Łagodne sałatki i kanapki z warzywami czy żółtym serem będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to lepiej wybrać wyraziste kiełki rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung.
Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki
Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut
Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki - składniki
2 buraki (upieczone*)
100 g serka koziego
garść kiełków rzodkiewki lub brokułów
garść orzechów (pinii, nerkowca, ziemnych)
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
ewentualnie sok z 1/2 cytryn
Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki - przygotowanie
Upieczone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Ser kroimy cienko układamy na plastrach buraków. Posypujemy kiełkami i rozgniecionymi w moździerzu orzechami.
Winegret: wszystkie składniki mieszamy w zamkniętym słoiku, polewamy carpaccio.
*Buraki pieczemy dzień przed przygotowanie carpaccio: myjemy, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Odstawiamy w chłodne miejsce.
Kiełki po koreańsku
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Kiełki po koreańsku - składniki
500 g kiełków fasoli mung
łyżeczka soli
szczypta cukru
2 łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego)
szczypta pieprzu
łyżka sezamu
ząbek czosnku
dymka
Wersja pikantna, dodatkowo:
łyżeczka sosu rybnego
2 łyżeczki papryki gochugaru w płatkach
Kiełki po koreańsku - przygotowanie
Kiełki płuczemy. W garnku gotujemy dużo osolonej wody. Wrzucamy kiełki do wrzącej wody na 4 minuty. Odstawiamy z ognia na minutę. Odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą, osączamy.
Przekładamy do miski i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.
Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami z sosem pomarańczowo-bazyliowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami - składniki
2 duże opakowania kiełków
pęczek rzodkiewek
2 garście rukoli (może też być dowolna sałata)
Pomarańczowo-bazyliowy:
2 soczyste pomarańcze
5 łyżek oliwy
łyżka octu jabłkowego
garść świeżych liści bazylii
sól, mielony biały pieprz
Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami - przygotowanie
Kiełki, rzodkiewki i rukolę płuczemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Składniki przekładamy do miski.
Dressing pomarańczowo-bazyliowy: jedną pomarańczę parzymy, osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę, z obu wyciskamy sok. Wlewamy do słoiczka, dodajemy oliwę, ocet jabłkowy i otartą skórkę pomarańczową. Bazylię rwiemy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy słoik, wstrząsamy. Odstawimy na 5 minut. Polewamy składniki w misce.
Lassi z kiełkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 3 minuty
Lassi z kiełkami - składniki
litr jogurtu
szczypta curry
sól
4 łyżki posiekanych kiełków lucerny (lub rzeżuchy, buraków) plus do dekoracji
Lassi z kiełkami - przygotowania
Mieszamy jogurt z curry, solą i 2 łyżkami posiekanych kiełków. Wlewamy do szklanek do połowy wysokości, wsypujemy resztę kiełków, wlewamy resztę jogurtu, a wierzch dekorujemy kiełkami.
To doskonały rewitalizujący mus zarówno w przerwie między posiłkami, jak i po daniu głównym.
Zupa wietnamska z wieprzowiną
Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut
Zupa wietnamska z wieprzowiną - składniki
350 g szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
1 i 1/2 łyżki oleju
polędwiczka wieprzowa (ok. 200 g) pokrojona w cieniutkie paseczki
2 pory
łyżka posiekanego świeżego imbiru
2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
3 łyżki sosu rybnego
łyżeczka soli
500 ml wody
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki soku z limonki
2 garście kiełków sojowych
2 garście porwanych ziół liści kolendry, bazylii, mięty
Zupa wietnamska z wieprzowiną - przygotowanie
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pokrojone pory i imbir. Smażymy, mieszając, 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka (mniej więcej 10 minut). Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki.
Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy ziołami.
Sałata z fistaszkami i kiełkami słonecznika
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sałata z fistaszkami i kiełkami słonecznika - składniki
główka sałaty rzymskiej
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
5 łyżek sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
łyżka oleju
mała garść kiełków słonecznika i buraka
garść fistaszków
Sałata z fistaszkami i kiełkami słonecznika - przygotowanie
Sałatę płuczemy, suszymy i dzielimy na pojedyncze liście. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu, pamiętając, aby olej dodawać na samym końcu powoli, cienkim strumieniem.
Fistaszki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Sałatę mieszamy z dressingiem, kiełkami i dekorujemy pieczonymi orzechami.
Autor przepisu Grzegorz Łapanowski