Placki z cukinii z twarożkiem bazyliowym

Placki z cukinii z twarożkiem bazyliowymPlacki z cukinii z twarożkiem bazyliowym Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Placki z cukinii z twarożkiem bazyliowym - składniki

50 g mąki pszennej (najlepiej pełnoziarnistej)
jajko
3 łyżki śmietany 
sól, pieprz
mała cukinia
por
szalotka
łyżka masła 
70 g twarogu
kilka listków świeżej bazylii
sok z cytryny
oliwa
parmezan

Placki z cukinii z twarożkiem bazyliowym - przygotowanie

W misce mieszamy mąkę, jajka i łyżkę śmietany, doprawiamy solą i pieprzem.

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, białą część pora kroimy w cienkie plasterki, cebule obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło. Cukinię, por i cebulę wrzucamy na patelnię i podsmażamy. Studzimy i mieszamy z ciastem.

Twaróg miksujemy z resztą śmietany i bazylią. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytryny.

Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy, nakładamy porcje ciasta, smażymy placuszki. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z twarożkiem bazyliowym, posypane startym parmezanem.

Wegańskie klopsiki

Wege klopsiki z pikantnym dipemWege klopsiki z pikantnym dipem Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Wegańskie klopsiki - składniki

2 puszki ciecierzycy (po 220 g)
1/2 cukinii
100 g zielonego groszku (np. mrożonego)
łyżeczka przyprawy garam masala (lub innej ulubionej mieszanki przypraw)
sól, pieprz
łyżka mąki 
pęczek natki pietruszki
olej do smażenia
Dip:
papryczka chilli
sok z cytryny
200 ml jogurtu

Wegańskie klopsiki - przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy i miksujemy w blenderze wraz z cukinią, groszkiem i przyprawą garam masala. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mąkę oraz drobno posiekaną natkę, mieszamy.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej.

Zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki o średnicy 2-3 cm. Smażymy 2-3 minuty w głębokim oleju w garnku o grubym dnie. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Na dip: siekamy chilli (wyrzucamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych  potraw), skrapiamy połową soku cytryny, dodajemy jogurt wymieszany z resztą soku cytryny, doprawiamy solą  i pieprzem, mieszamy. Przekładamy  do miseczki, podajemy do klopsików.

Mielona wieprzowina zapiekana z jabłkami

Zapiekanka z mielonej łopatki wieprzowej z jabłkamiZapiekanka z mielonej łopatki wieprzowej z jabłkami LUKASZ KOZYRA

Dla 6 osób
Przygotowanie: ok. 40 minut

Mielona wieprzowina zapiekana z jabłkami - składniki

Masa mięsna:
2 łyżki oleju
cebula 
500 g mielonej łopatki
mały strączek chili
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka kminu rzymskiego
2 ziarna kardamonu
łyżeczka oregano
sól, pieprz
małe jabłko
2 ząbki czosnku
łyżka koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki śmietany 22-proc.
Purée ziemniaczano-jabłkowe:
1 kg ziemniaków
1/2 małego selera korzeniowego
jabłko
1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
50 g masła
2 łyżki śmietany 22-proc.
50 g startego żółtego sera, np. cheddar

Mielona wieprzowina zapiekana z jabłkami - przygotowanie

Na masę mięsną cebulę siekamy i przesmażamy na oleju. Dodajemy mielone mięso i przyprawy: posiekane chili, kolendrę, kmin rzymski, kardamon i oregano. Smażymy, aż mięso rozdzieli się na małe kawałeczki. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, posiekany czosnek i koncentrat pomidorowy, jeszcze chwilę smażymy.

Na purée gotujemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki i seler (ok. 10 minut). Dodajemy pokrojone jabłko i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, dodajemy skórkę z cytryny, masło i śmietanę, przyprawiamy pieprzem i solą. Ugniatamy na purée, mieszamy z serem.

Do masy mięsnej dodajemy śmietanę, mieszamy, ew. przyprawiamy do smaku. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy purée ziemniaczano-jabłkowym i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 20 minut (wierzch powinien się przyrumienić).

Szybkie spaghetti

Spaghetti w 10 minutSpaghetti w 10 minut Fot. Marcin Klaban

Dla 3 osób
Przygotowanie:10 minut

Szybkie spaghetti - składniki

300 g spaghetti
2 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
cebula
6 suszonych pomidorów (w oliwie)
puszka sardynek w oliwie
pęczek natki pietruszki
pieprz
sól morska

Szybkie spaghetti - przygotowanie

Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.

Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy cebulę pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą.

Dodajemy osączone pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy 2 minuty.

Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

Smażona wieprzowina z gruszkami

Wieprzowina z gruszkamiWieprzowina z gruszkami Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Smażona wieprzowina z gruszkami - składniki

łyżka sosu sojowego
2 łyżeczki białego octu winnego
450 g schabu
2 duże gruszki
łyżeczka posiekanego czosnku
łyżka posiekanego świeżego imbiru
4 cebulki dymki

Smażona wieprzowina z gruszkami - przygotowanie

W dużej misce mieszamy sos sojowy z octem. Mięso kroimy ostrym nożem na bardzo wąskie paski i wrzucamy je do marynaty.

Gruszki kroimy w plastry po 5 mm grubości, usuwamy gniazda nasienne. Czosnek, imbir i cebulki dymki (bez szczypioru) obieramy, kroimy na małe kawałki wrzucamy na sucha patelnię lub ciepły wok. Mieszając, smażymy 2 minut, aż będą gorące.

Dorzucamy schab razem z marynatą i, cały czas mieszając, smażymy 3-4 minut, aż mięso zmięknie i zacznie się rumienić. Podajemy gorące, posypane pokrojonym szczypiorem, odkrojonym od dymki.

Krewetki z makaronem ryżowym

Krewetki z makaronem ryżowymKrewetki z makaronem ryżowym shitterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Krewetki z makaronem ryżowym - składniki

200 g makaronu ryżowego
4-5 łyżek soku z limonki lub cytryny
3 łyżki sosu rybnego
4 łyżeczki sosu chilli
ząbek czosnku
2 łyżeczki cukru
400 g krewetek
papryka lub ogórek
groszek lub soja z puszki (lub mrożone)
garść listków mięty
garść listków kolendry

Krewetki z makaronem ryżowym - przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Kroimy nożyczkami, aby nitki były krótsze.

Na sos: podgrzewamy na małym ogniu sok z limonki z sosami rybnym i chilli, dodajemy rozgnieciony czosnek i cukier. Zdejmujemy z ognia, gdy cukier się rozpuści.

Krewetki obgotowujemy minutę we wrzątku, osaczamy. Mieszamy z 2 łyżkami przygotowanego sosu tak, by były nim dobrze oblepione, odstawiamy na kilka minut.

W miseczkach układamy makaron, na nim kawałki papryki, groszek, miętę oraz kolendrę. Na wierzchu kładziemy zamarynowane krewetki, skrapiamy resztą sosu. Można posypać uprażonym sezamem.