Feta zapiekana z oliwkami i pomidorkami
Feta pieczona z oliwkami shutterstock
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Feta zapiekana z oliwkami i pomidorkami - składniki
100 g pomidorków
50 g oliwek bez pestek
3-4 ząbki czosnku
cebula
2 łodyżki rozmarynu lub natka
łyżeczka miodu
100 ml oliwy
pieprz
250 g fety
Feta zapiekana z oliwkami i pomidorkami - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.
Pomidorki kroimy na pół, oliwki odsączamy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy, rozmaryn siekamy. Przygotowane składniki mieszamy w misce z miodem, oliwą i szczyptą pieprzu.
Do żaroodpornego naczynia wkładamy mieszankę pomidorową i kostkę fety, przykrywamy folią aluminiową matową stroną do góry. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Zapiekana feta świetna jest też z innymi ziołami, na przykład tymiankiem.
Bataty nadziewane fetą
Bataty nadziewane fetą shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Bataty nadziewane fetą - składniki
4 bataty
200 g fety
2 łyżki masła
sól, pieprz
pęczek natki lub dymki
Bataty nadziewane fetą - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Bataty płuczemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz. Układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut.
Fetę w tym czasie kruszymy, natkę siekamy.
Wyciągamy bataty z piekarnika i odwijamy z folii (warto użyć rękawic kuchennych, gdyż bataty będą bardzo gorące). Bataty nacinamy do połowy (nie do końca). Ostrożnie wydrążamy część miąższu (skórki zostawiamy).
W misce mieszamy miąższ batatów z pokruszoną fetą i doprawiamy solą (ostrożnie - feta już jest słona) i pieprzem. Nadzieniem wypełniamy skórki batatów. Na wierzch nakładamy odrobinę masła, natkę i podajemy.
Feta w cieście francuskim
Rożki z fetą i ziołami Fot. Giedre Barauskiene
Dla 4 osób
Przygotowanie 30 minut
Feta w cieście francuskim - składniki
500 g ciasta francuskiego
200 g fety
kilka listków mięty lub melisy
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka listków tymianku
żółtko
czarnuszka, słodka papryka w proszku do posypania
Feta w cieście francuskim - przygotowanie
Ciasto kroimy na kwadraty.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Fetę rozdrabniamy widelcem i mieszamy z posiekanymi ziołami.
Porcje masy nakładamy na kawałki ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy 15-20 minut.
Tarta z groszkiem, fetą i chorizo
Tarta z groszkiem, fetą i chorizo Fot. Marcin Klaban / AG
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Ciasto:
260 g mąki pszennej
łyżka oliwy
80 g masła
125 ml wody
Nadzienie:
4 jajka
300 ml śmietany 12-proc.
100 g chorizo pokrojonej w kostkę
pęczek kolendry
garść szałwii
100 g mrożonego groszku
80 g fety
sól, pieprz
Tarta z groszkiem, fetą i chorizo - przygotowanie
Na ciasto zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
Na nadzienie jajka miksujemy ze śmietaną. Mieszamy z posiekaną chorizo* i posiekanymi ziołami oraz groszkiem, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.
Na podpieczone ciasto wlewamy masę jajeczną, posypujemy rozkruszoną fetą i pieczemy jeszcze 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno
*Tarta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli chorizo wcześniej podsmażymy i do farszu dolejemy oliwę ze smażenia.
Muffiny z fetą i szpinakiem
Muffiny z fetą i szpinakiem shutterstock.com
Na 12 babeczek
Przygotowanie: 30 minut
Muffiny z fetą i szpinakiem - składniki
100 g fety
250 g świeżego szpinaku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
350 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka (zwykłe lub roślinne)
2 jajka
po łyżeczce cukru i soli
olej do smażenia
Muffiny z fetą i szpinakiem - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami.
Fetę kroimy w grubą kostkę. Szpinak myjemy, oczyszczamy, osuszamy.
Na rozgrzanym oleju smażymy ok. minuty szpinak z czosnkiem, aż zmięknie. Ostudzony grubo siekamy.
W misce mieszamy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy szpinak i fetę, mieszamy. Nakładamy masę do foremek tak, by na wierzchu były widoczne kostki fety. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zetnie, a ser delikatnie zezłoci. Muffinki podajemy na gorąco lub na zimno.
Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą
Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą sprawdzą się jako wielkanocna przystawka shutterstock.com
Dla 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut
Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą - składniki
200 g świeżego szpinaku
3 łyżki oliwy extra virgin
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
8 jajek
200 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki (lub kiść pomidorków koktajlowych)
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
sól, pieprz
8 kromek wiejskiego chleba (lub pieczywa tostowego)
Sos:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
po 2 łyżki startego parmezanu i oliwy extra virgin
Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą - przygotowanie
Szpinak myjemy, oczyszczamy, osuszamy. Garść drobnych liści odkładamy do dekoracji.
Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy około minuty, by zmiękł. Odstawiamy do ostudzenia, nadmiar soku usuwamy papierowym ręcznikiem.
Sadzone jajka smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Do małych żaroodpornych naczyń wkładamy równe porcje uduszonego z czosnkiem szpinaku, na każdej kładziemy sadzone jajko.
Na sos mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. minuty, by zmiękły. Usuwamy nadmiar soku. Układamy pomidory na jajkach, dookoła nakładamy sos. Wstawiamy naczynia do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 st. ok. 5 minut.
W tym czasie podpiekamy w tosterze tosty. Podajemy zapiekane jajka przybrane resztą surowych pomidorów i listkami szpinaku oraz osobno ciepłe tosty.