Sałatka z halloumi i granatem z pomarańczowym dressingiem

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Sałatka z halloumi i granatem z pomarańczowym dressingiemSałatka z halloumi i granatem z pomarańczowym dressingiem Fot. Shutterstock.com

Sałatka z halloumi i granatem - składniki

pół szklanki orzechów włoskich
granat
2 łyżki miodu
1/4 łyżeczki cynamonu
ser halloumi pokrojony w plasterki
3 łyżki oliwy z oliwek
opakowanie roszponki (lub innej ulubionej sałaty)
sól, pieprz

Sos:
sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
łyżka octu winnego
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy
szalotka drobno pokrojona w kosteczkę
wyciśnięty ząbek czosnku
sól, pieprz
2 łyżki oliwy z oliwek

Sałatka z halloumi i granatem - przygotowanie

Orzechy wkładamy do miseczki, obtaczamy dokładnie w miodzie, rozkładamy na papierze do pieczenia i delikatnie posypujemy solą morską. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Orzechy pieczemy ok. 10-15 minut, uważając, aby się nie przypaliły.

Roszponkę (lub inną sałatę) dokładnie płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym. Rozkładamy na talerzu. Granata obieramy, wyjmujemy pestki i posypujemy nimi roszponkę.

Na sos wyciskamy sok z pomarańczy, a następnie łączymy go w miseczce z miodem, octem, musztardą, szalotką, czosnkiem i oliwą. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu.

Ser halloumi kroimy na plasterki i grillujemy ok. 3 minut z każdej strony. Najlepiej zrobić to na koniec, aby na sałatce był jeszcze ciepły.

Sałatkę posypujemy orzechami, układamy serek halloumi i polewamy dressingiem.

Sałatka z karmelizowanym ananasem i kokosem

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Sałatka z karmelizowanym ananasem i kokosemSałatka z karmelizowanym ananasem i kokosem Fot. 123rf.com

Sałatka z ananasem - składniki

świeży ananas
opakowanie rukoli lub rukwi wodnej
garść płatków kokosowych
łyżka cukru
duże dojrzałe awokado
czerwona cebula
garść uprażonych nerkowców (opcjonalnie)

Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
łyżka miodu
łyżka soku z limonki
świeżo mielony pieprz

Sałatka z ananasem - przygotowanie

Ananasa kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm, obieramy ze skóry, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posypujemy obficie cukrem. Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Pieczemy ok. 20 minut. Po upieczeniu kroimy na mniejsze kawałki.

Na sos w miseczce mieszamy oliwę, miód, sok z limonki i pieprz. Czosnek wyciskamy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy i odkładamy na bok.

Awokado kroimy na pół, pozbywamy się pestki i skóry a następnie kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka.

Rukolę (lub rukiew wodną) myjemy, układamy na talerzu, delikatnie skrapiamy dressingiem i mieszamy. Na sałacie układamy awokado, kawałki ananasa, cebule i płatki kokosa. Możemy także dodać uprażone orzechy nerkowca. Wszystko delikatnie polewamy przygotowanym dressingiem. Podajemy od razu.

Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 40 minut + czas marynowania mięsa

Sałatka z kurczaka i sezamuSałatka z kurczaka i sezamu Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Sałatka tajska z kurczakiem w sezamie - składniki

opakowanie roszponki (ok. 300 g)
pierś w kurczaka (bez antybiotyków)
3 marchewki
ogórek zielony
czerwona cebula
2 łyżki orzeszków ziemnych niesolonych
2 łyżki sezamu
dojrzałe mango
1/2 łyżeczki chili w proszku
ok. 4 łyżki oliwy z oliwek
łyżeczka oleju sezamowego
sok z całej limonki
łyżka miodu
papryczka chili
kolendra/mięta

Sałatka tajska z kurczakiem - przygotowanie

Piersi z kurczaka myjemy i kroimy w paseczki. Do miseczki wlewamy oliwę z oliwek, olej sezamowy, sok z limonki, chili w proszku, miód i sezam. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy kawałki kurczaka. Odstawiamy na pół godziny.

Piekarnik nagrzewamy do 180 st., wkładamy zamarynowanego kurczaka i pieczemy ok. 30 minut.

Roszponkę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, wycieramy papierowym ręcznikiem i układamy na talerzu. Marchewkę kroimy w cienkie słupki (ręcznie lub przy pomocy krajalnicy), ogórka w pół-plasterki, a połowę mango w słupki . Pokrojone składniki układamy na roszponce.

Na sos drugą połowę mango wrzucamy do blendera, wlewamy 3 łyżki oliwy, dodajemy połowę papryczki chili, sok z połowy limonki i garść kolendry. Wszystko dokładnie blendujemy na gładki sos.

Sałatkę posypujemy orzeszkami ziemnymi, sezamem i cebulką pokrojoną w cienkie paseczki. Podajemy z sosem mango-chili.

Sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 10 minut + czas pieczenia buraków (60 minut)

Sałatka z pieczonych buraczków z kozim seremSałatka z pieczonych buraczków z kozim serem Fot. 123rf.com

Sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem - składniki

opakowanie roszponki (lub rukoli)
2 upieczone buraki
garść orzechów włoskich i/lub nerkowców
ser kozi w roladce
granat

Sos:
oliwa z oliwek (ok 100 ml)
sól i pieprz
łyżeczka miodu
łyżka soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy
łyżeczka octu jabłkowego

Sałatka z pieczonych buraczków z kozim serem - przygotowanie

Buraczki dokładnie myjemy (nie obieramy ze skóry) owijamy folią aluminiową i pieczemy przez godzinę w piekarniku nagrzanym do 200 st. Po upieczeniu, czekamy, aż wystygną, obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki.

Sałatę myjemy pod zimna wodą. Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki i przez chwilę podprażamy na patelni (trzeba uważać, żeby się nie spaliły).

Na sos oliwę łączymy z sokiem z cytryny, miodem, musztardą, octem jabłkowym, solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy.

Na talerzu po kolei układamy plasterki buraków, roszponkę (lub rukolę), orzechy włoskie (lub nerkowce), posypujemy kozim serem i ziarenkami granata. Na koniec polewamy sosem.