Jajka na bekonie

Jajka na bekonie
Jajka na bekonie shutterstock

Dla 6 osób
Przygotowanie:

Jajka na bekonie - składniki

8 dużych plastrów bekonu
8-10 jajek
2 łyżki gęstej śmietany
1/2 łyżeczka soli
4 łyżki masła
4 bajgle lub 8 kromek chleba tostowego
4 łyżki reliszu pomidorowego lub keczupu

Jajka na bekonie - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Blachę wyściełamy pergaminem, układamy na niej bekon, pieczemy 4 minuty. Wylewamy wytopiony tłuszcz, odwracamy plasterki, pieczemy kolejne 4 minuty. Zmniejszamy temperaturę do 160 st., pieczemy dalej, co jakiś czas odlewając tłuszcz i odwracając plasterki, aż bekon będzie rumiany i chrupiący. Oczywiście, bekon można też wysmażyć na chrupko na zwykłej bądź grillowej patelni.

Krótko mieszamy jajka ze śmietaną i solą. Dodajemy połowę masła pokrojonego na kawałeczki. Wlewamy na rozgrzaną patelnię, smażymy, przesuwając łyżką bardziej ścięte brzegi ku środkowi jajecznicy.

Bajgle kropimy na pół i podsmażamy na maśle od strony przecięcia, układamy na nich porcje jajecznicy, oraz bekon. Podajemy z sosem pomidorowym.

Czekoladowe naleśniki 

Czekoladowe naleśniki
Czekoladowe naleśniki shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie 30 minut

Czekoladowe naleśniki - składniki

130 g mąki
szczypta soli
2 łyżki kakao
250 ml mleka
jajko
łyżka oleju
łyżka cukru
łyżka masła
garść orzechów, np. włoskich
Na polewę:
kawałek czekolady
łyżka masła

Czekoladowe naleśniki - przygotowanie

Do miski wsypujemy mąkę, sól i kakao, dodajemy mleko, jajko i olej. Dokładnie mieszamy lub miksujemy na gładkie ciasto o konsystencji śmietany. Odstawiamy na 30 minut.

Orzechy prażymy na suchej patelni.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy na maśle cienkie naleśniki.

W rondelku o grubym dnie roztapiamy czekoladę z łyżką masła i od razu polewamy naleśniki. Posypujemy orzechami.

Klasyczne brytyjskie śniadanie

Klasyczne brytyjskie śniadanie
Klasyczne brytyjskie śniadanie shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Klasyczne brytyjskie śniadanie - składniki

100 g pieczarek
oliwa
4-8 plastrów bekonu
8 kiełbasek
8 jajek
puszka fasoli w sosie pomidorowym 
pomidory (np. koktajlowe)
sól, pieprz
chleb tostowy lub placki ziemniaczane

Klasyczne brytyjskie śniadanie - przygotowanie

Pieczarki czyścimy, obieramy i jeśli są duże kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pieczarki przez kilka minut. Odkładamy w ciepłe miejsce. 

Rozgrzewamy suchą patelnię i nakładamy plastry bekonu obok siebie, smażymy kilka minut, co chwila je obracając. Kiedy się zrumienią, wyjmujemy je na ręcznik papierowy, przykrywamy, by zdjąć z nich nadmiar tłuszczu.

Na patelni po bekonie podsmażamy kiełbaski. Kiedy się przyrumienią, odkładamy w ciepłe miejsce. 

W rondelku podgrzewamy fasolę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy, wbijamy jajka, wrzucamy pomidorki, smażymy 2-3 minut, aż jajka się zetną, doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczarki, bekon, kiełbaski, jajka z pomidorkami i fasolę wykładamy na talerze i podajemy z tostami lub plackami.

Omlet z chorizo

Omlet z chorizo
Omlet z chorizo shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Omlet z chorizo - składniki

3 ziemniaki
10 jajek
cebula
200 g chorizo lub salami
papryka
pęczek kolendry lub natki
garść parmezanu
sól, pieprz

Omlet z chorizo - przygotowanie

Ziemniaki myjemy, obieramy, gotujemy i po ostudzeniu kroimy w cienkie plasterki (mogą być ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia).

Jajka wbijamy do miski i lekko ubijamy, dodając sól i pieprz do smaku. Na patelni (takiej, którą można wstawić do piekarnika) podsmażamy na oliwie posiekaną cebulę, chorizo pokrojone w kostkę oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojoną paprykę i zmniejszamy płomień. Kiedy składniki będą miękkie, wlewamy masę jajeczną. Gdy jajka się lekko zetną, dodajemy posiekaną kolendrę i parmezan.

Wkładamy patelnię do rozgrzanego do 180 st. piekarnika na 5 minut, aby wierzch omletu lekko się zrumienił, a ser roztopił.

Jeśli nie mamy patelni, której można używać w piekarniku, zwykłą patelnię przykrywamy szczelną pokrywką i podgrzewamy omlet na bardzo małym ogniu. Podajemy danie na ciepło lub na zimno.

Grzanki z kozim serem

Ostre grzanki z kozim serem
Ostre grzanki z kozim serem Fot. BBS

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Grzanki z kozim serem - składniki

3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
szczypta chilli
2-3 łyżki oliwy
sól do smaku
8 kromek pszennego pieczywa tostowego
8 grubych plastrów dojrzewającego koziego sera
łyżeczka słodkiej papryki
listki mięty lub bazylii

Grzanki z kozim serem - przygotowanie

Starty czosnek, imbir i chilli mieszamy z oliwą, lekko solimy. Grzanki opiekamy z obu stron. Smarujemy z wierzchu oliwą z przyprawami, kładziemy na każdej grzance plaster sera.

Zapiekamy (180 st.), aż ser lekko się stopi. Posypujemy słodką papryką i posiekanymi ziołami. Podajemy z sałatą lub rukolą.

Kanapka z mięsem i pastą mango

Kanapka z mięsem i pastą mango
Kanapka z mięsem i pastą mango Fot. Marcin Klaban

Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Marynowanie: 12 godzin

Kanapka z mięsem i sosem mango - składniki

po kilka ziaren gorczycy i kolendry
2 ząbki czosnku
łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki przyprawy "Pięć smaków"
200 g rostbefu
mango
2 łyżki musztardy
sól, pieprz
4 kromki pieczywa na zakwasie
4 ogórki kiszone

Kanapka z mięsem i sosem mango - przygotowanie

Ziarna kolendry i gorczycy, czosnek, słodką paprykę, przyprawę Pięć smaków, sól i pieprz rozcieramy na pastę w moździerzu lub miksujemy w blenderze. Mieszanką przypraw nacieramy rostbef, umieszczamy w naczyniu, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na noc.

Zamarynowany rostbef gotujemy na parze 15 minut, a następnie smażymy na oliwie po 3 minuty z każdej strony.

Na pastę mango miksujemy mango z musztardą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Gotowy rostbef kroimy w plastry. Kromki chleba smarujemy pastą z mango, na nim piętrowo układamy kilka plasterków rostbefu, przykrywamy drugą kromką i kroimy na pół. Kanapki podajemy z kiszonymi ogórkami.

Kiełbaski z fetą i szpinakiem

Kiełbaski z fetą i szpinakiem
Kiełbaski z fetą i szpinakiem Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie:

Kiełbaski z fetą i szpinakiem - składniki

4 kiełbaski
3 łyżki oliwy
4 ząbki czosnku
500 g liści szpinaku
4 papryki marynowane lub pieczone
200 g fety

Kiełbaski z fetą i szpinakiem - przygotowanie

Kiełbaski kroimy w centymetrowe kawałki i rumienimy na oliwie. Dodajemy posiekany czosnek i chwilę podsmażamy. Wrzucamy umyte, osuszone liście szpinaku i dusimy, aż się skurczą.

Na koniec dodajemy pokrojoną paprykę, doprawiamy solą oraz pieprzem i smażymy 3-4 minuty. Posypujemy pokruszoną fetą i podajemy z chrupiącą bagietką.

Kiełbaski możemy dodatkowo zapiec w piekarniku - 10 minut, aż ser się roztopi.