Sernik z kawą
Sernik cappuccino Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Na tortownicę (o śr. 20 cm)
Przygotowanie: 90 minut
Sernik z kawą - składniki
10 pokruszonych pełnoziarnistych herbatników
5 łyżek roztopionego masła
200 g cukru
125 ml śmietany 30-proc.
4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy
kilka kropli olejku waniliowego
1 kg twarogu na sernik
4 duże jajka
2 łyżki mąki
200 g rozdrobnionej czekolady
Sernik z kawą - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 170-180 st.
Rozgniatamy herbatniki z masłem i 1/4 cukru. Mieszaniną równomiernie pokrywamy spód tortownicy. Pieczemy 10 minut, studzimy.
Mieszamy śmietanę z kawą i olejkiem.
W drugim naczyniu miksujemy ser na gładką masę. Powoli, stale miksując, wsypujemy pozostały cukier i wbijamy po jednym jajku (kolejne dodajemy, kiedy poprzednie dobrze połączy się z masą). Wsypujemy mąkę, miksując na najniższych obrotach. Wlewamy kawową śmietankę, mieszamy, aż masa zrobi się jednolita. Na koniec dodajemy kawałeczki czekolady i chwilę mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na spód, pieczemy ok. godziny, jeśli trzeba. Sernik powinien stygnąć w formie co najmniej 2 godziny.
Sernik wiedeński
Sernik wiedeński Fot. BBS
Na niedużą foremkę
Przygotowanie: 60-75 minut
Sernik wiedeński - składniki
500 g tłustego twarogu
125 g masła
200 g cukru
5 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g rodzynek (można pominąć lub zastąpić innymi suszonymi owocami)
łyżka skórki pomarańczowej
1/2 laski wanilii
masło i tarta bułka do formy
Sernik wiedeński - przygotowanie
Twaróg mielimy dwukrotnie w maszynce.
Ucieramy na pianę masło z cukrem. Cały czas ucierając, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i po łyżce mąki ziemniaczanej i proszek do pieczenia.
Sparzone rodzynki i skórkę pomarańczową mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Z białek ubijamy sztywną pianę ze szczypta soli.
Bakalie dodajemy razem z pianą do masy serowej. Dodajemy także drobno pokrojoną wanilię i delikatnie, ale bardzo dokładnie mieszamy.
Masę serową wykładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką tortownicy. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 45-60 minut.
Sernik z czekoladą
Sernik z czekoladową kruszonką shutterstock.com
Na 24 porcje
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Sernik z czekoladą - składniki
Ciasto:
400 g mąki
6 łyżek cukru pudru
2 łyżki dobrej jakości kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g masła
3 łyżki śmietany 18-proc.
Masa serowa:
1,2 kg twarogu
100 g masła
5-6 jajek
200 g cukru
cukier waniliowy
ugotowany ziemniak lub budyń waniliowy
ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
szczypta soli
80 g gorzkiej czekolady
Sernik z czekoladą - przygotowanie
Na ciasto mąkę przesiewamy na blat lub stolnicę, dodajemy cukier puder, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy masło i śmietanę i wszystko siekamy, łącząc składniki, na końcu wyrabiamy. Przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i jedną wkładamy na godzinę do lodówki, drugą do zamrażalnika.
Na masę ser dwukrotnie mielemy. Masło roztapiamy. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrem zwykłym i waniliowym na puch. Do masy jajecznej dodajemy partiami ser, roztopione masło, mielonego ugotowanego ziemniaka lub budyń waniliowy i kilka kropli ekstraktu waniliowego (opcjonalnie). Na końcu ubijamy sztywną pianę z białek ze szczyptą soli i delikatnie łączymy ją z masą serową za pomocą łyżki.
Schłodzoną w lodówce część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wylewamy na nią masę serową.
Czekoladę siekamy lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nią wierzch sernika. Wyciągamy z zamrażalnika drugi kawałek ciasta i ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Posypujemy nim sernik i pieczemy ciasto godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Lekki sernik ze spodem kakaowym
Lekki sernik wiedeński shutterstock
Na 12 porcji
Przygotowanie ok. 2 godziny 30 minut
Lekki sernik - składniki
Spód:
masło i tarta bułka do formy
140 g mąki
125 g cukru pudru
20 g kakao
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
125 g masła
100 g gorzkiej czekolady
jajko
Masa serowa:
700 g twarogu, trzykrotnie mielonego
250 g ricotty
100 g masła
6 jajek
200 g cukru
łyżka mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
łyżka kakao
Lekki sernik - przygotowanie
Tortownicę (ok. 22 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką.
Na spód sernika mieszamy sypkie składniki.
Masło i czekoladę (połamaną na kawałki) przekładamy do metalowej miski. Umieszczamy ją nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszamy składniki do momentu, aż się roztopią. Kiedy masa będzie gładka, odstawiamy garnek na bok, aby trochę ostygła. Po 3-4 minutach masę czekoladową dodajemy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. Do ciasta dolewamy roztrzepane jajko i starannie mieszamy wszystkie składniki.
Ciasto przekładamy do formy i pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.
Na masę serową twaróg ucieramy mikserem wraz z ricottą i miękkim masłem. W oddzielnej misce ucieramy żółtka z cukrem (wcześniej jedną łyżkę cukru odkładamy) na jasnokremową masę. Dodajemy do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem waniliowym.
Ubijamy białka, wsypując pod koniec ubijania pozostały cukier. Delikatnie łączymy sztywną pianę z masą serową.
Do małej miseczki delikatnie przekładamy kilka łyżek masy serowej i mieszamy ją z kakao. Na podpieczony spód wykładamy masę serową, na nią wykładamy masę serową z kakao i np. drewnianym patyczkiem do szaszłyków delikatnie mieszamy wierzch ciasta, by powstały ozdobne esy floresy.
Sernik pieczemy 40-50 minut w 180 st. Sprawdzamy, czy sernik nie przypala się na wierzchu – i jeśli jest zbyt brązowy, przykrywamy go kawałkiem folii aluminiowej.
Pieczemy jeszcze 10-20 minut, a potem wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i pozostawiamy sernik w środku jeszcze na 10 minut. Potem wyjmujemy i studzimy w formie. Przed wyjęciem odkrawamy ciasto od tortownicy nożem.
KUP wiaderko Twarogu Sernikowego Piątnica, odczytaj wydrukowany na nim przepis i się zastosuj.
Włącz piekarnik na 160 st.C. Mocno pogniecionym papierem do wypieków wyściełaj dużą ceramiczną (lub nie) formę (jakieś 30x40 cm). Oddziel białka od żółtek.
Malakser - tu ubija się piana na niskich obrotach.
Duży gar 24 cm - jest na mieszaninę docelową. Wyrzuć cały twaróg z wiaderka (proszę zauważyć, że masło JEST JUŻ w twarogu, zostawiono 17% tłuszczu, składnik zwykle najbardziej żmudny do prze-procesowania). Hakami od miksera rozbij twaróg na bezgrudową masę.
Trzepaczkami od miksera w "kubasie" ubij kogiel-mogel z żółtek i 3/4 cukru (to wersja oszczędzająca biodra bez pogorszenia smaku).
Naszykuj: 1. aromat bądź ekstrakt waniliowy, 2. pudełeczko skórki pomarańczowej, przemieszanej z łyżką mąki w celu niesklejalności, podobnie potraktuj 3. namoczoną od wczoraj w rumie garść do półtorej rodzynek.
I zaczynamy: sporą łychą (wybierz silikonową, nie szoruje po garze) dogłębnie acz delikatnie, PODmieszaj z twarogiem kogiel-mogiel, pianę, wanilię, resztę bakalii i bułkę tartą (dla bezglutenowców i nie tylko: czubata łyżka instant polenty świetnie działa).
Ekskluzywnego lekkiego sernika nie miesza się`"siłom" ani "na czas".
Przelej te smakowitości do formy. Niech w tych 160 st. podrosną w jakieś 25 min., i drugie tyle się pieką w 180 st. Pod koniec doglądaj wypieku.
I jak to mówią: Będzie Pani/Pan zadowolony.
Uwaga: mimo wysokiej sprawności silikonowej "wylizywaczki", koniecznie zostaw w garze coś do dolizania przez własne czy okoliczne dzieci, wreszcie Ty czy mąż łasuch zapewne też... byliście grzeczni.
... już mi się to podoba ... Dobrych , spokojnych , zdrowych Swiąt !
Żeby wszystkie te przepisy tak stylowo były prezentowane. Chciałabym je czytać, a jeszcze bardziej próbować. Udanego sernika życzę i Świąt wesołych!
Dodam od siebie, że jeżeli pianę z białek ubijesz z cukrem na sztywno, to Ci sernik nie opadnie. Jedna trzecia cukru do żółtek, reszta do białek. Przepis z wiaderka jest świetny, Twój opis zaś genialny. Pozdrawiam Cię serdecznie!