Tani obiad - perliczka faszerowana
Od środy (10.03.2021) Lidl oferuje perliczki z Lubelszczyzny (12,99 zł/kg), kiwi po 59 gr za sztukę przy zakupie 6 oraz polskie boczniaki w cenie 3,49 zł za opakowanie (250 gramów).
Do soboty (13.03.2021) w Aldi w promocyjnej cenie znajdziemy masło extra (Osełka Polska) w cenie 7,49 zł za 500 g.
Perliczka faszerowana Fot. Agata Jakubowska / AG
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Perliczka faszerowana - składniki
sprawiona perliczka
4 ząbki czosnku
kilka posiekanych łodyżek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
kieliszek brandy
garść orzeszków ziemnych
3 kromki chałki
białko kurze
kawałek świeżego imbiru (1 cm)
sok z 1/2 cytryny
100-150 g masła
Perliczka faszerowana - przygotowanie
Perliczkę nacieramy posiekanym czosnkiem, połową natki, solą, pieprzem oraz brandy. Zostawiamy na noc.
Na suchej patelni prażymy orzeszki, odstawiamy. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła i podsmażamy pokrojoną w kostkę chałkę.
Ubijamy białko, mieszamy z imbirem, resztą posiekanej natki, orzeszkami oraz chałką. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Farsz wkładamy do wnętrza perliczki. Otwór dokładnie spinamy wykałaczkami. Perliczkę układamy na natłuszczonej blasze lub naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 60 minut.
Na patelni roztapiamy resztę miasta i od czasu do czasu polewamy nim perliczkę.
Sos powstały podczas pieczenia przelewamy do rondelka (można dodać do niego jeszcze trochę pokrojonej chałki), miksujemy sos i doprawiamy go do smaku imbirem, solą i pieprzem. Podajemy do perliczki.
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym
W Carrefourze od wtorku (9.03.2021) do poniedziałku (15.03.2021) można kupić filety śledziowe à la matias po 13,99 zł za kilogram.
Śledzie w śmietanie z musztardą francuską shutterstock.com
Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12-24 godziny
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym - składniki
cebula
jabłko (opcjonalnie)
sok z cytryny (opcjonalnie)
400 ml kwaśnej śmietany
100 g musztardy
świeżo mielony pieprz
łyżeczka cukru
6 filetów śledziowych matiasów
do dekoracji koperek i por
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym - przygotowanie
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Jeśli lubimy, możemy do sosu dodać jabłko, wtedy obieramy je, ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało.
Śmietanę łączymy z musztardą, cebulą i jabłkiem (opcjonalnie). Doprawiamy cukrem i pieprzem. Do tak przygotowanego sosu wkładamy filety (możemy je pokroić na małe kawałki) i wstawiamy na co najmniej 12 godzin (lub na dobę) do lodówki.
Tak zamarynowane śledzie wykładamy na talerz i dekorujemy umytymi i pokrojonymi kawałkami pora, koperkiem oraz musztardą.
Sałatka owocowa z ananasem
W Biedronce do środy (10.03.2021) taniej kupimy warzywa i owoce. Za kilogram ananasa zapłacimy tylko 2,99 zł.
Sałatka owocowa z ananasem Fot. BBS
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka owocowa z ananasem - składniki
4 plastry ananasa
2 banany
2 jabłka
2 gruszki
100 g migdałów bez skórki (mogą być w płatkach)
2 łyżki miodu
żółtko
Sałatka owocowa z ananasem - przygotowanie
Owoce obieramy, kroimy na małe kawałki, dodajemy pokruszone migdały. Miód ucieramy z żółtkiem i polewamy wymieszane owoce.