Rzodkiew - duża i biała - choć pochodzi znad Morza Śródziemnego nazywana jest rzodkwią japońską. Japończycy po prostu rozkochali się w jej smaku i stali jej największymi hodowcami. To tanie i smaczne warzywo idealne nie tylko do surówek, ale także do pieczenia czy zup.
Ten okazały korzeń ma zaledwie 20 kcal w 100 g, mnóstwo witaminy C oraz mikroelementy. Warto jeść rzodkiew na przykład z ryżem czy ziemniakami, gdyż zawiera enzymy, które ułatwiają trawienie skrobi.
Na śniadanie szczególnie polecamy twaróg wymieszany ze startą rzodkwią, odrobiną jogurtu doprawiony według uznania.
Rzodkiew z chili i jogurtem
Rzodkiew z chili i jogurtem shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Rzodkiew z chili i jogurtem - składniki
300-500 ml jogurtu
rzodkiew
1/2 papryczki chili (lub 1/2 łyżeczki suszonej)
sól, pieprz
kilka łodyżek kolendry, szczypiorek
Inne możliwe dodatki:
marchewka
ogórek
cebula
orzeszki ziemne
Rzodkiew z chili i jogurtem - przygotowanie
Rzodkiew ścieramy na tarce o grubych oczkach lub wrzucamy do blendera z mocnym silnikiem, miksujemy 15 sekund. (Jeśli rzodkiew jest duża, połowę zmiksowanego korzenia możemy zamrozić.)
Papryczkę oczyszczamy z nasion i siekamy.
Jogurt wlewamy do dużej miski, roztrzepujemy widelcem. Wrzucamy rzodkiew, papryczkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, posypujemy posiekaną kolendrą.
Surówkę z rzodkwi można dowolnie uzupełniać o ulubione warzywa shutterstock
Surówkę można dowolnie uzupełniać o ulubione warzywa. Najczęściej dodaje się pokrojoną w krążki czerwoną cebulę, startą marchewkę, a także ogórek. Świetnym dodatkiem są orzeszki ziemne.
Rzodkiew marynowana
Rzodkiew marynowana shutterstock
Na duży słoik
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: do 2 godzin
Rzodkiew marynowana - składniki
350 ml wody
350 ml białego octu ryżowego
100 g cukru
łyżka soli
2 ząbki czosnku
łyżeczka mielonej kurkumy
10 ziaren czarnego pieprzu
liść laurowy
500 g rzodkwi
Rzodkiew marynowana - przygotowanie
Do rondla wlewamy wodę, ocet ryżowy, wsypujemy cukier i sól. Czosnek obieramy i kroimy ząbki pół, wrzucamy do rondla. Dodajemy kurkumę, pieprz i liść laurowy. Gotujemy na średnim ogniu, kiedy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia.
Rzodkiew obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w słupki. Wkładamy do rondla z marynatą. Kiedy wystygnie (po mniej więcej godzinie, dwóch), przekładamy do wyparzonego słoika. Przechowujemy do 30 dni w lodówce.
Rzodkiew marynowana świetnie smakuje do obiadu, zarówno mięsnego, jak i wegetariańskiego.
Rzodkiew po japońsku
Biała rzodkiew po japońsku Fot. Łukasz Zandecki
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Oczekiwanie: 8 godzin
Rzodkiew po japońsku - składniki
rzodkiew
2 łyżeczki soli
papryczka chilli
2 łyżeczki octu ryżowego
2 łyżeczki oleju sezamowego
świeżo zmielony pieprz
Rzodkiew po japońsku - przygotowanie
Rzodkiew myjemy, kroimy w plasterki lub małą kostkę, solimy, aby zmiękła. Odstawiamy na 30 minut.
Rzodkiew mieszamy z resztą składników (z papryczki usuwamy pestki i kroimy ją w cienkie paseczki). Układamy w szczelnym naczyniu. Chłodzimy przed podaniem ok. 8 godzin.