Międzynarodowy Dzień bez Mięsa obchodzimy, co roku 20 marca, od 1985 roku. Za ta inicjatywą stoi amerykańska organizacja FARM (Farm Animal Rights Movement). Organizatorzy zachęcają by tego postować memy związane z propagowaniem wegetarianizmu, przekonywać przyjaciół do próbowania nowych, bezmięsnych potraw, a także wypróbowywania nowych przepisów. Do tego ostatniego szczególnie zachęcamy podsuwając kilka ciekawych i sprawdzonych wegetariańskich przepisów.
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim - składniki
400 g suchej brązowej fasoli
torebka ryżu
1/2 szklanki oleju
2-3 marchewki
biała pietruszka
1/2 średniego selera
2 cebule
łyżeczka suszonego tymianku
łyżeczka pieprzu ziołowego
5 ząbków czosnku
mały koncentrat pomidorowy
5-6 łyżek gęstej śmietany
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
5 plasterków cytryny
25 dag orzeszków ziemnych
łyżeczka słodkiej i 1/4 łyżeczki ostrej papryki do obtoczenia orzeszków
sól
oliwa do smarowania formy
Fasola z ryżem i warzywami w stylu afrykańskim - przygotowanie
Fasolę płuczemy, zalewamy czystą wodą, a następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Gotujemy ryż według przepisu na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy połowę oleju, wkładamy oczyszczone i pokrojone w plasterki warzywa: marchew, pietruszkę, selera, cebule. Solimy i dusimy do miękkości.
Fasolę, ryż i warzywa przekładamy do dużej miski. Dodajemy tymianek, pieprz ziołowy, obrany czosnek pokrojony w płatki, sól do smaku. Na koniec dodajemy koncentrat rozprowadzony śmietaną. Wymieszaną masę przekładamy do brytfanny posmarowanej oliwą. Całość polewamy resztą oleju, posypujemy papryką, na wierzchu układamy plasterki cytryny, zapiekamy w średnio gorącym piekarniku.
Orzeszki obtaczamy w mieszance słodkiej i ostrej papryki i prażymy na suchej patelni. Potrawę przed podaniem posypujemy orzeszkami.
Tarta ze słodkimi ziemniakami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Tarta ze słodkimi ziemniakami - składniki
2 słodkie ziemniaki (bataty)
250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
cebula
3 łyżki oliwy
por
1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
200 g sera roquefort
natka pietruszki do posypania
Tarta ze słodkimi ziemniakami - przygotowanie
Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180 st., aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180°C.
Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki.
Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200°C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.
Kotlety z soczewicy
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Kotlety z soczewicy - składniki
400 g zielonej soczewicy
ząbek czosnku
100 g suszonych daktyli
4 łyżki mąki pszennej
olej do smażenia
Kotlety z soczewicy - przygotowanie
Soczewicę gotujemy do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzamy i mielemy. Przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozbawione pestek daktyle drobno siekamy, mieszamy z mąką pszenną i mieloną soczewicą.
Z powstałej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju na brązowy kolor.
Warzywa stir-fry z tofu
Dla 3 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Warzywa stir-fry z tofu - składniki
2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
3 łyżki oleju
cebula
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
250 g brokułów
czerwona papryka
150 g wędzonego lub naturalnego tofu
garść orzechów nerkowca
200 g chińskiego makaronu pszennego
Warzywa stir-fry z tofu - przygotowanie
Czosnek podsmażamy na oleju w woku lub na patelni, dodajemy cebulę pokrojoną w słupki i smażymy, aż się zeszkli. Dodajemy sos sojowy, pieprz, podzielone na różyczki brokuły i pokrojoną w kostkę paprykę. Dolewamy pół szklanki wody i gotujemy, aż płyn wyparuje.
Wrzucamy tofu pokrojone w kostkę o boku 1 cm i lekko rozgniecione orzechy, podsmażamy 2-3 min. W razie potrzeby dolewamy sosu sojowego. Dodajemy ugotowany makaron, podsmażamy 2 minuty i podajemy.
Farfalle ze szpinakiem i oregano
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut
Farfalle ze szpinakiem i oregano - składniki
szklanka grubo pokrojonych włoskich orzechów
1/4 szklanki oliwy
2 rozgniecione ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pokruszonego czerwonego pieprzu
400 g świeżego, najlepiej młodego szpinaku
200 g rukoli
500 g makaronu farfalle
szklanka ricotty
łyżka startej skórki cytryny
sól, pieprz, oregano
świeżo starty parmezan
Farfalle ze szpinakiem i oregano - przygotowanie
Podsmażamy orzechy na oliwie, wyjmujemy je łyżką cedzakową i odkładamy do miseczki. Na patelnię z oliwą wkładamy czosnek i pieprz, po 2 minutach dodajemy szpinak i rukolę, podgrzewamy krótko, aż zwiędną.
Gotujemy makaron, odcedzamy, pozostawiając kilka łyżek wody z gotowania. Przekładamy makaron do miski i mieszamy z ricottą. Następnie dodajemy orzechy, szpinak i rukolę, mieszamy bardzo delikatnie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, posypujemy oregano, skórką otartą z cytryny oraz parmezanem.
Burger z pieczarek portobello z guacamole
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas chłodzenia 2 godziny
Burger z pieczarek portobello z guacamole - składniki
Sos z orzechów nerkowca:
100 g nerkowców
2-3 ząbki czosnku
łyżka soku z cytryny
po 1/8 łyżeczki soli i białego pieprzu
Guacamole:
2 dojrzałe awokado
1/4 cebuli drobno posiekanej, np. czerwonej
ok. 2 cm ostrej papryczki drobno posiekanej
pęczek kolendry drobno posiekanej (opcjonalnie)
sok z połowy limonki
Burgery:
8 dużych pieczarek portobello
2 łyżki oliwy ziołowej
pomidor pokrojony w plastry
dwie garści rukoli
Burger z pieczarek portobello z guacamole - przygotowanie
Na sos: nerkowce moczymy przez noc w zimnej wodzie, miękkie przekładamy do blendera razem z pozostałymi składnikami i mielemy trybem pulsacyjnym. Stopniowo dodajemy 3-4 łyżki wody i mielemy na gładką, jednolitą masę. Wstawiamy na 2 godziny do lodówki, żeby smaki się przegryzły.
Z awokado usuwamy pestki i wybieramy łyżką jego miąższ. Przekładamy go do miski, dodajemy pozostałe składniki guacamole i wszystko porządnie ucieramy widelcem.
Pieczarki czyścimy, odrywamy im nóżki. Grzyby układamy na grillu (lub patelni grillowej) wgłębieniem do góry, wlewamy do każdego po kilka kropli ziołowej oliwy i pieczemy po 4-5 minut z każdej strony. 4 kapelusze faszerujemy guacamole, plastrem pomidora i liśćmi sałaty, dekorujemy łyżką sosu z nerkowców i przykrywamy drugim kapeluszem.
Słodkie risotto kokosowe
Dla 4 osób
Czas przygotowania: xx minut
Słodkie risotto kokosowe - składniki
500 ml wody kokosowej
400 ml mleka kokosowego
30 g masła
90 g wiórków kokosowych
230 g ryżu do risotta
szczypta soli
garść sparzonych rodzynek
120 ml śmietanki kokosowej
Do posypania:
po garści podprażonych migdałów bez skórki
płatków kokosowych
posiekanej czekolady deserowej
Słodkie risotto kokosowe - przygotowanie
W rondelku podgrzewamy 380 ml wody kokosowej i mleko. Pozostawiamy na malutkim ogniu. W dużym rondlu rozgrzewamy masło, prażymy na nim 1/3 wiórków.
Gdy będą złociste, wsypujemy ryż i smażymy, mieszając, aż ziarenka pokryją się tłuszczem. Wlewamy pozostałą wodę kokosową.
Następnie dodajemy pierwszą chochlę kokosowego płynu i gotujemy, mieszając, aż ryż wchłonie płyn. Powtarzamy tę czynność, aż skończy się płyn, a ryż będzie al dente. Po 15-20 minutach risotto powinno być idealnie kremowe.
Zdejmujemy rondel z ognia, dodajemy masło i resztę składników. Posypujemy migdałami, płatkami i czekoladą. Podajemy od razu.
Zapiekane ziemniaki z fenkułami
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 70 minut
Zapiekane ziemniaki z fenkułami - składniki
500 g ziemniaków
sól
cebula
2 bulwy fenkułu (kopru włoskiego)
100 ml śmietanki 30-proc.
150-100 ml bulionu warzywnego
2 łyżki oleju rzepakowego plus do formy
pieprz
Zapiekane ziemniaki z fenkułami - przygotowanie
Na gratin ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie 5-7 minut, odsączamy. Cebulę obieramy i siekamy. Koper włoski oczyszczamy, liście z nacią zachowujemy, bulwy kroimy na pół, głąby usuwamy, a resztę kroimy w poprzek w wąskie paski. Podsmażamy z cebulą na gorącym oleju ok. 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
Odcedzone ziemniaki mieszamy z koprem w dużym, wysmarowanym tłuszczem naczyniu. Śmietanę i 50 ml bulionu mieszamy, dobrze doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy warzywa. Pieczemy 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. W razie potrzeby dolewamy więcej bulionu. Upieczone gratin posypujemy posiekaną natką kopru włoskiego.
Talerz warzywnych przekąsek
Dla 8-12 osób
Czas przygotowania: 30 minut dla każdej przekąski
Talerz warzywnych przekąsek - składniki
Bakłażany:
2 bakłażany
2 łyżki oliwy
50 g miodu
1/2 cytryny
sól, pieprz
sezam do posypania
Frytki dyniowe:
1 kg dyni butternut
100 ml oliwy
100 g miodu
2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry
łyżeczka kuminu
Fasola:
250 g fasoli jaś
4 ząbki czosnku
łyżka masła klarowanego
100 g miodu
1/2 pęczka posiekanej natki
Talerz warzywnych przekąsek - przygotowanie
Bakłażany myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a potem także wzdłuż na 3-4 części, układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Oliwę ucieramy z miodem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu. Smarujemy bakłażany. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na 30 minut. Co jakiś czas mieszamy. Posypujemy sezamem.
Dynię kroimy na kawałki, obieramy. Kroimy na dość grube frytki. Oliwę mieszamy z miodem i przyprawami. Polewamy dyniowe frytki, dokładnie mieszamy. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, pieczemy 15-20 minut w 210 st.
Fasolę moczymy przez noc. Odcedzamy, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Solimy pod koniec gotowania. Odcedzamy, studzimy. Czosnek siekamy, szklimy na maśle. Wsypujemy fasolę, mieszamy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miód, posypujemy posiekaną natką, solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Do przekąsek możemy podać grecką pastę bakłażanową: bakłażana nakłuwamy, układamy w rękawie do pieczenia, dodajemy 2 obrane ząbki czosnku, skrapiamy oliwą. Pieczemy 20-30 minut w 180 st. Studzimy, kroimy na pół. Miąższ wyjmujemy, miksujemy z upieczonym czosnkiem, z 75 g mielonych migdałów i z 75 g miąższu ze świeżego pszennego chleba. Wlewamy 120 ml mleka, miksujemy, dolewając 4 łyżki oliwy. Przyprawiamy solą i białym pieprzem.
To dodawac czy nie ;-)?
To samo ze starta skorka cytrynowa....
Jesli sie nie sprobuje-to sie nie wie co sie traci!
Na zdrowie!