Boczek z ziemniakami i suszonymi owocami

Lidl do soboty proponuje surowy boczek bez kości po 9,99 zł za kg.

Kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami.Kociołek z boczkiem, ziemniakami i suszonymi owocami. Shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie: 90 minut
Oczekiwanie: 12 godzin

Boczek z ziemniakami i suszonymi owocami - składniki

250 g suszonych gruszek ze skórką (lub jabłek)
2 łyżki masła
2 łyżki cukru
500 g boczku
sól
1 kg ziemniaków
150 g suszonych śliwek lub moreli
pieprz
Do podania:
150 ml gęstej śmietany

Boczek z ziemniakami i suszonymi owocami - przygotowanie

Suszone gruszki zalewamy zimną wodą i moczymy przez noc.

Masło roztapiamy w dużym garnku, dodajemy do niego cukier, mieszamy, aby się lekko skarmelizował.

Gruszki wraz z wodą, w której się moczyły, przekładamy do garnka, w którym karmelizował się cukier, dokładamy boczek i łyżeczkę soli. Garnek przykrywamy. Gotujemy mięso na wolnym ogniu około godziny. W czasie gotowania sprawdzamy, czy w naczyniu znajduje się wystarczająca ilość płynu, i w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość wody.

Potrawka drobiowa z dynią i żurawiną

W Biedronce dostaniemy dynię piżmową po 5,99 zł za kg.

Dyniowa potrawka z indyka gotowa w pół godziny.Dyniowa potrawka z indyka gotowa w pół godziny. Shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Potrawka drobiowa z dynią i żurawiną - składniki

400 g piersi indyka lub kurczaka
ząbek czosnku
łyżka startego imbiru
sól, pieprz
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
350 g dyni
olej do smażenia
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki suszonej żurawiny
100 g sera feta
posiekana świeża mięta

Pierś płuczemy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, szczyptę soli i pieprzu, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i odstawiamy.

Dynię kroimy w kostkę.

W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kawałki piersi na złoty kolor (5-6 minut).

Wykładamy mięso na talerz, do rondla dolewamy łyżkę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją 400 ml wody i gotujemy 15 minut, aż będzie miękka.

Przed końcem gotowania dodajemy: cukier, sok z cytryny, cynamon i suszoną żurawinę. Kiedy dynia zmięknie, dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę i kurczaka, podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy miętą. Podajemy z ryżem.

Jabłkowy bigos z kiełbasą 

Kaufland oferuje jabłka różnych odmian po 1,99 zł za kg, a Biedronka - kiełbasę śląską Kraina Wędlin po 8,90 zł za kg. W Auchan dostaniemy koncentrat pomidorowy Łowicz po 1,79 zł.

Jabłkowy bigos z kiełbasą.Jabłkowy bigos z kiełbasą. Fot. Natalia Nowak-Bratek

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

Jabłkowy bigos z kiełbasą - składniki

4 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki białego wytrawnego wina
kilka listków bazylii
po gałązce tymianku i majeranku
750 g kiełbasy
2 kg słodkich twardych jabłek
łyżka soku z cytryny
cebula
2-3 łyżki oleju
3 listki laurowe
kilka ziarenek ziela angielskiego
ostra mielona papryka
sól, pieprz

Jabłkowy bigos z kiełbasą - przygotowanie

Koncentrat pomidorowy wkładamy do rondelka, dolewamy wino, dodajemy posiekaną bazylię, tymianek i majeranek, posypujemy solą i pieprzem, dusimy 5-6 minut.

Kiełbasę kroimy na plasterki, a potem w paski. Jabłka obieramy, miąższ kroimy w słupki. Skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej, szklimy cebulę. Dodajemy kiełbasę, smażymy. Dodajemy mieszankę z koncentratem pomidorowym, listki laurowe i ziele angielskie, posypujemy solą i pieprzem, dusimy kilka minut. Dodajemy jabłka, posypujemy ostrą papryką, dusimy ok. 10 minut. Przyprawiamy (bigos powinien być pikantny). Najlepszy jest odgrzany na drugi dzień.

Jabłka pieczone z twarożkiem 

Kaufland oferuje jabłka różnych odmian po 1,99 zł za kg.

Jabłka pieczone.Jabłka pieczone. Fot. Łukasz Zandecki/AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Jabłka pieczone z twarogiem - składniki

100 g twarogu
50 g rodzynek (albo daktyli, suszonych moreli)
20 g posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki jogurtu
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka miodu
4 duże jabłka 
cynamon

Jabłka pieczone z twarożkiem - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C.

Z jabłek wycinamy gniazda nasienne i trochę miąższu. Na nadzienie mieszamy miąższ jabłek, twaróg, rodzynki, orzechy, jogurt, wanilię i miód. Nakładamy do wydrążonych jabłek.

Ustawiamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 15-20 minut. Przed podaniem posypujemy cynamonem.