Jajka w każdej postaci, placki czy płatki zbożowe z dodatkiem miodu, sezonowych owoców lub warzyw to idealne zimowe śniadanie serwowane w mroźny poranek.

Naleśniki gryczane z jajkiem i szynką

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Naleśniki gryczane z jajkiem i szynkąNaleśniki gryczane z jajkiem i szynką Fot. 123rf.com

Naleśniki gryczane z jajkiem i szynką - składniki

350 g kaszy gryczanej nieprażonej
375 ml mleka
5-6 jajek
sól
olej do smażenia
100 g pokrojonego żółtego sera
120 g szynki lub boczku
posiekana natka lub szczypiorek do dekoracji

Naleśniki gryczane z jajkiem i szynką - przygotowanie

Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy i zalewamy 3 litrami wody i zostawiamy na noc. Rano odcedzamy i płuczemy ponownie. Blenderem miksujemy kaszę na gładką masę.

Dodajemy mleko, jedno lub dwa jajka (dwa, jeśli masa jest za rzadka), szczyptę soli, 2 łyżki oleju, miksujemy. Odstawiamy na 15 minut. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dolewamy trochę mleka. Na patelni rozgrzewamy olej, wlewamy porcję ciasta, kiedy się zrumieni, przewracamy naleśnik na drugą stronę.

Na środek wkładamy porcję pokrojonego sera i szynki. Podwijamy brzegi naleśnika z 4 stron. Wbijamy jajko na środek naleśnika, uważamy, by nie wypłynęło poza podwinięte brzegi. Smażymy ok. 4 minut, aż białko się zetnie, solimy i posypujemy natką.

Jajka sadzone w papryce

Dla 3 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Łatwe przepisy na zimowe śniadania - jajka sadzone w papryceŁatwe przepisy na zimowe śniadania - jajka sadzone w papryce Fot. FomaA / 123rf.com

Jajka sadzone w papryce - składniki

papryka czerwona
papryka żółta
6 jajek
oliwa
cebula
sól, pieprz

Jajka sadzone w papryce - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Dno płaskiej porcelanowej formy smarujemy oliwą. Każdą paprykę kroimy na plastry o grubości ok. 1,5 cm. Wykrawamy środki i krążki układamy w formie.
W każdą obrączkę z papryki delikatnie wbijamy jajko. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut, aż jajka się zetną. Podajemy gorące.

Kokosowa tapioka

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Kokosowa tapiokaKokosowa tapioka Fot. 123rf.com

Kokosowa tapioka - składniki

1/2 szklanki drobnej tapioki
szklanka mleka kokosowego
3 białka
1/3 szklanki ksylitolu
1/2 łyżeczki esencji waniliowej
1/2 szklanki sezonowych owoców (jabłek, gruszek, mango, wiórki lub kawałki kokosa)

Kokosowa tapioka - przygotowanie

Tapiokę wsypujemy do średniego garnka, wlewamy szklankę wody i zostawiamy na 15 minut. Kiedy wchłonie większą część wody, dolewamy szklankę mleka kokosowego i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut.

W małej misce ubijamy białka z esencją waniliową i ksylitolem. Dodajemy łyżkę gorącej tapioki, wieszamy, by temperatura się wyrównała. Białka dodajemy do pozostałej w garnku tapioki i dokładnie mieszamy. Ciepła masę przekładamy do miseczek, dodajemy pokrojone owoce i podajemy.

Owsianka bananowa

Dla 2 osób
Czas przygotowania: 10 minut

Bananowa owsiankaBananowa owsianka Fot. Marcin Klaban

Owsianka bananowa - składniki

szklanka płatków owsianych
2 szklanki mleka
dojrzały, miękki banan
garść pestek dyni i słonecznika
2 łyżki konfitury wiśniowej

Owsianka bananowa - przygotowanie

Owsiankę zalewamy mlekiem i podgrzewamy 5 minut na wolnym ogniu wraz z rozgniecionym na papkę bananem, cały czas mieszając. Gotową owsiankę nakładamy do miseczek i posypujemy uprażonymi pestkami dyni oraz słonecznika. Każdą porcję podajemy z łyżką konfitury i posypaną pestkami.

Hinduski omlet Tikka Masala

Dla 2 osób
Czas przygotowania:15 minut

Hinduski omlet Tikka MasalaHinduski omlet Tikka Masala Fot. Marcin Klaban

Hinduski omlet Tikka Masala - składniki

4 jajka
100 ml mleka kokosowego (lub 2 łyżki pasty kokosowej)
czerwona cebula
2 łyżki oliwy
łyżka przyprawy tikka masala
sól, pieprz
garść startej marchwi
kilka koktajlowych pomidorków

Hinduski omlet Tikka Masala - przygotowanie

Jajka wbijamy do miski, mieszamy z mlekiem kokosowym. Pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie wraz z przyprawą tikka masala. Wlewamy rozbełtane jajka i podsmażamy, aż masa się zetnie. Posypujemy startą marchwią, obkładamy pokrojonymi na połówki pomidorkami koktajlowymi. Możemy posypać posiekaną miętą.

Croque madame, czyli tosty z jajkami, szynką i beszamelem

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut

Croque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelemCroque madame - tosty z jajkami, szynką i beszamelem Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Croque madame - składniki

8 kromek pieczywa tostowego
2 łyżki musztardy Dijon
10-12 dag pokrojonej w cienkie plasterki szynki
2 garści startego sera - najlepiej gruyere
4 łyżki masła
2 łyżki oleju
4 jajka
4 łyżki sosu beszamelowego

Sos beszamelowy:
łyżka masła
czubata łyżka mąki
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta gałki muszkatołowej

Croque madame - przygotowanie

Robimy sos: w rondelku topimy masło, wsypujemy mąkę, podgrzewamy, mieszając, aż powstanie gładka pasta. Nie przerywając mieszania, zasmażamy jeszcze 2 minuty, nie rumieniąc, powolutku wlewamy szklankę mleka. Gdy sos będzie gładki i gęsty, zdejmujemy z ognia, przyprawiamy solą i gałką muszkatołową.

Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając opcję grillowania. Cztery kromki smarujemy musztardą, obkładamy szynką, grubo posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi kromkami. Wierzchy grubo smarujemy masłem. Przygotowane tosty układamy na blasze i grillujemy przez 5 minut. Odwracamy, posypujemy resztą sera, pieczemy jeszcze przez około 5 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Na oleju smażymy jajka sadzone. Tosty przekładamy na talerze, układamy na nich jajko i polewamy beszamelem.

Szakszuka z jajkami i chorizo

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 35 minut

Szakszuka z jajkami i chorizoSzakszuka z jajkami i chorizo Fot. 123rf.com

Szakszuka z jajkami i chorizo - składniki

6-7 jajek
cebula
2 ząbki czosnku
2 czerwone papryki
cukinia
pomidor
oliwa
łyżeczka wędzonej papryki
10-12 plasterków chorizo
sól, pieprz

Szakszuka z jajkami i chorizo - przygotowanie

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryki i cukinię kroimy na kawałki. Pomidor parzymy, obieramy i kroimy w kostkę. W rondlu, który będzie można wstawić do piekarnika, rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę z papryką i cukinia tak, by były miękkie. Dodajemy czosnek. Kiedy zacznie pachnieć, dorzucamy pomidora i wędzoną paprykę. Dusimy ok. 10 minut, aż będą miękkie i się rozpadną. Doprawiamy solą i pieprzem.

Do warzyw wbijamy jajka i układamy plasterki chorizo (można więcej, jeśli ktoś lubi). Wkładamy rondel do nagrzanego do 200 st. piekarnika. Pieczemy ok. 10 minut tak, by białka się ścięły, a żółtko nadal było płynne.