Tani obiad - perliczka faszerowana 

Od środy (10.03.2021) Lidl oferuje perliczki z Lubelszczyzny (12,99 zł/kg), kiwi po 59 gr za sztukę przy zakupie 6 oraz polskie boczniaki w cenie 3,49 zł za opakowanie (250 gramów). 

Do soboty (13.03.2021) w Aldi w promocyjnej cenie znajdziemy masło extra (Osełka Polska) w cenie 7,49 zł za 500 g.

Perliczka faszerowanaPerliczka faszerowana Fot. Agata Jakubowska / AG

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Perliczka faszerowana - składniki

sprawiona perliczka
4 ząbki czosnku
kilka posiekanych łodyżek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
kieliszek brandy
garść orzeszków ziemnych
3 kromki chałki 
białko kurze
kawałek świeżego imbiru (1 cm) 
sok z 1/2 cytryny
100-150 g masła

Perliczka faszerowana - przygotowanie

Perliczkę nacieramy posiekanym czosnkiem, połową natki, solą, pieprzem oraz brandy. Zostawiamy na noc.

Na suchej patelni prażymy orzeszki, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i podsmażamy pokrojoną w kostkę chałkę.

Ubijamy białko, mieszamy z imbirem, resztą posiekanej natki, orzeszkami oraz chałką. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Farsz wkładamy do wnętrza perliczki. Otwór dokładnie spinamy wykałaczkami. Perliczkę układamy na natłuszczonej blasze lub naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.

Na patelni roztapiamy resztę miasta i od czasu do czasu polewamy nim perliczkę.

Sos powstały podczas pieczenia przelewamy do rondelka (można dodać do niego jeszcze trochę pokrojonej chałki), miksujemy sos i doprawiamy go do smaku imbirem, solą i pieprzem. Podajemy do perliczki.

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym

W Carrefourze od wtorku (9.03.2021) do poniedziałku (15.03.2021) można kupić filety śledziowe à la matias po 13,99 zł za kilogram.

Śledzie w śmietanie z musztardą francuskąŚledzie w śmietanie z musztardą francuską shutterstock.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12-24 godziny

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym - składniki

cebula
jabłko (opcjonalnie)
sok z cytryny (opcjonalnie)
400 ml kwaśnej śmietany
100 g musztardy 
świeżo mielony pieprz
łyżeczka cukru
6 filetów śledziowych matiasów
do dekoracji koperek i por

Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym - przygotowanie

Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jeśli lubimy, możemy do sosu dodać jabłko, wtedy obieramy je, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.

Śmietanę łączymy z musztardą, cebulą i jabłkiem (opcjonalnie). Doprawiamy cukrem i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu wkładamy filety (możemy je pokroić na małe kawałki) i wstawiamy na co najmniej 12 godzin (lub na dobę) do lodówki.

Tak zamarynowane śledzie wykładamy na talerz i dekorujemy umytymi i pokrojonymi kawałkami pora, koperkiem oraz musztardą.

Sałatka owocowa z ananasem

W Biedronce do środy (10.03.2021) taniej kupimy warzywa i owoce. Za kilogram ananasa zapłacimy tylko 2,99 zł.

Sałatka owocowa z ananasemSałatka owocowa z ananasem Fot. BBS

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka owocowa z ananasem - składniki

4 plastry ananasa
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
100 g migdałów bez skórki (mogą być w płatkach)
2 łyżki miodu
żółtko

Sałatka owocowa z ananasem - przygotowanie

Owoce obieramy, kroimy na małe kawałki, dodajemy pokruszone migdały. Miód ucieramy z żółtkiem i polewamy wymieszane owoce.