Szakszuka z jajkami, papryką i chorizo
Szakszukę z jajkami możesz zapiec w mniejszych, np. glinianych miseczkach shutterstock.com
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Szakszuka z jajkami, papryką i chorizo - składniki
cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
cukinia
pomidor
oliwa
łyżeczka wędzonej papryki
10-12 plasterków chorizo
sól, pieprz
6-7 jajek
Szakszuka z jajkami i chorizo - przygotowanie
Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki i cukinię kroimy na kawałki. Pomidor parzymy, obieramy i kroimy w kostkę.
W rondlu, który będzie można wstawić do piekarnika rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z papryką i cukinia tak, by były miękkie. Dodajemy czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dorzucamy pomidora i wędzoną paprykę. Dusimy ok. 10 minut, aż będą miękkie i się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do warzyw wbijamy jajka i układamy plasterki chorizo (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wkładamy rondel do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut tak, by białka się ścięły, a żółtko nadal było płynne.
Szakszuka bez jajek
Szakszuka bez jajek shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Szakszuka bez jajek - składniki
cebula
ząbek czosnku
papryka
4 pomidory (mogą być też z puszki)
100 g wędzonego tofu (ewentualnie)
100 ml oliwy
łyżeczka kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki kolendry
2 łyżki wędzonej mielonej papryki
szczypta chili
sól, pieprz
szczypior lub natka kolendry do podania
Szakszuka bez jajek - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w kostkę. czosnek obieramy i siekamy. Paprykę kroimy na pół usuwamy nasiona, miąższ kroimy w kostkę. Pomidory kroimy w kostkę. Tofu kroimy w kostkę.
Na dużej grubej patelni rozgrzewamy oliwę. Wsypujemy kmin, kolendrę, mielona paprykę, chili, podsmażamy, aż zaczną pachnieć. Wrzucamy cebule, czosnek, paprykę, pomidory (i tofu).
Przykrywamy patelnię i podgrzewamy na małym ogniu około 10 minut (Można użyć naczynia nadającego się do pieczenia i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 st. i zapiekać 10 minut).
Podajemy z posiekaną zieleniną.
Szakszuka mocno pomidorowa
szakszuka fot. Dominika Wójciak
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szakszuka mocno pomidorowa - składniki
duża cebula
4 ząbki czosnku
1/2 czerwonej papryki
1 kg dojrzałych pomidorów (poza sezonem z puszki)
Dodatki:
papryczka chili
łyżeczka ziaren kminu rzymskiego
łyżeczka ziaren kolendry
2 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka
kolendra lub bazylia do podania
sól
świeżo mielony czarny pieprz
Szakszuka mocno pomidorowa - przygotowanie
Cebulę obieramy i siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na pastę na tarce o drobnych oczkach. Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w cienkie paseczki. Pomidory parzymy, obieramy i kroimy w kostkę.
Papryczkę chili drobno siekamy. Przyprawy prażymy na suchej patelni i ucieramy w moździerzu na pył.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę, paprykę i chili, aż papryka zmięknie. Dodajemy czosnek, pół łyżeczki soli i podprażone przyprawy, smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidory i gotujemy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Łyżką robimy w sosie małe zagłębienie i wbijamy w nie jajko. W ten sposób wbijamy równomiernie do sosu wszystkie jajka. Patelnię przykrywamy i podgrzewamy sos do momentu, gdy białka się zetną, ale żółtka jajek pozostaną płynne. Przekładamy jajka do miseczek za pomocą łyżki cedzakowej i dodajemy pomidorowo-paprykowy sos. Szakszukę podajemy posypaną kolendrą lub bazylią np. z kromkami bagietki.
Przepis: Dominika Wójciak
Szakszuka z batatami
Trochę inna szakszuka - Szymon Kubicki fot. Małgorzata Joanna Napiórkowska-Kubicka
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Szakszuka z batatami - składniki
olej do smażenia
duża (polska) szalotka
kilka filetów anchois
mały pęczek kolendry
2 puszki pomidorów (całych)
sól, pieprz
2 kopiaste łyżeczki łagodnej papryki wędzonej (pimentonu)
łyżeczka przyprawy chmeli suneli
łyżeczka kminu rzymskiego roztartego w moździerzu (lub zmielonego)
łyżeczka ziaren kolendry
roztartych w moździerzu
2 łyżeczki harissy
2 spore bataty
6 średnich pomidorów
malinowych
6 jaj kaczych (żółtka) lub 4 jajka kurze
Szakszuka z batatami - przygotowanie
W dużej, głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzewamy trochę oleju, wrzucamy posiekaną szalotkę i anchois. Odcinamy łodygi kolendry, siekamy je i dodajemy do cebuli (listki odkładamy na później). Smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż szalotka zmięknie.
Dodajemy pomidory z puszki i rozgniatamy je łyżką. Wlewamy około 200 ml wody, dodajemy przyprawy i harissę. Mieszamy i dusimy pod przykryciem.
Bataty obieramy ze skóry, kroimy na niewielkie kawałki i wrzucamy na patelnię. Mieszamy i dusimy25-30 minut lub dłużej, w zależności od wielkości kawałków batatów. Zawartość patelni powinna być gęsta, ale gdy zanadto zgęstnieje, dolewamy trochę wody.
Gdy bataty zmiękną, rozgniatamy je z grubsza widelcem lub drewnianą łyżką. Dodajemy obrane ze skóry i pokrojone pomidory malinowe. Mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze kilka minut.
W tym czasie oddzielamy żółtka od białek. Każde żółtko umieszczamy w osobnej miseczce. Miskę z białkami wstawiamy do lodówki (wykorzystamy je do przepisu na omlet z białek).
Łyżką robimy wgłębienia w szakszuce i ostrożnie wlewamy w nie żółtka.
Przykrywamy patelnię i gotujemy szakszukę, aż żółtka zetną się od spodu, a w środku pozostaną płynne.
Szakszukę podajemy posypaną listkami kolendry.
Przepis: Szymon Kubicki
????