Szybka zupa kalafiorowa

W Lidlu do środy dostaniemy kalafior po 5,99 zł za sztukę. A w Biedronce od środy kupimy jajka świeże Moja Kurka 10 sztuk za 3,49 zł przy zakupie 3 opakowań z kartą Moja Biedronka.

Krem z kalafioraKrem z kalafiora fot. ralpheek

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Szybka zupa kalafiorowa - składniki

kalafior
por
łyżka oleju
łyżka masła
2 ziemniaki
ząbek czosnku
litr bulionu warzywnego
150 ml śmietany lub jogurtu
pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz

Szybka zupa kalafiorowa - przygotowanie

Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por myjemy i kroimy w plastry, ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek i por. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, gałkę z muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem.

Zapiekany kalafior z jajkami 

Frittata kalafiorowaFrittata kalafiorowa Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Zapiekany kalafior z jajkami - składniki

marchewka
mały kalafior
1/2 cukinii
3 jajka
125 g śmietany 36-proc.
1-2 łyżki musztardy
60 g startego żółtego sera cheddar lub mozzarelli
szczypior z dymki

Zapiekany kalafior z jajkami - przygotowanie

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z tartym serem.

Jajka mieszajmy ze śmietaną i musztardą, a następnie wlewamy do warzyw z serem i wszystko jeszcze raz mieszamy.

Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch drobno pokrojoną dymką lub koperkiem.

Zapiekanka równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.

Prosty przepis na doradę z pomarańczami pieczoną w soli

W sieci Carrefour od wtorku do poniedziałku 22.02 kupimy doradę królewską w cenie 29,99 zł (1 kg) oraz pomarańcze po 2,89 zł (1 kg). 

Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soliDorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut

Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli - składniki

dorada
czerwona pomarańcza
2 białka
1 kg grubej soli
świeże oregano lub inna zielenina

Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli - przygotowanie 

Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką.

W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy. Pieczemy 30 minut w temp. 200 st.

Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy. Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.

A na deser - pyszny sernik bez spodu

W sieci Aldi do soboty 20 lutego znajdziemy twaróg półtłusty Mleczna Rzeka po 1,99 zł (250 g). Do tego przydadzą się jajka, a w Biedronce od środy kupimy jajka Moja Kurka 10 sztuk za 3,49 zł przy zakupie 3 opakowań z kartą Moja Biedronka.

Najpyszniejszy sernik cioci AliNajpyszniejszy sernik cioci Ali shutterstock.com

Na 12 porcji
Przygotowanie: 70 minut

Sernik bez spodu - składniki

rodzynki wg uznania
500 g twarogu
2 gotowane ziemniaki 
100 g masła plus do wysmarowania formy
4 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
tarta bułka do formy

Sernik bez spodu - przygotowanie

Rodzynki moczymy. Twaróg dwukrotnie mielemy wraz z ziemniakami.

Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy startą skórkę cytryny oraz roztopione masło. Partiami dodajemy zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i proszek - miksujemy, żeby nie było grudek. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki.

Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy. 

Przelewamy masę do formy i pieczemy 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Gdy wystygnie, możemy np. polać ciasto polewą czekoladową.