Wielkanoc to czas radości, kolorów i smaków, a jednym z najbardziej charakterystycznych elementów tego święta są pyszne wypieki i desery. Jeśli chcesz przygotować coś wyjątkowego dla swoich bliskich, ale jednocześnie nie masz zbyt wiele czasu i doświadczenia w kuchni, koniecznie wypróbuj nasze pomysły! Dzisiaj proponujemy proste przepisy na sernik oraz talarki - w kilku różnych odsłonach.
Sernik ukraiński w czekoladzie - najprostszy przepis
Na keksówkę
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Sernik ukraiński - składniki
100 g masła plus do formy
500 g twarogu
3 jajka
100 g cukru
100 g mąki typ 0
100 g mąki pszennej typ 550
łyżeczka pasty waniliowej
100 g suszonych moreli (lub rodzynek)
Polewa:*
100 g czekolady gorzkiej
100 g mleka lub śmietany 30-proc.
Sernik ukraiński - przygotowanie
W rondelku roztapiamy masło i studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 160 st. Foremkę smarujemy masłem.
W misce miksujemy wszystkie składniki, odstawiamy na 30 minut.
Ciasto przelewamy do natłuszczonej foremki. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut. Zostawiamy w piekarniku.
Na polewę w rondelku czekoladę roztapiamy z mlekiem na minimalnym ogniu, cały czas mieszając, aż powstanie płynna masa.
Sernik wyjmujemy z foremki. Polewamy masą czekoladową, czekamy aż zastygnie.
*Sernik ukraiński można przygotować bez polewy. Świetnie smakuje z konfiturą.
Zielony sernik
Na tortownicę
Przygotowanie: 100 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Zielony sernik - składniki
Spód:
masło i tarta bułka do formy
140 g mąki
80 g cukru pudru
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g zimnego masła
jajko
Masa serowa:
1 kg twarogu na sernik (bez masła)
100 g miękkiego masła
6 jajek
200 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
2 łyżki matchy, plus łyżeczka do dekoracji
Zielony sernik - przygotowanie
Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Na spód sernika mieszamy mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia. Dodajemy zimne, pokrojone w kostkę masło, jajko i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na pół godziny.
Ciasto przekładamy do formy, dziurkujemy widelcem i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Na masę serową miksujemy twaróg z miękkim masłem. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem (odkładamy jedną łyżkę cukru) na jasnokremową masę. Dodajemy do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym, miksujemy.
Ubijamy białka ze szczypta soli, wsypując pod koniec ubijania pozostały cukier. Delikatnie łączymy sztywną pianę z masą serową.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Do małej miseczki delikatnie przekładamy kilka łyżek masy serowej i mieszamy ją z matchą przesianą przez sitko. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na nią wykładamy masę serową z matchą i np. drewnianym patyczkiem delikatnie mieszamy wierzch ciasta, by masy lekko się wymieszały.
Sernik pieczemy 60 minut w 180 st. Sprawdzamy, czy sernik nie przypala się na wierzchu – i jeśli jest zbyt brązowy, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.
Pieczemy jeszcze 10 minut, a potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy w formie. Przed wyjęciem odkrawamy ciasto od tortownicy nożem i posypujemy matchą.
Wielkanocne tartaletki z morelami
Na 24 ciastka
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Wielkanocne tartaletki - składniki
duża puszka moreli
Na ciasto:
100 g masła
100 cukru
łyżeczka pasty waniliowej
2 żółtka
200 g mąki
sól
tłuszcz do formy
Na krem:
250 g śmietany 30-proc.
2 łyżki cukru pudru
łyżka soku z cytryny
Wielkanocne tartaletki – przygotowanie
Morele osączamy na sicie z soku.
Na ciasto masło ucieramy lub miksujemy z cukrem. Dalej miksując, dodajemy wanilię, żółtka. Miksujemy i wsypujemy mąkę, szczyptę soli. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią spożywczą lub papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Foremki dokładnie natłuszczamy.
Rozwałkowujemy ciasto między dwoma kawałkami papieru do pieczenia, wycinamy szklanką kółka i wykładamy nimi foremki (jeśli nie mamy tylu foremek i musimy piec ciastka partiami, nieużywaną część ciasta wkładamy na czas pieczenia pierwszej i i drugiej partii do lodówki). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 20 minut, aż ciasto lekko zbrązowieje. Studzimy,
Na krem śmietanę miksujemy, stopniowo wsypując cukier, potem wlewając sok z cytryny. Nakładamy do podpieczonych spodów. Na środku każdej tartaletki układamy połówkę moreli.
Bywa w kolonialnym, czyli w Lidlu:)
Kiedys widziałam w Biedronce.
Pasta waniliowa jest w zasadzie syropem cukrowym wymieszanym z ziarenkami wanilii. Można ją kupić w popularnych marketach, sprzedaje się ją w tubkach :-)