Czy to jest stół na miarę naszych czasów? Pewnie spodoba się przede wszystkim tym, którzy nie przepadają za białą kiełbasą czy sałatką jarzynową.
Wielkanocne atrybuty, jajka i chrzan, tu występują jako dodatki do znacznie lżejszych, bardzo soczystych zielonych sałat. Przekonajcie się, że niewielka zmiana w przyrządzaniu dań może dużo zmienić. Na przykład zamiast ciężkiego tłustego pasztetu proponujemy pâté z wątróbek ze świetnym sosem figowym.
Tym, dla których kajmakowy tradycyjny mazurek i sernik z rodzynkami są zbyt słodkie, oraz wszystkim świadomym wielbicielom ciast szczególnie polecamy tartę sernikową na kruchym spodzie osłodzoną ksylitolem.
Autor przepisów i zdjęć: Plate of Joy
Wielkanocna sałatka z jajkami, krakersami i z ziarnami
Wielkanocna sałatka z jajkami, krakersami i z ziarnami Plate of Joy
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: do 25 minut
Sałatka z krakersami i z ziarnami - składniki
opakowanie sałaty – najlepiej miks sałat
1/2 ogórka
awokado
1/2 czerwonej cebuli
3 jajka ugotowane na twardo
Sos:
80 ml maślanki
łyżeczka musztardy francuskiej
kilka łodyżek świeżego tymianku
sól, pieprz
Na krakersy:
170 g mąka pszenna razowa
155 ml mleka
110 ml maślanki
50 g maku
25 g sezamu
55 g słonecznika
50 g siemienia lnianego
20 g pestek dyni
2 łyżki chia
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli
Sałatka z krakersami i z ziarnami - przygotowanie
Na krakersy do dużej miski wkładamy wszystkie suche składniki krakersów: mąkę, mak, sezam, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni oraz chia. Wlewamy mleko, maślankę oraz olej. Dokładnie wyrabiamy i solimy. Ciasto odstawiamy na 20-25 minut, aż chia wchłonie płyny.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy olejem z jednej strony. Na tak przygotowany papier nakładamy 1/3 ciasta i przykrywamy drugim arkuszem papieru, pamiętając, aby strona z olejem dotykała ciasta. Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i zdejmujemy wierzchni arkusz papieru, a papier z ciastem przekładamy na blaszkę i pieczemy mniej więcej 15 minut.
Tak postępujemy z resztą ciasta.
Na sos do miseczki nalewamy maślankę, musztardę, dodajemy świeży tymianek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Do miski wrzucamy miks sałat, pokrojonego w plasterki ogórka i awokado. Kroimy cienkie plasterki cebulki. Następnie dodajemy pokruszone krakersy i pokrojone jajka. Całość skrapiamy maślankowym sosem.
Pâté z drobiowej wątróbki z figami
Pâté z drobiowej wątróbki z figami Plate of Joy
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut
Pâté z drobiowej wątróbki z figami - składniki
1 kg wątróbki drobiowej
2 łyżki oleju
2 szalotki
3 ząbki czosnku
125 g boczku wędzonego
25 ml whisky
140 g masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Figi:
200 ml wody
klarowane masło
9 łyżek cukru kokosowego/trzcinowego
12 suszonych fig
3 ziarna kardamonu
25 ml whisky
Pâté z drobiowej wątróbki z figami - przygotowanie
Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, następnie smażymy partiami na patelni z rozgrzanym tłuszczem do lekkiego brązowienia z każdej strony – wątróbka w środku musi być lekko różowa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Tak przygotowane wątróbki odkładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone szalotki i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w słupki boczek. Smażymy, aż boczek się zarumieni, tak przygotowany boczek dodajemy do wątróbek.
Do pojemnika malaksera przekładamy wątróbkę z boczkiem, dodajemy whisky oraz roztopione masło. Całość miksujemy, dodajemy tymianek oraz chili i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Pâté przekładamy do miseczek, a wierzch polewamy roztopionym masłem klarowanym.
Na figi do podgrzanej wody w garnku dodajemy cukier kokosowy i suszone figi, następnie dorzucamy kardamon i dolewamy whisky. Gotujemy, aż figi zrobią się miękkie, a sos zacznie gęstnieć.
Pâté podajemy w miseczkach z masłem na wierzchu oraz z sosem z fig.
Zupa krem z fasoli
Zupa krem z fasoli Plate of Joy
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Zupa krem z fasoli - składniki
cebula
olej
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 puszki białej fasoli
litr bulionu warzywnego
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
4 plastry szynki dojrzewającej
100-150 ml śmietanki 36-proc.
2 łyżeczki chrzanu
2 jajka
Zupa krem z fasoli - przygotowanie
Cebule siekamy w kosteczkę i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przez chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler – całość przesmażamy na małym ogniu przez 7 minut. Po tym czasie dodajemy przepłukaną na sicie fasolę z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy chwilę na średnim ogniu, wlewamy bulion. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy mleko i wodę – chwilę gotujemy. Zupę miksujemy ręcznym blenderem i ponownie gotujemy, przyprawiamy kminem rzymskim, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wykładamy blaszkę papierem do wypieków, na który układamy plasterki szynki. Pieczemy je 12-15 minut, wykładamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Do misy miksera wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno, następnie przekładamy ją do miseczki i delikatnie mieszamy z chrzanem.
Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, z chipsem z szynki i śmietaną chrzanową.
Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem
Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem Plate of Joy
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut
Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem - składniki
1 kg piersi indyka
sól, pieprz
1/4 łyżeczki płatków chili
skórka otarta z cytryny
Farsz:
80 g zielonego groszku
120 g mascarpone
pęczek koperku
100 g szpinaku baby
4 ząbki czosnku
250 ml bulionu warzywnego do podlania mięsa podczas pieczenia
Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem - przygotowanie
Pierś indyka myjemy i osuszamy, następnie nożem przecinamy jego większą część tak, aby powstał w miarę równy jeden kawałek. Rozbijamy go tłuczkiem do mięsa, wierzch piersi posypujemy solą i pieprzem, płatkami chili oraz skórką otartą z cytryny.
Na farsz w misce mieszamy zielony groszek z mascarpone, dodajemy posiekany koperek i połowę szpinaku. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem.
Masę układamy równomiernie na wierzch piersi i ją zwijamy. Następnie pierś związujemy sznurkiem do mięs.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Pierś umieszczamy na blaszce do pieczenia i podlewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 60 minut.
Upieczoną pierś indyka wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią spożywczą na 10-15 minut. Pozostały szpinak z czosnkiem chwilę dusimy na patelni.
Pieczeń przekładamy na półmisek i na jej wierzch nakładamy przesmażony szpinak z czosnkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kopytkami.
Tarta sernikowa z ricottą
Tarta sernikowa z ricottą Plate of Joy
Na formę do tarty o średnicy 23 cm
Przygotowanie: 90 minut
Tarta sernikowa z ricottą - składniki
175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
55 g mąki kokosowej
35 g ksylitolu
140 g zimnego masła
szczypta soli
jajko
2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
400 g twarogu sernikowego
250 g ricotty
110 g mascarpone
100 g śmietany 30- lub 36-proc.
2 jajka
160 g ksylitolu
Do dekoracji:
mrożone lub świeże owoce
2 łyżki chipsów z kokosa
listki świeżej mięty
Tarta sernikowa z ricottą - przygotowanie
W misce umieszczamy odważone ilości mąki pszennej i kokosowej oraz ksylitol. Następnie dodajemy zimne masło partiami i nożem siekamy masło z mąką. Dodajemy szczyptę soli i jajko, dłońmi wyrabiamy kruche ciasto – pod koniec dodajemy zimną wodę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem, a nadmiar ciasta usuwamy i możemy nim wyłożyć dwie małe formy o średnicy 11 cm (możemy użyć też większej jednej formy). Obciążamy ciasto, wykładając wierzch ciasta papierem i wysypując na wierzch fasolę/ciecierzycę czy ryż. Tak przygotowaną formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy je 15-20 minut.
Na masę serową do misy miksera planetarnego nakładamy odważone ilości twarogu sernikowego, ricotty i mascarpone. Dodajemy śmietanę i jajka, na końcu dodajemy ksylitol. Całość mieszamy przez chwilę na średnich obrotach miksera.
Tak powstałą masę przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty, a wierzch wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 minut.
Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch tarty dekorujemy owocami i posypujemy chipsami z kokosa i listkami mięty.
No właśnie - twaróg, mascarpone, śmietana kremówka.
A kruchy spód zawiera 30% masła.
A tradycyjny sernik mojej mamy to tylko twaróg, jaja, trochę mąki ziemniaczanej, bez spodu. dużo mniej tłusty niż ta "lekka tarta".
Właśnie też za bardzo tego nie zrozumiałem...
Za to jeczenie typowo polskie
Tak. Typowo polskie malkontenctwo. Tu wprawdzie ośmiorniczek nie ma, ale jest, o zgrozo, awokado!
Wypróbowałam pierwszy przepis i był super. Dodałam dymkę i rzeżuchę. Krakersy są obłędne, będę robić częściej do innych dań.
Fajne danie na wielkanocny stół dla przełamania ciężkich majonezowych sałatek.