Czy to jest stół na miarę naszych czasów? Pewnie spodoba się przede wszystkim tym, którzy nie przepadają za białą kiełbasą czy sałatką jarzynową.

Wielkanocne atrybuty, jajka i chrzan, tu występują jako dodatki do znacznie lżejszych, bardzo soczystych zielonych sałat. Przekonajcie się, że niewielka zmiana w przyrządzaniu dań może dużo zmienić. Na przykład zamiast ciężkiego tłustego pasztetu proponujemy pâté z wątróbek ze świetnym sosem figowym.

Tym, dla których kajmakowy tradycyjny mazurek i sernik z rodzynkami są zbyt słodkie, oraz wszystkim świadomym wielbicielom ciast szczególnie polecamy tartę sernikową na kruchym spodzie osłodzoną ksylitolem.

Autor przepisów i zdjęć: Plate of Joy

Wielkanocna sałatka z jajkami, krakersami i z ziarnami

Wielkanocna sałatka z jajkami, krakersami i z ziarnamiWielkanocna sałatka z jajkami, krakersami i z ziarnami Plate of Joy

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: do 25 minut

Sałatka z krakersami i z ziarnami - składniki

opakowanie sałaty – najlepiej miks sałat
1/2 ogórka
awokado
1/2 czerwonej cebuli
3 jajka ugotowane na twardo
Sos:
80 ml maślanki
łyżeczka musztardy francuskiej
kilka łodyżek świeżego tymianku
sól, pieprz
Na krakersy:
170 g mąka pszenna razowa
155 ml mleka
110 ml maślanki
50 g maku
25 g sezamu
55 g słonecznika
50 g siemienia lnianego
20 g pestek dyni
2 łyżki chia
4 łyżki oleju
1/2 łyżeczki soli

Sałatka z krakersami i z ziarnami - przygotowanie

Na krakersy do dużej miski wkładamy wszystkie suche składniki krakersów: mąkę, mak, sezam, pestki słonecznika, siemię lniane, pestki dyni oraz chia. Wlewamy mleko, maślankę oraz olej. Dokładnie wyrabiamy i solimy. Ciasto odstawiamy na 20-25 minut, aż chia wchłonie płyny.

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. Dwa arkusze papieru do pieczenia smarujemy olejem z jednej strony. Na tak przygotowany papier nakładamy 1/3 ciasta i przykrywamy drugim arkuszem papieru, pamiętając, aby strona z olejem dotykała ciasta. Rozwałkowujemy bardzo cienko ciasto i zdejmujemy wierzchni arkusz papieru, a papier z ciastem przekładamy na blaszkę i pieczemy mniej więcej 15 minut.

Tak postępujemy z resztą ciasta.

Na sos do miseczki nalewamy maślankę, musztardę, dodajemy świeży tymianek i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Do miski wrzucamy miks sałat, pokrojonego w plasterki ogórka i awokado. Kroimy cienkie plasterki cebulki. Następnie dodajemy pokruszone krakersy i pokrojone jajka. Całość skrapiamy maślankowym sosem.

Pâté z drobiowej wątróbki z figami

Pâté z drobiowej wątróbki z figamiPâté z drobiowej wątróbki z figami Plate of Joy

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 50 minut

Pâté z drobiowej wątróbki z figami - składniki

1 kg wątróbki drobiowej
2 łyżki oleju
2 szalotki
3 ząbki czosnku
125 g boczku wędzonego
25 ml whisky
140 g masła
1/2 łyżeczki tymianku
1/2 łyżeczki chili
sól, pieprz
Figi:
200 ml wody
klarowane masło
9 łyżek cukru kokosowego/trzcinowego
12 suszonych fig
3 ziarna kardamonu
25 ml whisky

Pâté z drobiowej wątróbki z figami - przygotowanie

Wątróbkę oczyszczamy i kroimy na małe kawałki, następnie smażymy partiami na patelni z rozgrzanym tłuszczem do lekkiego brązowienia z każdej strony – wątróbka w środku musi być lekko różowa. Przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Tak przygotowane wątróbki odkładamy na talerz, a na patelnię wrzucamy pokrojone szalotki i chwilę przesmażamy, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojony w słupki boczek. Smażymy, aż boczek się zarumieni, tak przygotowany boczek dodajemy do wątróbek.

Do pojemnika malaksera przekładamy wątróbkę z boczkiem, dodajemy whisky oraz roztopione masło. Całość miksujemy, dodajemy tymianek oraz chili i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Pâté przekładamy do miseczek, a wierzch polewamy roztopionym masłem klarowanym.

Na figi do podgrzanej wody w garnku dodajemy cukier kokosowy i suszone figi, następnie dorzucamy kardamon i dolewamy whisky. Gotujemy, aż figi zrobią się miękkie, a sos zacznie gęstnieć.

Pâté podajemy w miseczkach z masłem na wierzchu oraz z sosem z fig.

Zupa krem z fasoli

Zupa krem z fasoliZupa krem z fasoli Plate of Joy

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Zupa krem z fasoli - składniki

cebula
olej
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
2 puszki białej fasoli
litr bulionu warzywnego
250 ml mleka
250 ml wody
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
sól, pieprz
Dodatkowo:
4 plastry szynki dojrzewającej
100-150 ml śmietanki 36-proc.
2 łyżeczki chrzanu
2 jajka

Zupa krem z fasoli - przygotowanie

Cebule siekamy w kosteczkę i przesmażamy w garnku z rozgrzanym olejem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość przez chwilę przesmażamy, następnie dodajemy pokrojone w kostkę warzywa – marchewkę, pietruszkę i seler – całość przesmażamy na małym ogniu przez 7 minut. Po tym czasie dodajemy przepłukaną na sicie fasolę z puszki. Wszystko dokładnie mieszamy, smażymy chwilę na średnim ogniu, wlewamy bulion. Gotujemy 10-15 minut, dodajemy mleko i wodę – chwilę gotujemy. Zupę miksujemy ręcznym blenderem i ponownie gotujemy, przyprawiamy kminem rzymskim, tymiankiem oraz solą i pieprzem do smaku.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. i wykładamy blaszkę papierem do wypieków, na który układamy plasterki szynki. Pieczemy je 12-15 minut, wykładamy i pozostawiamy do ostygnięcia.

Do misy miksera wlewamy śmietanę i ubijamy ją na sztywno, następnie przekładamy ją do miseczki i delikatnie mieszamy z chrzanem.

Zupę podajemy z ugotowanym jajkiem, z chipsem z szynki i śmietaną chrzanową.

Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem

Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiemPierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem Plate of Joy

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 90 minut

Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem - składniki

1 kg piersi indyka
sól, pieprz
1/4 łyżeczki płatków chili
skórka otarta z cytryny
Farsz:
80 g zielonego groszku
120 g mascarpone
pęczek koperku
100 g szpinaku baby
4 ząbki czosnku
250 ml bulionu warzywnego do podlania mięsa podczas pieczenia

Pierś indyka faszerowana groszkiem i szpinakiem - przygotowanie

Pierś indyka myjemy i osuszamy, następnie nożem przecinamy jego większą część tak, aby powstał w miarę równy jeden kawałek. Rozbijamy go tłuczkiem do mięsa, wierzch piersi posypujemy solą i pieprzem, płatkami chili oraz skórką otartą z cytryny.

Na farsz w misce mieszamy zielony groszek z mascarpone, dodajemy posiekany koperek i połowę szpinaku. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku i przyprawiamy solą oraz pieprzem.

Masę układamy równomiernie na wierzch piersi i ją zwijamy. Następnie pierś związujemy sznurkiem do mięs.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Pierś umieszczamy na blaszce do pieczenia i podlewamy bulionem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy mniej więcej 60 minut.

Upieczoną pierś indyka wyciągamy z piekarnika i przykrywamy folią spożywczą na 10-15 minut. Pozostały szpinak z czosnkiem chwilę dusimy na patelni.

Pieczeń przekładamy na półmisek i na jej wierzch nakładamy przesmażony szpinak z czosnkiem. Podajemy z ulubionymi dodatkami, np. kopytkami.

Tarta sernikowa z ricottą

Tarta sernikowa z ricottąTarta sernikowa z ricottą Plate of Joy

Na formę do tarty o średnicy 23 cm
Przygotowanie: 90 minut

Tarta sernikowa z ricottą - składniki

175 g mąki pszennej pełnoziarnistej
55 g mąki kokosowej
35 g ksylitolu
140 g zimnego masła
szczypta soli
jajko
2 łyżki zimnej wody
Masa serowa:
400 g twarogu sernikowego
250 g ricotty
110 g mascarpone
100 g śmietany 30- lub 36-proc.
2 jajka
160 g ksylitolu
Do dekoracji:
mrożone lub świeże owoce 
2 łyżki chipsów z kokosa
listki świeżej mięty

Tarta sernikowa z ricottą - przygotowanie

W misce umieszczamy odważone ilości mąki pszennej i kokosowej oraz ksylitol. Następnie dodajemy zimne masło partiami i nożem siekamy masło z mąką. Dodajemy szczyptę soli i jajko, dłońmi wyrabiamy kruche ciasto – pod koniec dodajemy zimną wodę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy, wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem, a nadmiar ciasta usuwamy i możemy nim wyłożyć dwie małe formy o średnicy 11 cm (możemy użyć też większej jednej formy). Obciążamy ciasto, wykładając wierzch ciasta papierem i wysypując na wierzch fasolę/ciecierzycę czy ryż. Tak przygotowaną formę z ciastem wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy je 15-20 minut.

Na masę serową do misy miksera planetarnego nakładamy odważone ilości twarogu sernikowego, ricotty i mascarpone. Dodajemy śmietanę i jajka, na końcu dodajemy ksylitol. Całość mieszamy przez chwilę na średnich obrotach miksera.

Tak powstałą masę przekładamy na wcześniej podpieczony spód tarty, a wierzch wygładzamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 40 minut.

Po upieczeniu pozostawiamy do ostudzenia. Wierzch tarty dekorujemy owocami i posypujemy chipsami z kokosa i listkami mięty.