Szybka zupa kalafiorowa
W Lidlu do środy dostaniemy kalafior po 5,99 zł za sztukę. A w Biedronce od środy kupimy jajka świeże Moja Kurka 10 sztuk za 3,49 zł przy zakupie 3 opakowań z kartą Moja Biedronka.
Krem z kalafiora fot. ralpheek
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Szybka zupa kalafiorowa - składniki
kalafior
por
łyżka oleju
łyżka masła
2 ziemniaki
ząbek czosnku
litr bulionu warzywnego
150 ml śmietany lub jogurtu
pół łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
sól i biały pieprz
Szybka zupa kalafiorowa - przygotowanie
Kalafior myjemy i dzielimy na różyczki, por myjemy i kroimy w plastry, ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy czosnek i por. Całość przekładamy do garnka i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę, gałkę z muszkatołową, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na krem.
Zapiekany kalafior z jajkami
Frittata kalafiorowa Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut
Zapiekany kalafior z jajkami - składniki
marchewka
mały kalafior
1/2 cukinii
3 jajka
125 g śmietany 36-proc.
1-2 łyżki musztardy
60 g startego żółtego sera cheddar lub mozzarelli
szczypior z dymki
Zapiekany kalafior z jajkami - przygotowanie
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z tartym serem.
Jajka mieszajmy ze śmietaną i musztardą, a następnie wlewamy do warzyw z serem i wszystko jeszcze raz mieszamy.
Masę wykładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy 15 minut w temperaturze 180 st. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy wierzch drobno pokrojoną dymką lub koperkiem.
Zapiekanka równie dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno.
Prosty przepis na doradę z pomarańczami pieczoną w soli
W sieci Carrefour od wtorku do poniedziałku 22.02 kupimy doradę królewską w cenie 29,99 zł (1 kg) oraz pomarańcze po 2,89 zł (1 kg).
Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta
Dla 2 osób
Przygotowanie: 40 minut
Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli - składniki
dorada
czerwona pomarańcza
2 białka
1 kg grubej soli
świeże oregano lub inna zielenina
Dorada faszerowana pomarańczami pieczona w soli - przygotowanie
Umytą i wypatroszoną rybę wypełniamy od środka pokrojonymi plastrami pomarańczy ze skórką.
W misce mieszamy białka z solą. Połowę tej mieszaniny wykładamy na blaszkę lub do żaroodpornego naczynia, kładziemy na wierzchu rybę, obkładamy ją pozostałymi plasterkami pomarańczy i resztą mieszaniny solnej, uklepujemy. Pieczemy 30 minut w temp. 200 st.
Potrawa będzie gotowa, kiedy sól zacznie brązowieć. Delikatnie obstukujemy solną skorupkę, zdejmujemy jej wierzchnią warstwę, rybę posypujemy posiekanym oregano i podajemy. Uwaga: usuwając skórę i ości, uważajmy, żeby nie nasypać soli na potrawę.
A na deser - pyszny sernik bez spodu
W sieci Aldi do soboty 20 lutego znajdziemy twaróg półtłusty Mleczna Rzeka po 1,99 zł (250 g). Do tego przydadzą się jajka, a w Biedronce od środy kupimy jajka Moja Kurka 10 sztuk za 3,49 zł przy zakupie 3 opakowań z kartą Moja Biedronka.
Najpyszniejszy sernik cioci Ali shutterstock.com
Na 12 porcji
Przygotowanie: 70 minut
Sernik bez spodu - składniki
rodzynki wg uznania
500 g twarogu
2 gotowane ziemniaki
100 g masła plus do wysmarowania formy
4 jajka
150 g cukru
opakowanie cukru waniliowego
łyżka mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
skórka otarta z jednej cytryny
tarta bułka do formy
Sernik bez spodu - przygotowanie
Rodzynki moczymy. Twaróg dwukrotnie mielemy wraz z ziemniakami.
Masło roztapiamy w rondelku, studzimy. Żółtka oddzielamy od białek, ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy startą skórkę cytryny oraz roztopione masło. Partiami dodajemy zmielony twaróg oraz mąkę ziemniaczaną i proszek - miksujemy, żeby nie było grudek. Dodajemy namoczone i odsączone rodzynki.
Formę smarujemy masłem i wysypujemy tartą bułką. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy serowej i delikatnie mieszamy.
Przelewamy masę do formy i pieczemy 45 minut. Zostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Gdy wystygnie, możemy np. polać ciasto polewą czekoladową.