Łagodne sałatki i kanapki z warzywami czy żółtym serem będą dobrze smakować z delikatnymi kiełkami soczewicy, pszenicy czy lucerny. Jeśli przygotowujemy danie bardziej pikantne, to lepiej wybrać wyraziste kiełki rzodkiewki, rzeżuchy, buraka i brokułów. Do gotowania lub smażenia świetnie nadają się kiełki grochu czy fasoli Mung.

Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki

Carpaccio z pieczonymi burakami
Carpaccio z pieczonymi burakami shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 10 minut

Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki - składniki

2 buraki (upieczone*)
100 g serka koziego
garść kiełków rzodkiewki lub brokułów
garść orzechów (pinii, nerkowca, ziemnych)
Winegret:
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
sól, cukier
ewentualnie sok z 1/2 cytryn 

Carpaccio z pieczonych buraków, sera koziego i kiełków rzodkiewki - przygotowanie

Upieczone buraki obieramy i kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Ser kroimy cienko układamy na plastrach buraków. Posypujemy kiełkami i rozgniecionymi w moździerzu orzechami. 

Winegret: wszystkie składniki mieszamy w zamkniętym słoiku, polewamy carpaccio.

*Buraki pieczemy dzień przed przygotowanie carpaccio: myjemy, osuszamy, szczelnie owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz i pieczemy godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Odstawiamy w chłodne miejsce.

Kiełki po koreańsku

Kiełki po koreańsku
Kiełki po koreańsku shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Kiełki po koreańsku - składniki

500 g kiełków fasoli mung
łyżeczka soli
szczypta cukru
2 łyżeczki oleju (najlepiej sezamowego)
szczypta pieprzu
łyżka sezamu
ząbek czosnku
dymka
Wersja pikantna, dodatkowo:
łyżeczka sosu rybnego
2 łyżeczki papryki gochugaru w płatkach

Kiełki po koreańsku - przygotowanie

Kiełki płuczemy. W garnku gotujemy dużo osolonej wody. Wrzucamy kiełki do wrzącej wody na 4 minuty. Odstawiamy z ognia na minutę. Odsączamy na sicie i przelewamy zimną wodą, osączamy. 

Przekładamy do miski i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami.

Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami z sosem pomarańczowo-bazyliowym

Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami
Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut

Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami - składniki

2 duże opakowania kiełków
pęczek rzodkiewek
2 garście rukoli (może też być dowolna sałata)
Pomarańczowo-bazyliowy:
2 soczyste pomarańcze
5 łyżek oliwy
łyżka octu jabłkowego
garść świeżych liści bazylii
sól, mielony biały pieprz

Sałatka z rzodkiewkami i kiełkami - przygotowanie

Kiełki, rzodkiewki i rukolę płuczemy i osuszamy. Rzodkiewki kroimy w plasterki. Składniki przekładamy do miski.

Dressing pomarańczowo-bazyliowy: jedną pomarańczę parzymy, osuszamy. Z połowy ścieramy skórkę, z obu wyciskamy sok. Wlewamy do słoiczka, dodajemy oliwę, ocet jabłkowy i otartą skórkę pomarańczową. Bazylię rwiemy na małe kawałki, dodajemy do reszty składników. Przyprawiamy solą i pieprzem, zakręcamy słoik, wstrząsamy. Odstawimy na 5 minut. Polewamy składniki w misce.

Lassi z kiełkami

lassi z kiełkami
lassi z kiełkami Fot. BBS

Dla 4 osób
Przygotowanie: 3 minuty

Lassi z kiełkami - składniki

litr jogurtu 
szczypta curry
sól
4 łyżki posiekanych kiełków lucerny (lub rzeżuchy, buraków) plus do dekoracji

Lassi z kiełkami - przygotowania

Mieszamy jogurt z curry, solą i 2 łyżkami posiekanych kiełków. Wlewamy do szklanek do połowy wysokości, wsypujemy resztę kiełków, wlewamy resztę jogurtu, a wierzch dekorujemy kiełkami.

To doskonały rewitalizujący mus zarówno w przerwie między posiłkami, jak i po daniu głównym.

Zupa wietnamska z wieprzowiną

Zupa wietnamska z wieprzowiną
Zupa wietnamska z wieprzowiną Fot. Agata Jakubowska

Dla 6 osób
Przygotowanie: 20 minut

Zupa wietnamska z wieprzowiną - składniki

350 g szerokiego makaronu ryżowego (wstążek)
1 i 1/2 łyżki oleju
polędwiczka wieprzowa (ok. 200 g) pokrojona w cieniutkie paseczki
2 pory
łyżka posiekanego świeżego imbiru
2 obrane ze skóry i posiekane (mogą być z puszki) pomidory
3 łyżki sosu rybnego
łyżeczka soli
500 ml wody
litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki soku z limonki
2 garście kiełków sojowych
2 garście porwanych ziół liści kolendry, bazylii, mięty

Zupa wietnamska z wieprzowiną - przygotowanie

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.

W garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy mięso, pokrojone pory i imbir. Smażymy, mieszając, 2 minuty. Dodajemy pomidory, sos rybny, sól, wodę i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy, aż wieprzowina będzie miękka (mniej więcej 10 minut). Dodajemy sok z limonki, makaron i kiełki.

Nakładamy do misek, każdą porcję posypujemy ziołami.

Sałata z fistaszkami i kiełkami słonecznika

Sałata z fistaszkami
Sałata z fistaszkami FOT. MARCIN KLABAN

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Sałata z fistaszkami i kiełkami słonecznika - składniki

główka sałaty rzymskiej
4 łyżki masła orzechowego
2 łyżki miodu
5 łyżek sosu sojowego
łyżka octu ryżowego
łyżka oleju
mała garść kiełków słonecznika i buraka
garść fistaszków

Sałata z fistaszkami i kiełkami słonecznika - przygotowanie

Sałatę płuczemy, suszymy i dzielimy na pojedyncze liście. Dokładnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki dressingu, pamiętając, aby olej dodawać na samym końcu powoli, cienkim strumieniem.

Fistaszki układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem i pieczemy około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Sałatę mieszamy z dressingiem, kiełkami i dekorujemy pieczonymi orzechami.

Autor przepisu Grzegorz Łapanowski