Walentynkowe gotowe bezy z domowym kremem czekoladowym
Walentynkowe gotowe bezy z domowym kremem czekoladowym shutterstock
Na 30-40 małych bez
Przygotowanie 15 minut
Oczekiwanie 60 minut
Gotowe bezy z kremem czekoladowym - składniki
200 g miękkiego masła
150 g gorzkiej czekolady
200 g cukru pudru
25 ml brandy
gotowe małe bezy (300-400 g)
Gotowe bezy z kremem czekoladowym - przygotowanie
Masło topimy w rondelku, wrzucamy połamaną czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu, mieszając, aż czekolada dokładnie się wymiesza z masłem. Wsypujemy cukier puder, mieszamy. Dolewamy brandy, dokładnie mieszamy.
Gotowym kremem smarujemy spody bez i składamy je po dwa. Układamy na tacy i wstawiamy do lodówki, żeby krem zastygł.
Sernik jagodowy bez pieczenia
Walentynkowy sernik jagodowy bez pieczenia M.KUJDA
Na tortownicę
Przygotowanie: 30 minut
Oczekiwanie: 60-90 minut
Sernik jagodowy - składniki
Spód:
200 g ciastek typu digestive
70 g masła
Masa serowa:
1/2 opakowania mrożonych jagód (100-150 g)
500 g twaróg (najlepiej na sernik)
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany kremówki
150 g cukru pudru
100 ml miodu
20 g żelatyny
szczypta cynamonu
Polewa:
1/2 opakowania mrożonych jagód (100-150 g)
100 g cukru
sok z połowy cytryny
Sernik jagodowy - przygotowanie
Na spód roztapiamy masło, ciasteczka kruszymy. Oba składniki mieszamy. Ciastem wylepiamy dno natłuszczonej tortownicy z wyciąganym dnem, odstawiamy do lodówki.
Na masę serową żelatynę moczymy w 4 łyżkach wody. Jagody miksujemy z miodem i cynamonem, odstawiamy.
Twaróg i mascarpone miksujemy z cukrem pudrem i śmietaną. Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy do masy serowej. 2/3 masy wlewamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki, aby stężała.
Zmiksowane jagody wlewamy do pozostałej masy serowej, mieszamy. Masę jagodowo-serową wlewamy na stężałą jasną masę serową. Wstawiamy do lodówki, żeby stężała.
Na polewę jagody podsmażamy z cukrem i sokiem z cytryny, studzimy. Przed podaniem sernik polewamy polewą sernik.
Proste ciasto cynamonowe
Proste ciasto cynamonowe Fot. BBS
Na blaszkę
Przygotowanie: 60 minut
Proste ciasto cynamonowe - składniki
8 płaskich łyżek masła
6 czubatych łyżek cukru
4 jajka
220 g mąki
2 czubate łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki rumu
80 g suszonych śliwek lub moreli
2 łyżki płynnego miodu
skórka otarta z cytryny
200 g gęstej kwaśnej śmietany
50 g pestek słonecznika
łyżka cukru pudru
tłuszcz do formy
Proste ciasto cynamonowe - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Blaszkę natłuszczamy.
Ucieramy masło z cukrem, a gdy masa stanie się gęsta i puszysta, wbijamy do niej 2 jaja. Ucieramy, aż masa uzyska konsystencję gęstego kremu.
W osobnej misce mieszamy mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia, wsypujemy do masy maślanej, wlewamy rum i dokładnie mieszamy. Przekładamy ciasto do natłuszczonej blaszki.
Śliwki z grubsza siekamy, rozsypujemy równomiernie na wierzchu ciasta.
Pozostałe 2 jaja ucieramy z miodem i skórką cytryny. Mieszamy ze śmietaną i masę wykładamy na ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minutach. Po tym czasie ciasto posypujemy słonecznikiem i pieczemy kolejne 10-15 minut. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.