Środa popielcowa - przepis na jajko w koszulce z kaszą jaglaną i serem
Jajko w koszulce z kaszą jaglaną i serem shutterstock
Dla 2 osób
Przygotowanie: 35 minut
Jajko w koszulce z kaszą jaglaną i serem - składniki
220 g kaszy jaglanej
100 g ostrego żółtego sera
łyżka octu
2 jajka
2 łyżki jogurtu
sól i pieprz
Jajko w koszulce z kaszą jaglaną i serem - przygotowanie
Opłukaną kaszę jaglaną wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 10 minut (nie mieszamy), odstawiamy do ostudzenia.
Ser ścieramy na tarce jarzynowej o drobnych oczkach.
Gotujemy litr wody z octem. Kiedy zacznie wrzeć, mieszamy energicznie łyżką, by pośrodku powstał wir, i w ten wir wybijamy ostrożnie jajko. Gotujemy ok. 40 sekund (aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne), wyjmujemy łyżką cedzakową, podobnie postępujemy z drugim jajkiem.
Kaszę dzielimy na dwie porcje, skrapiamy jogurtem, doprawiamy solą i pieprzem. Na wierzchu układamy gorące jajka w koszulkach i od razu podajemy.
Awokado z wędzoną rybą
Faszerowane awokado Fot. BBS
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Awokado z wędzoną rybą - składniki
200 g filetu ryby (np. makrela, łosoś)
2 cytryny
2 łyżeczki musztardy
pęczek szczypiorku (posiekany)
2 awokado
łyżeczka posiekanych kaparów
łyżka oliwy
sól, pieprz
Awokado z wędzoną rybą - przygotowanie
Rybę drobno siekamy ostrym nożem, mieszamy z sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny, musztardą, posiekanym szczypiorkiem, odrobiną soli i pieprzu, odstawiamy.
Całą cytrynę kroimy w cienkie plastry. Awokado kroimy na pół i delikatnie wyjmujemy pestkę, następnie miąższ, uważając, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ rozgniatamy widelcem, skrapiamy resztą soku z cytryny i polewamy oliwą. Mieszamy z rybą i wypełniamy skórki owoców.
Dekorujemy cienkimi plastrami cytryny.
Omlet z pieczarkami i cebulą
Omlet z pieczarkami i cebulą sghutterstock.com
Dla 2 osób
Przygotowanie: 20 minut
Omlet z pieczarkami i cebulą - składniki
2 małe cebule
masło klarowane
sól
6-8 pieczarek
pieprz
4 jajka
łyżka mleka
3 łyżki startego parmezanu
Omlet z pieczarkami i cebulą - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wrzucamy cebulę, solimy i szklimy na maśle, zdejmujemy z patelni, odkładamy na talerz.
Pieczarki czyścimy i kroimy w plasterki, wrzucamy na patelnię, doprawiamy pieprzem i smażymy, aż odparują (3-5 minut). Zdejmujemy z patelni i odkładamy na talerz.
Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy je widelcem, następnie dodajemy łyżkę mleka, solimy. Wkładamy na patelnię kolejną łyżeczkę masła, a gdy się roztopi, wlewamy jajka i poruszamy patelnią, aby równo rozprowadziły się po jej powierzchni. Na nieco ściętym omlecie układamy grzyby i cebulę, doprawiamy solą i posypujemy serem. Smażymy tak długo, aż omlet się zetnie, czyli około 2 minut. Zdejmujemy na deskę, kroimy na dwie porcje i nakładamy na talerze.
Ciasto kalafiorowe z tuńczykiem
Postne ciasto z kalafiorem i tuńczykiem duklas.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut
Ciasto kalafiorowe z tuńczykiem - składniki
500 g kalafiora
220 g tuńczyka w sosie własnym
200 g twarożku śmietankowego
3 jajka
łyżka posiekanych czarnych oliwek
posiekana łodyżka estragonu
sól, pieprz
Ciasto kalafiorowe z tuńczykiem - przygotowanie
Kalafior dzielimy na różyczki, wkładamy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 10 minut na półtwardo. Odcedzamy, lekko studzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Miksujemy z odsączonym tuńczykiem. Dodajemy twarożek i jajka, posiekane oliwki i estragon, mieszamy (jeśli trzeba, wlewamy kilka łyżek mleka lub dodajemy niewielką ilość przecieru pomidorowego). Przyprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto przekładamy do formy, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut (możemy też zrobić babeczki i wtedy pieczemy ok. 25 minut). Podajemy np. z sosem pomidorowym.