Wielkanocny sernik

W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do niedzieli (28.03.2021), np. za twaróg sernikowy President zapłacimy tylko 4,99 zł (z kartą Moja Biedronka), a mąka pełnoziarnista (Złote Pole) kosztuje tylko 1,59 zł przy zakupie dwóch opakowań. W sieci Aldi śmietana 18% (Piątnica) za 6,99 zł za opakowanie (1 kg).

Wielkanocny sernikWielkanocny sernik Aneta Flis

Na tortownicę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: 60 minut

Wielkanocny sernik – składniki

Spód ciasta:
100 g masła
2 łyżki cukru pudru
jajko
1/4 łyżeczki soli
200 g mąki
łyżka gęstej śmietany
kilka kropli soku z cytryny
Masa twarogowa:
500 g twarogu sernikowego
4 jajka
200 g drobnego cukru do wypieków
budyń waniliowy
łyżeczka pasty z wanilii
sok z 1/2 cytryny
skórka otarta z 1/2 cytryny
czubata łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej (najlepiej domowej)
250 ml śmietanki kremówki 36-proc.
szczypta soli

Wielkanocny sernik – przygotowanie

Na spód ciasta ucieramy masło z cukrem pudrem na puch, następnie dodajemy jajko, sól, mąkę, śmietanę i sok z cytryny. Za pomocą malaksera lub miksera z łopatką ucieramy, aż ciasto zacznie się sklejać. Formujemy kulę, lekko ją spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Na masę twarogową do miski miksera wkładamy twaróg, żółtka, cukier, budyń, wanilię i ucieramy na niebyt dużych obrotach. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz skórkę z pomarańczy. Mieszamy i odstawiamy.

Piekarnik nagrzewamy do 170 st. Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i rozwałkowujemy – najlepiej przez folię spożywczą. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, układamy blat z ciasta, lekko go nakłuwamy i przykrywamy drugim arkuszem papieru z obciążeniem (np. rozsypujemy kulki ceramiczne, fasolę itp.) Wstawiamy do piekarnika na 8-10 minut. Ściągamy papier z obciążeniem i krótko studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą twarogową, na koniec ubijamy na sztywno pianę z białek ze szczyptą soli i bardzo dokładnie, ale delikatnie łączymy z masą. Całość przelewamy na podpieczony spód, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do piekarnika na najniższą półkę. Po 30-40 minutach całość możemy przykryć papierem do pieczenia, zmniejszamy temperaturę do 160 st., żeby wierzch zbyt mocno się nie przypiekł. W sumie (w zależności od piekarnika) sernik pieczemy 50-60 minut. Studzimy go ok. 10 minut w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wyciągamy, lekko odkrawamy boki od formy i dociskamy boki tak, by wyrównać wierzch sernika. Pozostawiamy, żeby całkowicie ostygł. Możemy posypać cukrem pudrem.

Mazurek z kajmakiem

Do środy (24.03.2021) Lidl oferuje rabat na masło polskie (Polmek), które kupimy w cenie 2,99 zł przy zakupie czterech sztuk. Taniej kupimy również rzeżuchę (za 3,99 zł) oraz kajmak z Gostynia, w cenie 6,49 zł.  

Mazurek z kajmakiemMazurek z kajmakiem Fot. Jacek Marczewski

Ciasto:
żółtko
150 g mąki
100 g masła
Wierzch:
puszka kajmaku
bakalie
gęsty dżem 

Mazurek z kajmakiem – przygotowanie

Na ciasto szybko zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Ciasto rozwałkujemy, nadając mu dowolny kształt: koła, prostokąta, kwadratu i wkładamy do natłuszczonej formy. Ciasto nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Wyjmujemy ciastko z piekarnika (nie wyłączamy go). Na cieście rozprowadzamy kajmak, posypujemy bakaliami i smarujemy dżemem. Jeszcze raz wstawiamy mazurek do piekarnika i pieczemy jeszcze 15 minut.

Jajka w skorupkach z białej kiełbasy

Do niedzieli (28.03.2021) w sieci Aldi w atrakcyjnej cenie kupimy m.in. jajka z chowu na wolnym wybiegu, za 8,99 zł za 20 sztuk. Po surową białą kiełbasę warto wybrać się do Biedronki (Kraina Mięsa) – za 500 g zapłacimy 7,99 zł.

Jajka w skorupkach z mięsa z białej kiełbasy (po szkocku)Jajka w skorupkach z mięsa z białej kiełbasy (po szkocku) Natalia Nowak-Bratek

Dla 5 osób
Przygotowanie: 40 minut

Jajka w skorupkach z białej kiełbasy – składniki

10 jajek
800 g surowej białej kiełbasy
po posiekanym pęczku szczypiorku i natki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
łyżka ostrej musztardy
sól, pieprz
125 g mąki
150 g tartej bułki
olej do głębokiego smażenia
3 łyżki oliwy

Jajka w skorupkach z białej kiełbasy – przygotowanie

Do rondla z zimną wodą wkładamy 8 jajek, gotujemy 3-4 minuty, licząc od zagotowania się wody. Hartujemy w zimnej wodzie, obieramy. Wyciskamy mięso z osłonek kiełbasy, dodajemy zioła, gałkę, musztardę. Solimy i pieprzymy, wyrabiamy, dzielimy na 8 porcji. Lepimy z nich kulki, spłaszczamy je na owalne placuszki (najlepiej robić to rękami oprószonymi mąką). Każde jajko obtaczamy w mące, układamy pośrodku jednego mięsnego placuszka, obklejamy masą ze wszystkich stron. Potem panierujemy kolejno w mące, 2 roztrzepanych jajkach i tartej bułce. Rozgrzewamy olej do 150 st. 

Jeśli nie mamy ani frytkownicy, ani termometru kuchennego, robimy próbę, wrzucając na gorący olej kawałek ziemniaka - jeśli szybko się przyrumieni, można smażyć. Wkładamy jajka, smażymy 4 minuty, odwracając w trakcie smażenia. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jajka podajemy, gdy tylko lekko ostygną – świetnie smakują z korniszonami albo marynowaną cebulką.

Schab świąteczny

Do Carrefoura od wtorku (23.03.2021) do niedzieli (28.03.2021) warto się wybrać m.in. po schab wieprzowy bez kości w cenie 13,99 zł za kilogram.

Schab świątecznySchab świąteczny Fot. Jarosław Madejski

Dla 6 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Schab świąteczny – składniki

1 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
250 ml piwa
800 g obranych ziemniaków
4 obrane marchewki
2 obrane cebule
4 pomidory
łyżeczka kminku

Schab świąteczny – przygotowanie

Piekarnik nagrzewamy do 200 st.

Mięso nacieramy mieszanką posiekanego czosnku, soli, pieprzu i układamy w brytfannie. Podlewamy połową piwa, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut.

Odwracamy, wlewamy resztę piwa, odkrywamy i pieczemy 45 minut, polewając mięso tworzącym się sosem.

Wszystkie warzywa kroimy na pół. Układamy obok mięsa, posypujemy kminkiem. Pieczemy, aż mięso będzie rumiane, a warzywa miękkie (ok. 50 minut).