Smażony leszcz 

W Auchan dostaniemy tuszkę leszcza w cenie 12,99 zł za kg.  

Leszcz smożonyLeszcz smożony Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Smażony leszcz - składniki

tuszka leszcza (ok. 1 kg)
łyżeczka suszonego lubczyku
łyżeczka skórki otartej z cytryny
łyżeczka pieprzu ziołowego
olej
sól

Smażony leszcz - przygotowanie

Leszcza płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym, dzielimy na porcje. Nacieramy wewnątrz i na zewnątrz solą.

Na marynatę mieszamy lubczyk, skórkę otartą z cytryny, pieprz ziołowy i 4 łyżki oleju. Marynatą pokrywamy rybę, odstawiamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie zdejmujemy z ryby marynatę.

Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, wkładamy porcje leszcza. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem

W sieci Kaufland dostaniemy cytryny po 4,75 zł za kg, cebulę żółtą za 1,99 zł za kg oraz ryż Kupiec brązowy, biały lub naturalny po 2,89 zł za opakowanie. W Lidlu za masło Osełka zapłacimy 5,49 zł (przy zakupie dwóch opakowań po 300 gram). W Auchan dostaniemy ser dojrzewający Bursztyn 29,99 zł za kg.

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiemRisotto z pieczarkami i zielonym groszkiem Shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem - składniki

200 g groszku (może być mrożony lub z puszki)
sól
10-12 pieczarek
cebula
2 ząbki czosnku
80 g masła
180-200 g ryżu
sok z 2 cytryn
litr bulionu warzywnego lub mięsnego
100 g startego żółtego sera
świeżo mielony pieprz

Risotto z pieczarkami i zielonym groszkiem - przygotowanie

Groszek (mrożony) gotujemy 5 minut w osolonym wrzątku, odsączamy na sicie, przelewając zimną wodą, by zachował ładny zielony kolor. Pieczarki czyścimy, obieramy, kroimy w cienkie plasterki.

Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, szklimy w głębokim rondlu na łyżce masła.

Do rondla wsypujemy opłukany ryż. Smażymy, aż stanie się delikatnie przezroczysty. Wlewamy sok wyciśnięty z cytryn, gotujemy chwilę. Do ryżu dolewamy chochelką ok. 60 ml bulionu, powoli mieszamy, aż ziarna wchłoną pierwszą porcję płynu, i dorzucamy pokrojone pieczarki, mieszamy.

Następnie, często mieszając, dusimy ryż, wlewając po chochli ciepłego bulionu – ale kolejną dopiero wtedy, gdy poprzednia odparuje. Po 15-20 minutach ryż powinien być już miękki, wtedy dorzucamy do risotta groszek i dusimy jeszcze 1-2 minuty.

Zdejmujemy z ognia, wsypujemy starty ser i dodajemy resztę masła, mieszamy. Przyprawiamy świeżo mielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Podajemy z dodatkową porcją sera.

Kaczka duszona z czerwoną kapustą

W Biedronce dostaniemy świeżą kaczkę bez podrobów w cenie 6,99 zł za kg

Kaczka z modrą kapustąKaczka z modrą kapustą Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Kaczka duszona z czerwoną kapustą - składniki

cebula
główka czerwonej kapusty
sól, cukier, pieprz
sok z cytryny
50 g słoniny lub boczku
łyżka mąki
kaczka
250 ml czerwonego wina
tłuszcz do smażenia

Kaczka duszona z czerwoną kapustą  - przygotowanie

Cebulę obieramy i siekamy. Kapustę parzymy, szatkujemy, solimy, skrapiamy sokiem z cytryny.

Kroimy słoninę, wysmażamy ją, wrzucamy cebulę i ją szklimy. Oprószamy mąką i zasmażamy.

Kaczkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz do smażenia i obsmażamy kaczkę na złoty kolor. Podlewamy wodą, dusimy 30 minut. Dodajemy słoninę i kapustę, wlewamy wino, doprawiamy do smaku, mieszamy.

Kapustę przekładamy do rondla o grubym dnie, na niej kładziemy porcje kaczki, gotujemy do miękkości na małym ogniu.