Wszystkie przepisy przygotowano dla jednej osoby.
Zupa imbirowa z krewetkami
Zupa imbirowa Fot. Andrzej Krasowski
Zupa imbirowa z krewetkami - składniki
starty kawałek imbiru (1 cm)
masło orzechowe (lub pasta sezamowa tahini)
2 łyżki sosu sojowego
ok. 150 ml mleka kokosowego
odrobina kminu rzymskiego
groszek cukrowy (mrożony)
paski marchewki
kiełki rzodkiewki
kilka krewetek (mrożonych)
orzeszki ziemne
makaron (niewymagający gotowania, np. z brązowego ryżu)
Zupa imbirowa z krewetkami - przygotowanie
Wszystkie składniki wkładamy do słoika. W pracy zawartość słoika wystarczy zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut; możemy również wstawić słoik go do mikrofalówki (jeśli nie ma metalowych elementów); dokładnie mieszamy przed jedzeniem!
Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa Fot. Andrzej Krasowski
Zupa pomidorowa - składniki
zeszklona czerwona cebula
ugotowany makaron pszenny kolanka
passata pomidorowa lub domowy przecier pomidorowy
spaghetti z cukinii
kilka liści szpinaku
starty parmezan
Zupa pomidorowa - przygotowanie
W domu, najlepiej wieczorem, podsmażamy cebulę, gotujemy makaron i kroimy cukinię (zamiast robienia z niej spaghetti, można ją też pokroić w drobną kostkę). Składniki wkładamy do słoika lub szczelnego pojemnika. Następnego dnia w pracy, tuż przed jedzeniem, zawartość naczynia zalewamy wrzątkiem.
Ostra zupa azjatycka
Ostra zupa azjatycka Fot. Andrzej Krasowski
Ostra zupa azjatycka - składniki
po łyżce pasty miso i oleju sezamowego
surowy makaron ryżowy lub z fasoli mung (taki, który wystarczy zalać wrzątkiem)
3 łyżki kimchi
3 surowe pokrojone brązowe pieczarki
3 łyżki mrożonego groszku
Ostra zupa azjatycka - przygotowanie
Do słoika wkładamy wszystkie składniki, szczelnie zamykamy. W pracy zalewamy wszystko wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, aż makaron zmięknie.
Do zupy można dodać pokrojone wędzone tofu lub poszarpane mięso z ugotowanego kurczaka czy indyka.
Zupa buraczkowa i selerowa
Zupa buraczkowa i selerowa Fot. Andrzej Krasowski
Zupa buraczkowa - składniki
2 buraki
2 ziemniaki
2 pietruszki
odrobina majeranku
pokruszona feta lub bryndza
natka
2 kawałki cytryny do przyprawienia zupy
Zupa buraczkowa - przygotowanie
Wieczorem gotujemy w małej ilości wody obrane i pokrojone buraki, ziemniaki i pietruszki. Miksujemy, doprawiamy majerankiem, przelewamy do słoika. Ser, natkę zabieramy do pracy w osobnym pojemniku, dodajemy do zupy po jej odgrzaniu, skrapiamy sokiem cytryny.
Zupa selerowa - składniki
seler naciowy z liśćmi
fasolka szparagowa (mrożona)
kawałki sera gorgonzola
Zupa selerowa - przygotowanie
Wieczorem gotujemy razem seler naciowy (bez liści) i fasolkę, miksujemy. Przekładamy do słoika, ser możemy zapakować osobno. Gdy w pracy zgłodniejemy, do słoika dolewamy odrobinę wody, podgrzewamy, dokładamy ser i liście selera.
Wytrawne Sherry z makaronem ryżowym... Hmmm... Jeszcze nie próbowałem.