Sałatki świetne smakują jako samodzielne danie, są idealne na lekki i szybki lunch czy na późniejszą kolację. Można je też podać jako przystawkę przed daniem głównym lub jako dodatek do niego. I zawsze się sprawdzają, gdy wpadną do nas niespodziewani goście - pięknie wyglądają i są pyszne.
Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą
Dla 6 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą - składniki
500 g sera halloumi
torebka mieszanej sałaty
6 łyżek oliwy z chili (może być gotowa lub można ją zrobić samodzielnie)
1/2 łyżeczki chili
cytryna pokrojona w cząstki
Sałatka z serem halloumi i ostrą oliwą - przygotowanie
Ser kroimy na grube plastry i obsmażamy na patelni beztłuszczowej lub grillowej 3 minuty z każdej strony. Na talerzach rozkładamy sałatę, układamy na niej upieczone plastry sera i polewamy oliwą z chili. Dekorujemy ćwiartkami cytryny.
Sałatka z krewetkami i mango
Dla 4 osoby
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z krewetkami i mango - składniki
200 g krewetek ugotowane
mango
torebka mieszanej sałaty
lub
2 cykorie
1/2 torebki szpinaku baby
Sos:
2 łyżki oliwy
drobno posiekana szalotka
sól, pieprz
Sałatka z krewetkami i mango - przygotowanie
Cykorię i szpinak myjemy. Cykorie obieramy, usuwamy gorzką część i kroimy na duże kawałki. Mango obieramy i kroimy w kostkę. Na sos mieszamy składniki.
Do miski wkładamy pokrojoną cykorię, szpinak i mango, dodajemy ugotowane krewetki. Sałatę polewamy sosem tuż przed podaniem.
Carpaccio z buraków i kalafiora
Dla 6 osób
Przygotowanie: 15 minut
Carpaccio z buraków i kalafiora - składniki
wersja I:
250 g buraków
1/4 kalafiora
zielona sałata
wersja II:
250 g buraków
3 marchewki
sałata rzymska
50 g pestek granatu
Sos:
2 łyżki białego octu balsamicznego
4 łyżki oliwy
łyżka miodu
łyżeczka musztarda dijon
sól, pieprz
Carpaccio z buraków i kalafiora - przygotowanie
Warzywa myjemy, buraki (i marchew) obieramy i kroimy na mandolinie na cieniutkie plasterki, kalafior kroimy na małe różyczki. Warzywa wkładamy do osobnych naczyń.
Robimy sos, mieszając wszystkie składniki. Zalewamy nim pokrojone pokrojone warzywa i odstawiamy na 5 -10 minut, żeby się zamarynowały.
Na talerzach rozkładamy plastry buraków, różyczki kalafiora i sałatę.Całość polewamy pozostałym sosem.
Wersja II: Na talerzach układamy porwaną sałatę, układamy na niej pokrojone buraki i marchewki. Całość polewamy pozostałym sosem. Na koniec posypujemy ziarnami granatu.
Sałatka z brokułami i grzankami
Dla 4 osoby
Przygotowanie: 15 minut
Sałatka z brokułami i grzankami - składniki
brokuł
3 kromki ciabaty
Sos:
2 filety anchois
mała papryczka chili
2 ząbki czosnku
łyżka kaparów
4 łyżki oliwy
Sałatka z brokułami i grzankami - przygotowanie
Brokuły gotujemy 4 minuty, a następnie odcedzamy. W moździerzu ubijamy anchois, czosnek i papryczkę chili, dodajemy oliwę i kapary.
Ciabatę kroimy w dużą kostkę. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy ciabatę i smażymy na złoty kolor. Usmażone kawałki ciabaty układamy na papierowym ręczniku, by odsączyć tłuszcz.
W płaskiej salaterce układamy różyczki brokułów, polewamy je sosem i posypujemy grzankami
Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami
Dla 4 osoby
Przygotowanie: 10 minut
Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami - składniki
350 g makaronu
4 pomidory
szalotka
listki bazylii
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
150 g fety pokruszonej
150 g rukoli
kilka czarnych oliwek bez pestek
świeżo mielony pieprz
Makaronowa sałatka z fetą i pomidorami - przygotowanie
Makaron gotujemy i hartujemy zimną wodą.
Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wkładamy do salaterki. Dodajemy posiekaną szalotkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i listki bazylii. Wlewamy łyżkę oliwy i mieszamy. Dokładamy makaron i pokrojone oliwki, całość posypujemy fetą.
Przed podaniem dodajemy rukolę, posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.