Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 10 minut
Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem - składniki
4-6 matiasów
100-150 g łuskanych orzechów włoskich
1/2 pęczka szczypiorku
oliwa
3-4 jajka ugotowane na twardo
świeżo zmielony pieprz
Śledzie z orzechami włoskimi i jajkiem - przygotowanie
Śledzie płuczemy, kroimy na kawałki. Układamy na półmisku, polewamy oliwą tak, by kawałki ryby były w połowie zakryte. Posypujemy orzechami i pokrojonym szczypiorkiem.
Dokładamy ćwiartki jajek ugotowanych na twardo, doprawiamy pieprzem.
Śledzik z jabłkiem i cebulą w śmietanie
Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
oczekiwanie: 60 minut plus 24 godziny
Śledzik z jabłkiem i cebulą w śmietanie - składniki
4 śledzie z beczki
3 cebule
2 łyżki octu 10-proc.
liść laurowy
kilka ziaren ziela angielskiego
łyżka cukru
jabłko
200 ml kwaśnej śmietany
sok z cytryny
natka
sól, pieprz
Śledzik z jabłkiem i cebulą w śmietanie - przygotowanie
Śledzie obieramy ze skóry, patroszymy i filetujemy. Myjemy i zostawiamy w zimnej wodzie na 60 minut. Cebule obieramy, 2 kroimy w piórka, trzecią siekamy.
Na marynatę gotujemy litr wody wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i octem. Po zagotowaniu dodajemy 2 pokrojone cebule oraz łyżkę cukru, studzimy. Marynatą zalewamy śledzie i wstawiamy na 24 godziny do lodówki.
Na sos posiekaną cebulę zalewamy wrzącą wodą, po minucie odcedzamy i odstawiamy do wystudzenia. Cebule mieszamy z pokrojonym jabłkiem oraz śmietaną. Posypujemy posiekana natką i doprawiamy solą, pieprzem i sokiem cytryny.
Śledzie zwijamy i spinamy wykałaczkami. Podajemy z sosem jabłkowo-cebulowym.
Korzenne śledzie z suszonymi śliwkami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 60 minut plus 3 godziny
Korzenne śledzie z suszonymi śliwkami - składniki
garść suszonych śliwek bez pestek
300 g śledzi w zalewie korzennej
czerwona cebula
kieliszek śliwowicy
łyżka ciemnego cukru
3 łyżki octu winnego
2 łyżki oliwy
Korzenne śledzie z suszonymi śliwkami - przygotowanie
Śliwki zalewamy gorącą wodą i moczymy 60 minut.
Śledzie odcedzamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i siekamy. Namoczone śliwki kroimy na pół.
W miseczce mieszamy śliwowicę z cukrem, octem i oliwą. Śledzie, cebulę i śliwki wkładamy do marynaty i odstawiamy co najmniej 3 godziny do lodówki.
Śledź z miodowymi gruszkami
Dla 10 osób
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 10 plus 2 godziny
Śledź z miodowymi gruszkami - składniki
800 g solonych filetów śledzia
300 ml soku z kiszonych ogórków
100 g masła
5 gruszek
100 g miodu (najlepiej lipowego)
Śledź z gruszkami w miodzie - przygotowanie
Śledzie moczymy w wodzie 10 godzin. Osączamy i moczymy śledzie 2 godziny w soku po kiszonych ogórkach.
Gruszki myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
Na patelni rozgrzewamy masło, wkładamy gruszki i dusimy 2 minuty. patelnię zdejmujemy z ognia i dodajemy miód.
Osaczone śledzie układamy na miodowych gruszkach i podajemy.