub śmietany 30-proc.  

Sernik ukraiński - przygotowanie 

W rondelku roztapiamy masło i studzimy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. Foremkę smarujemy masłem.  

W misce miksujemy wszystkie składniki, odstawiamy na 30 minut. 

Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Zostawiamy w piekarniku. 

Na polewę w rondelku czekoladę roztapiamy z mlekiem na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie płynna masa.  

Sernik wyjmujemy z foremki. Polewamy masą czekoladową, czekamy aż zastygnie. 

*Sernik ukraiński można przygotować bez polewy. Świetnie smakuje z konfiturą.

Zielony sernik 

Zielony sernik  z matchąZielony sernik z matchą shutterstock

Na tortownicę
Przygotowanie: 100 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Zielony sernik - składniki 

Spód: 
masło i tarta bułka do formy 
140 g mąki 
80 g cukru pudru 
płaska łyżeczka proszku do pieczenia  
szczypta soli 
125 g zimnego masła 
jajko 
Masa serowa: 
1 kg twarogu na sernik (bez masła) 
100 g miękkiego masła 
6 jajek 
200 g cukru 
łyżka mąki ziemniaczanej 
cukier waniliowy 
2 łyżki matchy, plus łyżeczka do dekoracji 

Zielony sernik - przygotowanie 

Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. 

Na spód sernika mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny. 

Ciasto przekładamy do formy, dziurkujemy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. 

Na masę serową miksujemy twaróg z miękkim masłem. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem (odkładamy jedną łyżkę cukru) na jasnokremową masę. Dodajemy do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, miksujemy. 

Ubijamy białka ze szczypta soli, wsypując pod koniec ubijania pozostały cukier. Delikatnie łączymy sztywną pianę z masą serową. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Do małej miseczki delikatnie przekładamy kilka łyżek masy serowej i mieszamy ją z matchą przesianą przez sitko. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na nią wykładamy masę serową z matchą i np. drewnianym patyczkiem delikatnie mieszamy wierzch ciasta, by masy lekko się wymieszały. 

Sernik pieczemy 60 minut w 180 st. Sprawdzamy, czy sernik nie przypala się na wierzchu – i jeśli jest zbyt brązowy, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej. 

Pieczemy jeszcze 10 minut, a potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy w formie. Przed wyjęciem odkrawamy ciasto od tortownicy nożem i posypujemy matchą.  

Wielkanocne tartaletki z morelami

Wielkanocne tartaletki z morelamiWielkanocne tartaletki z morelami shutterstock

Na 24 ciastka 
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Wielkanocne tartaletki - składniki 

duża puszka moreli 
Na ciasto: 
100 g masła 
100 cukru 
łyżeczka pasty waniliowej 
2 żółtka 
200 g mąki 
sól 
tłuszcz do formy 
Na krem: 
250 g śmietany 30-proc. 
2 łyżki cukru pudru 
łyżka soku z cytryny 

Wielkanocne tartaletki – przygotowanie 

Morele osączamy na sicie z soku. 

Na ciasto masło ucieramy lub miksujemy z cukrem. Dalej miksując, dodajemy wanilię, żółtka. Miksujemy i wsypujemy mąkę, szczyptę soli. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 30 minut.  

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Foremki dokładnie natłuszczamy. 

Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wycinamy szklanką kółka i wykładamy nimi foremki (jeśli nie mamy tylu foremek i musimy piec ciastka partiami, nieużywaną część ciasta wkładamy na czas pieczenia pierwszej i i drugiej partii do lodówki). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Studzimy, 

Na krem śmietanę miksujemy, stopniowo wsypując cukier, potem wlewając sok z cytryny. Nakładamy do podpieczonych spodów. Na środku każdej tartaletki układamy połówkę moreli.