Wytrawne burgery z tuńczyka z majonezem sriracha

Pobudzająca podniebienie mieszanka przypraw sprawia, że do tego przepisu na burgera będziesz wracać niejeden raz. Smakuje imbirem, kolendrą i czosnkiem i jest soczysty bez względu na to, czy przyrządzisz go na ogrodowym grillu, czy po prostu w kuchni na patelni grillowej. Nam najbardziej smakuje podawany z ostrym kremowym sosem, na który składają się sriracha, majonez, imbir i sos sojowy.

Wytrawne burgery z tuńczyka z majonezem srirachaWytrawne burgery z tuńczyka z majonezem sriracha Nicole franze

Dla 4 osób
Przygotowania: 40 minut

Wytrawne burgery z tuńczyka z majonezem sriracha - składniki

750 g najlepszej jakości surowego tuńczyka

Majonez sriracha
180 ml majonezu
1 łyżka sosu sriracha albo do smaku
1 łyżka sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
1 łyżeczka drobno startego imbiru

Burgery z tuńczyka
3 łyżki musztardy Dijon
2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
1 i 1/2 łyżki startej cebuli
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
1 łyżka czosnku przeciśniętego przez praskę
2 łyżeczki octu ryżowego
1/2 łyżeczki drobno startego świeżego korzenia imbiru
1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
Sól koszerna
Świeżo mielony czarny pieprz
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia albo trochę więcej do posmarowania burgerów
Oliwa do gotowania w sprayu
4 bułki hamburgerowe, najlepiej razowe albo wielozbożowe
Ulubione dodatki: pokrojony w plasterki pomidor, pokrojone w plasterki awokado, pokrojona w plasterki czerwona cebula, sałata, marynowane warzywa

Wytrawne burgery z tuńczyka z majonezem sriracha - przygotowanie

1. Włóż tuńczyka do zamrażalnika na 10–15 minut, aż stwardnieje (to sprawi, że łatwiej będzie go kroić na plasterki).

Majonez sriracha

2. W tym czasie w małej misce wymieszaj bardzo starannie wszystkie składniki majonezu

sriracha. Odstaw.

Burgery z tuńczyka

3. Wyjmij tuńczyka z lodówki. Dużym ostrym nożem posiekaj rybę tak, by przypominała mielone mięso do hamburgera.

4. W średniej misce połącz musztardę, sos sojowy, kolendrę, cebulę, olej sezamowy, czosnek, ocet, imbir, pieprz cayenne, 1/2 łyżeczki soli i 1/8 łyżeczki czarnego pieprzu. Dodaj tuńczyka i starannie mieszaj, aż składniki się połączą. Podziel masę na 4 równe placki o średnicy około 8 cm i delikatnie posmaruj każdy z nich z obu stron z oliwą. Ułóż placki na talerzu albo półmisku i włóż na 10–15 minut do lodówki.

5. Rozgrzej patelnię grillową na średnim ogniu. Spryskaj ją oliwą w sprayu i połóż burgery. Grilluj przez 2 minuty z każdej strony, by były krwiste, po 3–4 minutach będą średnio wysmażone. Wyłóż burgery na bułki, posmaruj lekko majonezem sriracha i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Wegański ramen z tofu

W wielu przepisach na ramen znajdziesz bulion z kurczaka i wieprzowinę, które stają się bazą smakową. Nasza wegańska wersja wykorzystuje wywar warzywny, grzyby, pastę miso i sos sojowy – to one nadają daniu głęboki smak umami, którego szukamy w każdej misce azjatyckiego makaronu. Dodajemy mnóstwo warzyw i kawałki tofu wielkości kęsa i oczywiście przepyszny makaron ramen, a całość komponuje się w zupę pełną smaków i bardzo sycącą.

Wegański ramen z tofuWegański ramen z tofu Nicole Franzen

Dla 4–6 osób
Przygotowanie: 1 godzina

Wegański ramen z tofu - składniki

350–400 g bardzo twardego organicznego tofu, odsączonego, osuszonego i pokrojonego w grubą kostkę
300 g makaronu ramen
2 łyżki białej pasty miso
3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości sodu albo tamari
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
2 łyżeczki oleju z prażonego sezamu
1 mała żółta cebula, grubo posiekana
60 g grzybów shiitake, tylko kapelusze, pokrojone w paski o grubości 1/2 cm
2 duże ząbki czosnku, wyciśnięte
1 łyżeczka drobno startego świeżego imbiru
1 i 1/2 l wywaru z warzyw
3 marchewki pokrojone w ukośne plasterki
Pęczek zielonej cebulki, cienko pokrojonej, oddzielnie zielona i biała część
2 szklanki wody
Świeżo mielony czarny pieprz
250 g kapusty bok choy (baby) – osobne liście; jeśli odmiana baby jest niedostępna, można użyć zwykłej i pokroić ją na kawałki
90 g szpinaku baby
Sriracha albo inny ostry sos chili (opcjonalnie)

Wegański ramen z tofu - przygotowanie

1. Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wyściel blachę papierem do pieczenia.

2. Ułóż pojedynczą warstwę tofu na blasze i piecz 20 minut, odwracając w połowie tego czasu. Wyjmij z piekarnika i odstaw.

3. Ugotuj makaron według instrukcji na opakowaniu. Odcedź i przelej zimną wodą. Odstaw.

4. W małej misce zmieszaj pastę miso i sos sojowy (albo tamari) i odstaw.

5. Postaw duży garnek na średnim ogniu, wlej do niego oliwę i olej z prażonego sezamu i dobrze rozgrzej. Dodaj cebulę i podsmażaj przez 5 minut. Dodaj grzyby, czosnek i imbir i smaż, mieszając, przez 3 minuty. Dodaj szklankę bulionu i drewnianą łyżką zdrap wszystko, co przyległo do dna garnka, tak by połączyło się z bulionem. Dodaj marchewkę i białe części cebulki i gotuj przez 3 minuty.

Dodaj pozostały wywar i 2 niepełne szklanki wody. Dodaj zmieszany z miso sos sojowyi 1/4 łyżeczki pieprzu i dobrze wymieszaj.

6. Zwiększ ogień, by zupa zaczęła się gotować, po czym zmniejsz do średniego, dodaj kapustę,

szpinak i tofu i gotuj na wolnym ogniu 15 minut.

7. Nałóż makaron do 4–6 misek, do każdej porcji dodaj tofu i warzywa, zalej zupą i przybierz

zieloną cebulką. Podawaj ze srirachą (albo innym ostrym sosem chili), jeśli masz ochotę.