Walentynki z sernikiem oreo
Walentynki z sernikiem oreo shutterstock
Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: minimum 4 godziny
Sernik z oreo - składniki
Na spód:
20-25 ciasteczek oreo
50 g miękkiego masła
Masa serowa:
500 g twarogu na sernik
50 g cukru
łyżeczka pasty waniliowej
200 g śmietany 30-proc.
10-15 ciasteczek oreo
plus kilka oreo do dekoracji
Sernik oreo - przygotowanie
Wszystkie ciasteczka z nadzieniem (oprócz tych do dekoracji) miksujemy w blenderze (lub wkładamy do strunowego woreczka, zamykamy i tłuczemy na drobne kawałki).
Na spód 2/3 zmiksowanych ciasteczek mieszamy z masłem i masą wykładamy tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
Na masę serową miksujemy twaróg, cukier, pastę waniliową. Dodajemy śmietanę i miksujemy. Wsypujemy resztę zmiksowanych ciasteczek i delikatnie mieszamy. Masę serową rozkładamy na spodzie, wyrównujemy wierz i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny. Przed podanie dekorujemy ciasteczkami.
Walentynkowe muffiny czekoladowe z kremem
Walentynkowe muffiny czekoladowe z bitą śmietaną shutterstock
Na 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Walentynkowe muffiny czekoladowe z kremem - składniki
Na babeczki:
6 jajek
250 g deserowej czekolady
szczypta soli
170 g cukru
125 g masła
łyżka likieru pomarańczowego lub łyżeczka aromatu pomarańczowego
tłuszcz do formy
Krem:
2 pomarańcze
cytryna
2 łyżki drobnego cukru
łyżka likieru pomarańczowego
300 ml śmietany 30-proc.
Walentynkowe muffiny czekoladowe z kremem - przygotowanie
Smarujemy tłuszczem dno wgłębień formy na muffiny lub formę wykładamy papierowymi lub silikonowymi foremkami.
Na babeczki rozbijamy 4 jajka, oddzielając żółtka od białek.
Czekoladę łamiemy i wraz z masłem roztapiamy w małym rondlu o grubym dnie. Odstawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i stopniowo, wciąż ubijając, dodajemy 100 g cukru, aż masa stanie się sztywna i błyszcząca.
Osobno miksujemy żółtka z pozostałym cukrem i całymi jajkami. Gdy składniki się połączą, wlewamy roztopioną czekoladę, likier i wszystko mieszamy. Gdy masa będzie jednolita, dodajemy ubitą pianę i ponownie delikatnie mieszamy.
Masę przekładamy do formy do muffinek. Wstawiamy babeczki do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 10-15 minut (patyczkiem sprawdzamy, czy są wewnątrz upieczone).
Na krem śmietanowy szorujemy cytrynę, osuszamy i na tarce o drobnych oczkach ścieramy skórkę, kroimy cytrynę na pół i wyciskamy sok. Wyciskamy sok z pomarańczy. Do rondla o grubym dnie przekładamy sok z pomarańczy oraz z cytryny, a także jej startą skórkę, mieszamy z cukrem i gotujemy, aż powstanie gęsty syrop i płyn zmniejszy o połowę objętość. Studzimy.
Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z ostudzonym syropem cytrusowym i likierem.
Ciastka wyjmujemy z piekarnika (mogą się trochę zapaść). Napełniamy je kremem. Ozdabiamy wedle uznania.
Gruszki miłości z serem pleśniowym
Pieczone gruszki miłości z kremem z sera pleśniowego Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut
Oczekiwanie: 2-3 godziny
Gruszki miłości z serem pleśniowym - składniki
4 dojrzałe gruszki
3 łyżki masła
2 łyżki miodu
łyżka koniaku, brandy lub whisky
Na krem serowy:
100-120 g twardego sera pleśniowego
250 ml śmietany 30-proc.
Gruszki miłości z serem pleśniowym - przygotowanie
Na krem ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach i energicznie miksujemy ze śmietaną, nie dopuszczając do mocnego spienienia, i przecieramy przez gęste sitko. Przekładamy do strunowego worka foliowego, szczelnie zamykamy i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Gruszki obieramy i podcinamy od spodu, żeby mogły stać stabilnie. Usuwamy od spodu małym nożykiem gniazda nasienne.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło z miodem, mieszając. Gruszki ustawiamy w żaroodpornym naczyniu i polewamy masłem z miodem. Pieczemy 30 minut w rozgrzanym piekarniku, co chwilę polewając gruszki sosem.
Upieczone gruszki wyjmujemy z piekarnika, a sos gotujemy w rondelku z łyżką alkoholu, aż powstanie gęsty syrop (3-4 minuty). Ciepłe gruszki polewamy sosem i od razu podajemy z kremem z sera pleśniowego (nacinamy jeden róg worka i wyciskamy krem na talerz).
Najprostszy tort świata
Najprostszy tort świata shutterstock
Na 8-10 porcji
Przygotowanie: 15 minut
Oczekiwanie: 3-4 godziny
Najprostszy tort świata - składniki
600 ml zimnej śmietany kremówki
80 g cukru pudru
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub pomarańczy
paczka gotowych spodów biszkoptowych (np. kakaowych)*
paczka mrożonych owoców (np. malin, porzeczek lub jagód)
50 ml zaparzonej mocnej herbaty lub brandy
polewa czekoladowa z tubki i garść mrożonych owoców do dekoracji
Najprostszy tort świata - przygotowanie
Śmietanę miksujemy na wysokich obrotach, aż zacznie tężeć. Nie przerywając miksowania powoli wsypujemy cukier, następnie wlewamy sok cytryny.
Spód toru ustawiamy na paterze lub desce. Skrapiamy go wystudzoną herbatą i nakładamy warstwę śmietany, wyrównujemy wierzch, w krem wciskamy trochę mrożonych owoców. Na nim układamy kolejny krążek ciasta, zwilżamy go herbatą, nakładamy śmietanę, wyrównujemy, w krem wciskamy trochę owoców. Tak postępujemy z pozostałymi krążkami biszkoptu.
Resztą śmietany pokrywamy wierzch i boki tortu. Ozdabiamy według fantazji, np. owocami i polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (śmietana łatwo chłonie zapachy innych produktów spożywczych, dlatego te bardzo pachnące, należy wyjąć z lodówki lub przechowywać w tym czasie w szczelnych opakowaniach).