Sernik z kawą

Sernik cappuccinoSernik cappuccino Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Na tortownicę (o śr. 20 cm)
Przygotowanie: 90 minut

Sernik z kawą - składniki

10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
5 łyżek roztopionego masła
200 g cukru
125 ml śmietany 30-proc.
4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
kilka kropli olejku waniliowego
1 kg twarogu na sernik
4 duże jajka
2 łyżki mąki
200 g rozdrobnionej czekolady 

Sernik z kawą - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st.

Rozgniatamy herbatniki z masłem i 1/4 cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy. Pieczemy 10 minut, studzimy.

Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem.

W drugim naczyniu miksujemy ser na gładką masę. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką.

Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba. Sernik powinien stygnąć w formie co najmniej 2 godziny.

Sernik wiedeński

Sernik wiedeńskiSernik wiedeński Fot. BBS

Na niedużą foremkę
Przygotowanie: 60-75 minut

Sernik wiedeński - składniki

500 g tłustego twarogu
125 g masła
200 g cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek (można pominąć lub zastąpić innymi suszonymi owocami)
łyżka skórki pomarańczowej
1/2 laski wanilii
masło i tarta bułka do formy

Sernik wiedeński - przygotowanie

Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce.

Ucieramy na pianę masło z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po łyżce mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia.

Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczypta soli.

Bakalie dodajemy razem z pianą do masy serowej. Dodajemy także drobno pokrojoną wanilię i delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy.

Masę serową wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45-60 minut.

Sernik z czekoladą

Sernik z czekoladową kruszonkąSernik z czekoladową kruszonką shutterstock.com

Na 24 porcje
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Sernik z czekoladą - składniki

Ciasto:
400 g mąki
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki dobrej jakości kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki śmietany 18-proc.
Masa serowa:
1,2 kg twarogu
100 g masła
5-6 jajek
200 g cukru
cukier waniliowy
ugotowany ziemniak lub budyń waniliowy
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
szczypta soli
80 g gorzkiej czekolady

Sernik z czekoladą - przygotowanie

Na ciasto mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę i wszystko siekamy, łącząc składniki, na końcu wyrabiamy. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.

Na masę ser dwukrotnie mielemy. Masło roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym na puch. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, roztopione masło, mielonego ugotowanego ziemniaka lub budyń waniliowy i kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Na końcu ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą serową za pomocą łyżki.

Schłodzoną w lodówce część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę serową.

Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nią wierzch sernika. Wyciągamy z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim sernik i pieczemy ciasto godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.

Lekki sernik ze spodem kakaowym

Lekki sernik wiedeńskiLekki sernik wiedeński shutterstock

Na 12 porcji
Przygotowanie ok. 2 godziny 30 minut

Lekki sernik - składniki

Spód:
masło i tarta bułka do formy
140 g mąki
125 g cukru pudru
20 g kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
jajko
Masa serowa:
700 g twarogu, trzykrotnie mielonego
250 g ricotty
100 g masła
6 jajek
200 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka kakao

Lekki sernik - przygotowanie

Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.

Na spód sernika mieszamy sypkie składniki.

Masło i czekoladę (połamaną na kawałki) przekładamy do metalowej miski. Umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy składniki do momentu, aż się roztopią. Kiedy masa będzie gładka, odstawiamy garnek na bok, aby trochę ostygła. Po 3-4 minutach masę czekoladową dodajemy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. Do ciasta dolewamy roztrzepane jajko i starannie mieszamy wszystkie składniki.

Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Na masę serową twaróg ucieramy mikserem wraz z ricottą i miękkim masłem. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem (wcześniej jedną łyżkę cukru odkładamy) na jasnokremową masę. Dodajemy do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.

Ubijamy białka, wsypując pod koniec ubijania pozostały cukier. Delikatnie łączymy sztywną pianę z masą serową.

Do małej miseczki delikatnie przekładamy kilka łyżek masy serowej i mieszamy ją z kakao. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na nią wykładamy masę serową z kakao i np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy wierzch ciasta, by powstały ozdobne esy floresy.

Sernik pieczemy 40-50 minut w 180 st. Sprawdzamy, czy sernik nie przypala się na wierzchu – i jeśli jest zbyt brązowy, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.

Pieczemy jeszcze 10-20 minut, a potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy w formie. Przed wyjęciem odkrawamy ciasto od tortownicy nożem.