Wszyscy wiedzą, że śniadanie to jeden z najważniejszych posiłków. Podkreślają to dietetycy, bo zdrowe, poranne jedzenie powinno być naszym priorytetem, jeśli chcemy być pełni energii. Ale czy wiecie, że zjedzenie pełnowartościowego posiłku w ciągu godziny po przebudzeniu pomaga również w utrzymaniu odpowiedniej wagi? 

Grzanka z awokado i jajkiem w koszulce

Grzanka z awokado i jajkiem w koszulce
Grzanka z awokado i jajkiem w koszulce Fot. Piotr Gąsiorowski

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Grzanka z awokado i jajkiem w koszulce - składniki

dojrzałe awokado
sok z połowy limonki
kilka ziaren czarnuszki
2 kromki chleba wiejskiego na zakwasi
2 jajka
1 l wody
2 łyżki octu
sól, pieprz

Do dekoracji:
pomidorki koktajlowe
kiełki rzodkiewki
kilka listków bazylia

Grzanka z awokado i jajkiem w koszulce - przygotowanie

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy sok z limonki, czarnuszkę, sól i pieprz. Chleb podgrzewamy w tosterze lub piekarniku, żeby był chrupiący.

W garnku gotujemy litr wody ze szczyptą soli i 2 łyżkami octu. Zmniejszamy ogień, wodę mieszamy w taki sposób, żeby utworzył się wir. W środek wiru wlewamy jajko i gotujemy ok. 2-3 minut, tak żeby białko było ścięte, a żółtko w środku płynne. Jajko wyjmujemy łyżką cedzakową i studzimy.

Grzankę smarujemy pastą z awokado, kładziemy jajko, solimy i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z dodatkami: pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół, kiełkami rzodkiewki i listkami bazylii. (Przepis Piotr Gąsiorowski, w5smakaChef)

Muffinki ze szpinakiem i fetą

Muffinki ze szpinakiem i fetą
Muffinki ze szpinakiem i fetą Fot. 123rf.com

Na 12 babeczek
Czas przygotowania: 30 minut

Muffinki ze szpinakiem i fetą - składniki

100 g sera feta
250 g świeżego szpinaku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
350 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka (zwykłe lub roślinne)
2 jajka
po łyżeczce cukru i soli
olej do smażenia

Muffinki ze szpinakiem i fetą - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami. Fetę kruszymy. Szpinak myjemy, oczyszczamy, osączamy (odwirowujemy w wirówce do sałaty). Na rozgrzanym oleju smażymy ok. minuty szpinak z czosnkiem, aż zmięknie. Ostudzony grubo siekamy. W misce mieszamy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy szpinak i fetę, mieszamy.

Nakładamy masę do foremek i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut. Muffinki Podajemy na gorąco lub na zimno.

Chlebek bananowy z matchą

Chlebek bananowy z matchą
Chlebek bananowy z matchą Fot. Margarita Semirage

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia chleba 50 minut

Chlebek bananowy z matchą - składniki

2 duże jajka
szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
pół kostki masła
łyżeczka Moya Matcha Codzienna
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 banany

Chlebek bananowy z matchą - przygotowanie

Masło roztapiamy w misce. Dodawaj powoli cukier, ciągle mieszając, a następnie jajka. Dokładnie mieszamy. Mąkę przesiewamy przez sitko i dodaj do miski z masłem i jajkami. Następnie dodajemy matchę i proszek do pieczenia. Jednego banana rozgniatamy w osobnej miseczce widelcem i dodajemy do pozostałych składników. Całość mieszamy.

Masę wkładamy do formy do pieczenia. Na wierzchu dla ozdoby układamy dwie połówki banana przekrojonego wzdłuż. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy przez 40-50 minut. Po tym czasie chlebek wyjmujemy  i zostawiamy do wystygnięcia. (Przepis pochodzi z moyamatcha.com)

Żółte smoothie bowl

Żółte smoothie bowl
Żółte smoothie bowl Fot. MP

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Żółte smoothie bowl - składniki

2 mango (jedno do dekoracji)
2 banany
kilka kawałków ananasa
garść borówek
180 g naturalnego jogurtu pitnego
125 ml soku jabłkowego

Żółte smoothie bowl - przygotowanie

Mango obieramy i oddzielamy miąższ od pestki, wrzucamy do blendera. Dodajemy obranego banana, a następnie dolewamy jogurt i sok. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu. Wlewamy do naczynia, dodajemy ulubione dodatki.

Pankejki z mąki kokosowej

Pankejki z mąki kokosowej
Pankejki z mąki kokosowej Fot. 123rf.com

Dla 4 osób 
Czas przygotowania: 30 minut

Pankejki z mąki kokosowej - składniki

3 łyżki mąki kokosowej
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
duży banan
150 ml płynnego mleka kokosowego
2 jajka
1/4 łyżeczki miąższu wydrążonego z laski wanilii
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 jabłka (mogą być też np. śliwki węgierki)
łyżeczka cynamonu

Pankejki z mąki kokosowej - przygotowanie

W misce mieszamy mąkę kokosową oraz sodę. W drugiej większej misce miksujemy banana, łączymy go z mlekiem kokosowym, jajkami i miąższem z wanilii. Następnie łączymy składniki mokre z suchymi i miksujemy.

Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją olejem kokosowym. Zmniejszamy ogień do minimum, ciasto rozsmarowujemy na patelni, formując małe placuszki, i smażymy powoli 5-6 minut z każdej strony – przed przewróceniem placki powinny widocznie się ściąć, dopiero wtedy przewracamy je na druga stronę.

Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce przekładamy do rondelka. Zalewamy 60 ml wody, dodajemy cynamon. Dusimy ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną, ale żeby się nie rozpadły. Podajemy do placuszków.

Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem

Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem
Bruschetty z ricottą, kozim serem i grillowanymi winogronami z tymiankiem Mateusz Skwarczek / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4-6 osób
Czas przygotowania:15 minut

Bruschetty z ricottą, kozim serem i winogronami - składniki

kilka łodyżek świeżego tymianku
łyżeczka miodu
2 łyżeczki soku z cytryny
500 g czerwonych winogron
bagietka
oliwa
opakowanie ricotty
kremowy serek kozi
sól gruboziarnista

Bruschetty z ricottą, kozim serem i winogronami - przygotowanie

Listki tymianku mieszamy z miodem i sokiem z cytryny. Smarujemy sosem winogrona, które następnie nadziewamy na patyki do szaszłyków i pieczemy na blaszce w piekarniku lub na grillu.

Bagietkę kroimy na kromki. Skrapiamy oliwą i podpiekamy na ruszcie piekarnika.

Ricottę mieszamy z serem kozim. Ser nakładamy na ciepłe pieczywo, na nim grillowane winogrona. Ozdabiamy świeżymi gałązkami tymianku i solimy do smaku. (przepis Samar Khanafer-Gniadek)

Burrito z omletem, natką i startym serem

Z pszennej tortilli można zrobić nachosy, tacos albo burrito
Z pszennej tortilli można zrobić nachosy, tacos albo burrito fot. Natalia Nowak-Bratek

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 15 minut

Burrito z omletem, natką i startym serem - składniki

6 jajek
1/2 pęczka natki
2 łyżki oleju
4 pszenne tortille
100 g sera gouda (cienkie plasterki)
sól, pieprz

Burrito z omletem, natką i startym serem - przygotowanie

Jajka wbijamy do miski. Dodajemy posiekane listki natki, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, wlewamy masę jajeczną i z obu stron smażymy omlet. Tortille podgrzewamy na parze lub w piekarniku. Omlet dzielimy na ćwiartki, układamy na plackach, przykrywamy plasterkami sera. Zwijamy i od razu podajemy.

Kasza jaglana z dynią i rodzynkami

Kasza jaglana z dynią i rodzynkami
Kasza jaglana z dynią i rodzynkami Fot. 123rf.com

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 45 minut

Kasza jaglana z dynią i rodzynkami - składniki

200 g dyni
łyżka oleju
łyżeczka cynamonu
180 g kaszy jaglanej
500 ml wody
2 łyżki miodu
skórka otarta z cytryny
po 4 łyżki rodzynek i orzechów włoskich

Kasza jaglana z dynią i rodzynkami - przygotowanie

Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Dynię kroimy w małą kostkę. W rondelku o grubym dnie (lub na patelni) rozgrzewamy olej, wrzucamy dynię i smażymy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu (dynia może być półtwarda). Posypujemy cynamonem i odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, aby doszła.

Kaszę dokładnie płuczemy (na przemian ciepłą i zimną wodą). W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy kaszę. Zmniejszamy ogień i gotujemy 15 minut. Ugotowaną kaszę wysypujemy do miski dodajemy dynię, miód,rodzynki i pokruszone orzechy. Wszystko mieszamy i przekładamy masę do żaroodpornego naczynia. Pieczemy ok. 25 minut. Jaglankę podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.

Pâté de Provence - pasztet w stylu francuskim

Pâté de Provence - pasztet w stylu francuskim
Pâté de Provence - pasztet w stylu francuskim Fot. 123rf.com

Dla 8 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Pâté de Provence - pasztet francuski - składniki

250 ml rosołu
600 g wątróbek kurzych
cebula
200 g masła
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
2 łyżki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz

Pâté de Provence - pasztet francuski - przygotowanie

Rosół zagotowujemy w garnku. Wątróbki płuczemy w zimnej wodzie, osączamy, wkładamy do rosołu. Gotujemy, aż będą miękkie (ok. 20 minut). Wyjmujemy, studzimy. Cebulę obieramy, siekamy, podsmażamy na złoto na 2 łyżkach masła, dodajemy do wątróbek. Dodajemy gałkę muszkatołową, musztardę i zioła prowansalskie, przyprawiamy solą i pieprzem. Miksujemy na gładki krem. Resztę masła rozpuszczamy w garnuszku, nie dopuszczając do zagotowania. Masę wątrobianą nakładamy do naczynia, z wierzchu zalewamy lekko wystudzonym masłem. Wstawiamy na godzinę do lodówki. Podajemy z bagietką lub grzankami.