Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem
Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 10 minut

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem - składniki

4-6 matiasów
100-150 g łuskanych orzechów włoskich
1/2 pęczka szczypiorku
oliwa
3-4 jajka ugotowane na twardo
świeżo zmielony pieprz

Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem - przygotowanie

Śledzie płuczemy, kroimy na kawałki. Układamy na półmisku, polewamy oliwą tak, by kawałki ryby były w połowie zakryte. Posypujemy orzechami i pokrojonym szczypiorkiem.

Dokładamy ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, doprawiamy pieprzem. 

Śledzik z jabłkiem i cebulą w śmietanie

Śledzik
Śledzik Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
oczekiwanie: 60 minut plus 24 godziny

Śledzik z jabłkiem i cebulą w śmietanie - składniki

4 śledzie z beczki
3 cebule
2 łyżki octu 10-proc.
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka cukru
jabłko
200 ml kwaśnej śmietany
sok z cytryny
natka
sól, pieprz

Śledzik z jabłkiem i cebulą w śmietanie - przygotowanie

Śledzie obieramy ze skóry, patroszymy i filetujemy. Myjemy i zostawiamy w zimnej wodzie na 60 minut. Cebule obieramy, 2 kroimy w piórka, trzecią siekamy.

Na marynatę gotujemy litr wody wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i octem. Po zagotowaniu dodajemy 2 pokrojone cebule oraz łyżkę cukru, studzimy. Marynatą zalewamy śledzie i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.

Na sos posiekaną cebulę zalewamy wrzącą wodą, po minucie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebule mieszamy z pokrojonym jabłkiem oraz śmietaną. Posypujemy posiekana natką i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytryny.

Śledzie zwijamy i spinamy wykałaczkami. Podajemy z sosem jabłkowo-cebulowym. 

Korzenne śledzie z suszonymi śliwkami 

Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego
Śledź z suszonymi śliwkami w sosie ze śliwowicy i octu winnego Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 60 minut plus 3 godziny

Korzenne śledzie z suszonymi śliwkami - składniki

garść suszonych śliwek bez pestek
300 g śledzi w zalewie korzennej
czerwona cebula
kieliszek śliwowicy
łyżka ciemnego cukru
3 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy

Korzenne śledzie z suszonymi śliwkami - przygotowanie

Śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy 60 minut. 

Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Namoczone śliwki kroimy na pół.

W miseczce mieszamy śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę i śliwki wkładamy do marynaty i odstawiamy co najmniej 3 godziny do lodówki.

Śledź z miodowymi gruszkami 

Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie
Śledź marynowany w soku z kiszonych ogórków z gruszkami w miodzie Fot. BBS

Dla 10 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 10 plus 2 godziny

Śledź z miodowymi gruszkami - składniki

800 g solonych filetów śledzia
300 ml soku z kiszonych ogórków
100 g masła
5 gruszek
100 g miodu (najlepiej lipowego)

Śledź z gruszkami w miodzie - przygotowanie

Śledzie moczymy w wodzie 10 godzin. Osączamy i moczymy śledzie 2 godziny w soku po kiszonych ogórkach.

Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.

Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki i dusimy 2 minuty. patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy miód.

Osaczone śledzie układamy na miodowych gruszkach i podajemy.