Sałatki świetne smakują jako samodzielne danie, są idealne na lekki i szybki lunch czy na późniejszą kolację. Można je też podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako dodatek do niego. I zawsze się sprawdzają, gdy wpadną do nas niespodziewani goście - pięknie wyglądają i są pyszne.

Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą

Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą
Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą Fot. 123rf.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą - składniki

500 g sera halloumi
torebka mieszanej sałaty
6 łyżek oliwy z chili (może być gotowa lub można ją zrobić samodzielnie)
1/2 łyżeczki chili
cytryna pokrojona w cząstki

Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą - przygotowanie

Ser kroimy na grube plastry i obsmażamy na patelni beztłuszczowej lub grillowej 3 minuty z każdej strony. Na talerzach rozkładamy sałatę, układamy na niej upieczone plastry sera i polewamy oliwą z chili. Dekorujemy ćwiartkami cytryny.

Sałatka z krewetkami i mango

Sałatka z krewetkami i mango
Sałatka z krewetkami i mango Fot. 123rf.com

Dla 4 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka z krewetkami i mango - składniki

200 g krewetek ugotowane
mango
torebka mieszanej sałaty
lub
2 cykorie
1/2 torebki szpinaku baby

Sos:
2 łyżki oliwy
drobno posiekana szalotka
sól, pieprz

Sałatka z krewetkami i mango - przygotowanie

Cykorię i szpinak myjemy. Cykorie obieramy, usuwamy gorzką część i kroimy na duże kawałki. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Na sos mieszamy składniki.

Do miski wkładamy pokrojoną cykorię, szpinak i mango, dodajemy ugotowane krewetki. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.

Carpaccio z buraków i kalafiora

Carpaccio z buraków i kalafiora
Carpaccio z buraków i kalafiora Fot. ola20 /123rf.com

Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut

Carpaccio z buraków i kalafiora - składniki

wersja I:
250 g buraków
1/4 kalafiora
zielona sałata


wersja II:
250 g buraków
3 marchewki
sałata rzymska
50 g pestek granatu

Sos:
2 łyżki białego octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
łyżka miodu
łyżeczka musztarda dijon
sól, pieprz

Carpaccio z buraków i kalafiora - przygotowanie

Warzywa myjemy, buraki (i marchew) obieramy i kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki, kalafior kroimy na małe różyczki. Warzywa wkładamy do osobnych naczyń. 

Robimy sos, mieszając wszystkie składniki. Zalewamy nim pokrojone pokrojone warzywa i odstawiamy na 5 -10 minut, żeby się zamarynowały.

Na talerzach rozkładamy plastry buraków, różyczki kalafiora i sałatę.Całość polewamy pozostałym sosem.

Wersja II: Na talerzach układamy porwaną sałatę, układamy na niej pokrojone buraki i marchewki. Całość polewamy pozostałym sosem. Na koniec posypujemy ziarnami granatu.

Sałatka z brokułami i grzankami

Sałatka z brokułami i grzankami
Sałatka z brokułami i grzankami Fot. 123rf.com

Dla 4 osoby
Przygotowanie: 15 minut

Sałatka z brokułami i grzankami - składniki

brokuł
3 kromki ciabaty

Sos:
2 filety anchois
mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
łyżka kaparów
4 łyżki oliwy

Sałatka z brokułami i grzankami - przygotowanie

Brokuły gotujemy 4 minuty, a następnie odcedzamy. W moździerzu ubijamy anchois, czosnek i papryczkę chili, dodajemy oliwę i kapary.

Ciabatę kroimy w dużą kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ciabatę i smażymy na złoty kolor. Usmażone kawałki ciabaty układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.

W płaskiej salaterce układamy różyczki brokułów, polewamy je sosem i posypujemy grzankami

Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami

Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami
Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami Fot. DimaSobko /123rf.com

Dla 4 osoby
Przygotowanie: 10 minut

Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami - składniki

350 g makaronu
4 pomidory
szalotka
listki bazylii
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
150 g fety pokruszonej
150 g rukoli
kilka czarnych oliwek bez pestek
świeżo mielony pieprz

Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami - przygotowanie

Makaron gotujemy i hartujemy zimną wodą.

Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wkładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i listki bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy i mieszamy.  Dokładamy makaron i pokrojone oliwki, całość posypujemy fetą.

Przed podaniem dodajemy rukolę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.