Sałata z granatem, pomarańczą i kurczakiem
Dla 2 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Sałata z granatem, pomarańczą i kurczakiem - składniki
pierś z kurczaka
łyżeczka curry
łyżeczka płatków chilli
szczypta soli
szczypta cynamonu
szczypta kuminu
łyżka oleju rzepakowego
mix sałat
pestki z 1/2 granatu
pokrojona na cząstki pomarańcza
pokrojona podłużna ostra papryczka
Sos:
łyżka musztarda djion
łyżka miodu wielokwiatowego
2 łyżki gorącej wody
mały ząbek czosnku
100 ml oleju rzepakowego
30 ml soku z cytryny
1/2 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Sałata z granatem, pomarańczą i kurczakiem - przygotowanie
Pierś kurczaka marynujemy w przyprawach z dodatkiem oleju rzepakowego. Pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 140 st. ok. 16 minut. Po tym czasie pierś powinna być soczysta.
Na sos wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia i miksujemy do gładkiej emulsji. Jeśli sos się rozwarstwi, powoli dolewaj gorącej wody.
Na talerzu układamy sałatę i pozostałe składniki. Ciepłą pierś kurczaka kroimy w plastry i kładziemy na sałacie. Polewamy sosem.
Pizza dla zakochanych
Dla 2 osoby
Czas przygotowania: 40 minut
Pizza dla zakochanych - składniki
500 g mąki 00
10 g cukru
5 g soli
20 ml oliwy z oliwek
10 g drożdży świeżych
150 ml wody niegazowanej cieplej
150 ml wody gazowanej
Sos:
puszka pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
łyżka oregano
pół płaskiej łyżeczki soli i cukru
Pizza dla zakochanych - przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do pozostałych składników. Ugniatamy ok. 20 minut, składając, napowietrzając. Odstawiamy do wyrośnięcia. Dzielimy na mniejsze porcje i wkładamy do lodówki.
Na sos czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy chwilę na oliwie. Dodajemy przetarte pomidory oraz łyżkę oregano, sól i cukier, mieszamy sos. Podgrzewamy minimum 10 minut, co jakiś czas mieszając. Sos nie powinien się "gotować", jedynie podgrzewać i parować.
Wałkujemy i smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy włoską mozzarellę oraz ulubione dodatki. Pieczemy w piekarniku na najwyższej temperaturze (ok. 250 st.) 7 minut.
Rumowe kokosanki
Dla 6 osób
Czas przygotowania: ok. 30 minut + czas tężenia
Rumowe kokosanki - składniki
300 g wiórek kokosowych
120 cukru pudru
120 ml śmietanki kremówki
100 g masła
30 ml rumu
Rumowe kokosanki - przygotowanie
Śmietankę podgrzewamy z masłem, dodajemy cukier puder, rum i wiórki kokosowe. Masa powinna być gęsta i łatwo się formować. Gdy jest jeszcze ciepła robimy z niej kulki, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Odstawiamy do stężenia na ok. 2 godziny.
Tartaletki z musem czekoladowym
Dla 6 osób
Czas przygotowania: 90 minut
Tartaletki z musem czekoladowym - składniki
Mus czekoladowy:
2 tabliczki gorzkiej czekolady
łyżka żelatyny
30 ml triple sec cointreau
300 ml śmietanki kremówki
opakowanie gotowych korpusów babeczkowych
Tartaletki z musem czekoladowym - przygotowanie
150 ml śmietanki gotujemy, odstawiamy i dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cointreau. Mieszamy i wlewamy żelatyną rozpuszczoną w 10 ml wody. Pozostałą cześć śmietanki (150 ml) ubijamy na sztywną masę, bardzo powoli wlewamy do niej wystudzoną masę czekoladową i delikatnie mieszamy, by składniki się połączyły.
Masę przekładamy do korpusów i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku.