Wszystkie przepisy przygotowano dla jednej osoby.

Zupa imbirowa z krewetkami

Zupa imbirowaZupa imbirowa Fot. Andrzej Krasowski

Zupa imbirowa z krewetkami - składniki

starty kawałek imbiru (1 cm)
masło orzechowe (lub pasta sezamowa tahini)
2 łyżki sosu sojowego
ok. 150 ml mleka kokosowego
odrobina kminu rzymskiego
groszek cukrowy (mrożony)
paski marchewki
kiełki rzodkiewki
kilka krewetek (mrożonych)
orzeszki ziemne
makaron (niewymagający gotowania, np. z brązowego ryżu)

Zupa imbirowa z krewetkami - przygotowanie

Wszystkie składniki wkładamy do słoika. W pracy zawartość słoika wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut; możemy również wstawić słoik go do mikrofalówki (jeśli nie ma metalowych elementów); dokładnie mieszamy przed jedzeniem!

Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowaZupa pomidorowa Fot. Andrzej Krasowski

Zupa pomidorowa - składniki

zeszklona czerwona cebula
ugotowany makaron pszenny kolanka
passata pomidorowa lub domowy przecier pomidorowy
spaghetti z cukinii
kilka liści szpinaku
starty parmezan

Zupa pomidorowa - przygotowanie

W domu, najlepiej wieczorem, podsmażamy cebulę, gotujemy makaron i kroimy cukinię (zamiast robienia z niej spaghetti, można ją też pokroić w drobną kostkę). Składniki wkładamy do słoika lub szczelnego pojemnika. Następnego dnia w pracy, tuż przed jedzeniem, zawartość naczynia zalewamy wrzątkiem.

Ostra zupa azjatycka

Ostra zupa azjatyckaOstra zupa azjatycka Fot. Andrzej Krasowski

Ostra zupa azjatycka - składniki

po łyżce pasty miso i oleju sezamowego
surowy makaron ryżowy lub z fasoli mung (taki, który wystarczy zalać wrzątkiem)
3 łyżki kimchi
3 surowe pokrojone brązowe pieczarki
3 łyżki mrożonego groszku

Ostra zupa azjatycka - przygotowanie

Do słoika wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zamykamy. W pracy zalewamy wszystko wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż makaron zmięknie.

Do zupy można dodać pokrojone wędzone tofu lub poszarpane mięso z ugotowanego kurczaka czy indyka.

Zupa buraczkowa i selerowa

Zupa buraczkowa i selerowaZupa buraczkowa i selerowa Fot. Andrzej Krasowski

Zupa buraczkowa - składniki

2 buraki
2 ziemniaki
2 pietruszki
odrobina majeranku
pokruszona feta lub bryndza
natka
2 kawałki cytryny do przyprawienia zupy

Zupa buraczkowa - przygotowanie

Wieczorem gotujemy w małej ilości wody obrane i pokrojone buraki, ziemniaki i pietruszki. Miksujemy, doprawiamy majerankiem, przelewamy do słoika. Ser, natkę zabieramy do pracy w osobnym pojemniku, dodajemy do zupy po jej odgrzaniu, skrapiamy sokiem cytryny.

Zupa selerowa - składniki

seler naciowy z liśćmi
fasolka szparagowa (mrożona)
kawałki sera gorgonzola

Zupa selerowa - przygotowanie

Wieczorem gotujemy razem seler naciowy (bez liści) i fasolkę, miksujemy. Przekładamy do słoika, ser możemy zapakować osobno. Gdy w pracy zgłodniejemy, do słoika dolewamy odrobinę wody, podgrzewamy, dokładamy ser i liście selera.