Promocje w Biedronce
W Biedronce z bardzo atrakcyjnych promocji można skorzystać do soboty (6.03.2021). Z kartą Biedronki masło polskie (Mlekovita) kosztuje tylko 3,33 zł za kostkę przy zakupie trzech.
Do środy (3.03.2021) taniej kupimy też warzywa i owoce. Za kilogram różowych winogron zapłacimy 7,99 zł, a za kilogram bakłażana 5,99 zł.
A Carrefourze ryż biały (Sonko) jest w cenie 2,99 zł za opakowanie.
Bakłażany faszerowane ryżem i pomidorami
Bakłażany faszerowane ryżem i pomidorami Fot. Arkadiusz Ścichocki
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Bakłażany faszerowane ryżem i pomidorami - składniki
200 g ryżu
3 średnie bakłażany
2 łyżki oliwy
cebula
ząbek rozgniecionego czosnku
pomidor
250 ml soku pomidorowego
1/2 łyżeczki suszonego oregano
sól
łyżka posiekanej natki pietruszki
Bakłażany faszerowane ryżem i pomidorami - przygotowanie
Ryż płuczemy i gotujemy ok. 15 minut, odstawiamy.
Bakłażany kroimy wzdłuż na pół, usuwamy łyżeczką pestki i część miąższu, zostawiając ścianki grubości 2 cm. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pomidora kroimy w kostkę (możemy też użyć pomidorów z puszki, wtedy rezygnujemy z soku pomidorowego i używamy zamiast niego zalewy).
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Na patelni podgrzewamy łyżkę oliwy i dusimy na niej cebulę, czosnek, pomidora i pokrojony w kostkę miąższ bakłażanów. Dodajemy ugotowany ryż, oregano, sól do smaku i mieszamy. Bakłażany smarujemy pozostałą oliwą.
Do połówek bakłażanów nakładamy farsz z ryżem, układamy je w żaroodpornym naczyniu do pieczenia, zalewamy sokiem pomidorowym.
Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut. Podajemy posypane natką.
Promocje w Lidlu
Do środy (3.03.2021) oferuje Lidl sałatę lodową w cenie 2,49 zł. Taniej kupimy też makrelę wędzoną (Nautica) w cenie 1,49 zł za 100 g oraz wątróbkę kurczaka (Rzeźnik) w cenie 2,65 zł za opakowanie (400 g).
Pasta z wędzonej makreli do kanapek
Bajgle z makrelą Fot. Marcin Klaban
Dla 2 osób
Przygotowanie: 15 minut
Pasta z wędzonej makreli do kanapek - składniki
wędzona makrela
mała czerwona cebula
papryczka chilli
pęczek natki lub mięty
cytryna
100 ml jogurtu
sól, pieprz
Pasta z wędzonej makreli do kanapek - przygotowanie
Mięso makreli oddzielamy od skóry i ości, rozdrabniamy palcami na małe kawałki i przekładamy do miski. Cebulę, chilli oraz zioła siekamy i dodajemy do makreli.
Cytryny parzymy, osuszamy i ocieramy skórkę z cytryny, z połowy cytryny wyciskamy sok, mieszamy z jogurtem i łączymy z makrelą. Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy na podpieczonych, skropionych oliwą bułkach lub tostach.
Promocje w sieci Aldi i Carrefourze
Do soboty (6.03.2021) w Aldim w promocyjnej cenie znajdziemy limonki w cenie po 69 gr za sztukę, cytryny w cenie 4,49 zł (kg). W atrakcyjnej cenie kupimy tu też awokado Hass za 3,99 zł za sztukę oraz ser ementaler Hofburger w cenie 6,99 zł za opakowanie (400 g).
Do Carrefoura od wtorku (2.03.2021) do soboty (13.03.2021) warto się wybrać po oliwę Moniki, która kosztuje 14,69 zł za półlitrową butelkę. Taniej kupimy też ryż biały Sonko w cenie 2,99 zł za opakowanie oraz kiełbasę zwyczajną Mościbrody za 1,09 zł za 100 g.
Faszerowane awokado
Faszerowane awokado Fot. BBS
Dla 4 osób
Przygotowanie: 10 minut
Faszerowane awokado - składniki
200 g wędzonej ryby (łosoś, makrela) lub z puszki w sosie własnym
2 cytryny
2 łyżeczki musztardy
pęczek szczypiorku (posiekany)
2 awokado
łyżka oliwy
sól, pieprz
Faszerowane awokado - przygotowanie
Rybę siekamy, mieszamy z sokiem z połowy cytryny, musztardą, szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu, odstawiamy. Drugą cytrynę kroimy w cienkie plastry. Awokado kroimy na pół i ostrożnie wyjmujemy najpierw pestkę, a potem miąższ, nie uszkadzając skórki.
Miąższ miażdżymy widelcem, dodając resztę soku z cytryny i oliwę. Łączymy z rybą i wypełniamy skórki owoców. Dekorujemy cienkimi plastrami cytryny. Można dodać odrobinę posiekanych kaparów.