Feta zapiekana z oliwkami i pomidorkami

Feta pieczona z oliwkamiFeta pieczona z oliwkami shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Feta zapiekana z oliwkami i pomidorkami - składniki

100 g pomidorków
50 g oliwek bez pestek
3-4 ząbki czosnku
cebula
2 łodyżki rozmarynu lub natka
łyżeczka miodu
100 ml oliwy
pieprz
250 g fety

Feta zapiekana z oliwkami i pomidorkami - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st.

Pomidorki kroimy na pół, oliwki odsączamy, cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek obieramy, rozmaryn siekamy. Przygotowane składniki mieszamy w misce z miodem, oliwą i szczyptą pieprzu.

Do żaroodpornego naczynia wkładamy mieszankę pomidorową i kostkę fety, przykrywamy folią aluminiową matową stroną do góry. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Zapiekana feta świetna jest też z innymi ziołami, na przykład tymiankiem.

Bataty nadziewane fetą

Bataty nadziewane fetąBataty nadziewane fetą shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Bataty nadziewane fetą - składniki

4 bataty
200 g fety
2 łyżki masła
sól, pieprz
pęczek natki lub dymki

Bataty nadziewane fetą - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. 

Bataty płuczemy, osuszamy i nakłuwamy widelcem, owijamy folią aluminiową matową stroną na zewnątrz. Układamy na blasze i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 minut.

Fetę w tym czasie kruszymy, natkę siekamy.

Wyciągamy bataty z piekarnika i odwijamy z folii (warto użyć rękawic kuchennych, gdyż bataty będą bardzo gorące). Bataty nacinamy do połowy (nie do końca). Ostrożnie wydrążamy część miąższu (skórki zostawiamy).

W misce mieszamy miąższ batatów z pokruszoną fetą i doprawiamy solą (ostrożnie - feta już jest słona) i pieprzem. Nadzieniem wypełniamy skórki batatów. Na wierzch nakładamy odrobinę masła, natkę i podajemy.

Feta w cieście francuskim

Rożki z fetą i ziołamiRożki z fetą i ziołami Fot. Giedre Barauskiene

Dla 4 osób
Przygotowanie 30 minut

Feta w cieście francuskim - składniki

500 g ciasta francuskiego
200 g fety
kilka listków mięty lub melisy
łyżka posiekanego szczypiorku
łyżeczka listków tymianku
żółtko
czarnuszka, słodka papryka w proszku do posypania

Feta w cieście francuskim - przygotowanie

Ciasto kroimy na kwadraty.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Fetę rozdrabniamy widelcem i mieszamy z posiekanymi ziołami. 

Porcje masy nakładamy na kawałki ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy 15-20 minut.

Tarta z groszkiem, fetą i chorizo

Tarta z groszkiem, fetą i chorizoTarta z groszkiem, fetą i chorizo Fot. Marcin Klaban / AG

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 30 minut

Ciasto:
260 g mąki pszennej
łyżka oliwy
80 g masła
125 ml wody
Nadzienie:
4 jajka
300 ml śmietany 12-proc.
100 g chorizo pokrojonej w kostkę
pęczek kolendry
garść szałwii
100 g mrożonego groszku
80 g fety
sól, pieprz

Tarta z groszkiem, fetą i chorizo - przygotowanie

Na ciasto zagniatamy wszystkie składniki, formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

Na nadzienie jajka miksujemy ze śmietaną. Mieszamy z posiekaną chorizo* i posiekanymi ziołami oraz groszkiem, doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Formę na tartę (śr. 25 cm) smarujemy masłem. Ciasto cienko rozwałkowujemy  i wykładamy nim formę. Nakłuwamy je widelcem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 15 minut.

Na podpieczone ciasto wlewamy masę jajeczną, posypujemy rozkruszoną fetą i pieczemy jeszcze 25 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno

*Tarta będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli chorizo wcześniej podsmażymy i do farszu dolejemy oliwę ze smażenia.

Muffiny z fetą i szpinakiem 

Muffiny z fetą i szpinakiem 
Muffiny z fetą i szpinakiem  shutterstock.com

Na 12 babeczek
Przygotowanie: 30 minut

Muffiny z fetą i szpinakiem - składniki

100 g fety
250 g świeżego szpinaku
3 zmiażdżone ząbki czosnku
350 g mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
250 ml mleka (zwykłe lub roślinne)
2 jajka
po łyżeczce cukru i soli
olej do smażenia

Muffiny z fetą i szpinakiem - przygotowanie

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. Formę na 12 muffinek wykładamy papilotkami.

Fetę kroimy w grubą kostkę. Szpinak myjemy, oczyszczamy, osuszamy.

Na rozgrzanym oleju smażymy ok. minuty szpinak z czosnkiem, aż zmięknie. Ostudzony grubo siekamy.

W misce mieszamy mleko, mąkę, proszek do pieczenia i jajka, doprawiamy solą i cukrem. Dodajemy szpinak i fetę, mieszamy. Nakładamy masę do foremek tak, by na wierzchu były widoczne kostki fety. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut, aż ciasto się zetnie, a ser delikatnie zezłoci. Muffinki podajemy na gorąco lub na zimno.

Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą

Jajka zapiekane z pomidorami,  szpinakiem i fetą sprawdzą się jako wielkanocna przystawkaJajka zapiekane z pomidorami,  szpinakiem i fetą sprawdzą się jako wielkanocna przystawka shutterstock.com

Dla 4-8 osób
Przygotowanie: ok. 20 minut

Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą - składniki

200 g świeżego szpinaku
3 łyżki oliwy extra virgin
3 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
8 jajek
200 g pomidorów pokrojonych w ćwiartki (lub kiść pomidorków koktajlowych)
150 g sera feta pokrojonego w kostkę
sól, pieprz
8 kromek wiejskiego chleba (lub pieczywa tostowego)
Sos:
250 g gęstego jogurtu naturalnego
po 2 łyżki startego parmezanu i oliwy extra virgin

Jajka zapiekane z pomidorami, szpinakiem i fetą - przygotowanie

Szpinak myjemy, oczyszczamy, osuszamy. Garść drobnych liści odkładamy do dekoracji.

Na rozgrzanej oliwie smażymy czosnek. Dodajemy szpinak i smażymy około minuty, by zmiękł. Odstawiamy do ostudzenia, nadmiar soku usuwamy papierowym ręcznikiem.

Sadzone jajka smażymy na rozgrzanej oliwie ok. 5 minut. Oprószamy solą i pieprzem, odstawiamy do przestudzenia. Do małych żaroodpornych naczyń wkładamy równe porcje uduszonego z czosnkiem szpinaku, na każdej kładziemy sadzone jajko.

Na sos mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem.

Pomidory wrzucamy na patelnię i podsmażamy ok. minuty, by zmiękły. Usuwamy nadmiar soku. Układamy pomidory na jajkach, dookoła nakładamy sos. Wstawiamy naczynia do piekarnika i zapiekamy w temp. 190 st. ok. 5 minut.

W tym czasie podpiekamy w tosterze tosty. Podajemy zapiekane jajka przybrane resztą surowych pomidorów i listkami szpinaku oraz osobno ciepłe tosty.