Zupa chlebowa

Zupa chlebowaZupa chlebowa shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zupa chlebowa - składniki

6 kromek czerstwego żytniego chleba
litr bulionu z warzyw
marchewka
sól, pieprz
4 żółtka
230 ml mleka 3,2-proc.
2-3 łyżki śmietany 30-proc.
gałka muszkatołowa
150 g ostrego żółtego sera
2 łyżki posiekanej zieleniny
tost na grzanki

Zupa chlebowa - przygotowanie

Chleb zalewamy bulionem, a gdy zmięknie, miksujemy. Dolewamy 125 ml wody, wrzucamy pokrojoną marchewkę, solimy, gotujemy 15 minut.

Żółtka roztrzepujemy z mlekiem i śmietaną. Garnek zdejmujemy z ognia i, energicznie mieszając, wlewamy masę żółtkową.

Garnek ponownie stawiamy na ogniu, chwilę podgrzewamy, mieszając, ale nie doprowadzając do wrzenia. Przyprawiamy odrobiną startej gałki, solą i pieprzem. Gorącą zupę posypujemy startym serem, zieleniną i kostkami grzanek podsmażonymi na patelni.

Pikantna zupa z kukurydzy

Pikantna zupa z kukurydzyPikantna zupa z kukurydzy MARCIN URBAN

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Pikantna zupa z kukurydzy - składniki

2 cebule
papryczka chilli
30 g masła
3 łyżki oliwy
200 g mrożonej kukurydzy (może też być z puszki)
1 i 1/2 litra bulionu warzywnego
sól i pieprz
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
jogurt lub kwaśna śmietana do podania

Pikantna zupa z kukurydzy - przygotowanie

Cebule obieramy i siekamy. Suszone chili rozdrabniamy, świeże siekamy. Masło i oliwę rozgrzewamy w rondlu, dodajemy cebule i smażymy, aż zmiękną i zarumienią się.

Kukurydzę (jeśli z puszki, osączoną) wsypujemy do cebuli, dodajemy papryczkę chilli. Smażymy 5 minut, mieszając. Wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia, doprawiamy i gotujemy około 10 minut, aż kukurydza zmięknie.

Zupę chwilę miksujemy. Dodajemy sok z cytryny i natkę, mieszamy. Podajemy z łyżką jogurtu.

Zapiekanka z mozzarellą i brokułami

Frittata z mozzarellą i brokułamiFrittata z mozzarellą i brokułami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Zapiekanka z mozzarellą i brokułami - składniki

500 g brokułów (świeżych lub mrożonych)
6-8 jajek
4 łyżki oliwy
200 g mozzarelli
sól, pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Zapiekanka z mozzarellą i brokułami - przygotowanie

Podzielone na różyczki brokuły wrzucamy do wrzątku i gotujemy 3 minuty, wrzucamy na sitko i hartujemy chwilę pod zimną wodą.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy widelcem.

Na patelni z żaroodporną rączką rozgrzewamy oliwę. Wlewamy na nią połowę jajek, a na nie nakładamy rozdrobnioną mozarellę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Lekko mieszamy, aby omlet ściął się równomiernie.

Zblanszowane brokuły odcedzamy i układamy na wierzchu masy jajecznej. Zalewamy resztą jajek i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Chwilę studzimy i podajemy.

Zapiekanka z chlebem i warzywami 

Zapiekanka chlebowo-warzywnaZapiekanka chlebowo-warzywna shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekanka z chlebem i warzywami

200 g chleba (może być czerstwy)
450 ml mleka
cukinia*
bakłażan
papryka
cebula
olej
po garści rodzynek i migdałów
sól, pieprz, ostra papryka
2 jajka
100 g startego sera

Zapiekanka z chlebem i warzywami - przygotowanie

Chleb zalewamy 400 ml mleka. Gdy nasiąknie, odciskamy, układamy w formie żaroodpornej.

Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy, obraną cebulę siekamy. Warzywa podsmażamy na oleju. Dodajemy rodzynek i migdałów, mieszamy, dusimy 10 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 150 st.

Warzywa z dodatkami układamy na chlebie. Ubijamy jajka z resztą mleka, doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Zalewamy warzywa, posypujemy startym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

*Do zapiekanki można użyć różnych warzyw, niekoniecznie te wymienione.

Gulasz bezmięsny

Gulasz bezmięsnyGulasz bezmięsny shutterstock

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 25 minut

Gulasz bezmięsny - składniki

2 ząbki czosnku
cebula
300 g wędzonego tofu
duża cukinia lub kabaczek (mogą być mrożone)
papryka
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
mały pęczek estragonu lub łyżka suszonego
puszka pomidorów bez skórki

Gulasz bezmięsny - przygotowanie

Czosnek i cebule obieramy, siekamy. Tofu kroimy w kostkę, umyta cukinię w plasterki, umyta i oczyszczona z nasion paprykę w paski.

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Dodajemy tofu, smażymy 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy cukinię i paprykę doprawiamy solą, pieprzem i estragonem.

Wlewamy pomidory wraz z zalewą (jeśli były całe, najpierw je kroimy). Podsmażamy na małym ogniu 10 minut. 

Czulent - żydowski, wolno duszony, gulasz

Czulent CejtelCzulent Cejtel Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: do 3 godzin

Czulent - składniki

4 ziemniaki
marchewka 
cebula
500 g bardzo drobno pokrojonej  wołowiny
garstka kaszy jęczmiennej
puszka czerwonej fasoli
1/2 puszki białej fasoli
4 ząbki  czosnku
sól, pieprz
mielona papryka 
250 ml  przecieru pomidorowego

Czulent - przygotowanie

Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę. Wołowinę płuczemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. 

Do garnka z grubym dnem wkładamy ziemniaki, marchewkę, cebulę, wołowinę, kaszę, odsączone fasole oraz przyprawy (ilość - wedle uznania). Dodajemy przecier pomidorowy i wlewamy trochę wody i stawiamy na bardzo małym ogniu. Nie podnosimy pokrywki (można czasem potrząsnąć garnkiem, ale nie mieszać). Gotujemy na małym ogniu 3-4 godziny.

Szybka wołowina z sosem grzybowym po wietnamsku

Wołowina z fasolką i sosem grzybowymWołowina z fasolką i sosem grzybowym Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

Wołowina z sosem grzybowym po wietnamsku - składniki

2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oleju
1/2 kg mielonej wołowiny
2 łyżki sosu sojowego
250 g mrożonej, pokrojonej fasolki szparagowej
2 łyżki sosu grzybowego
300 g azjatyckiego makaronu pszennego 
jajko

Wołowina z sosem grzybowym po wietnamsku - przygotowanie

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki. Fasolkę rozmrażamy.

Na patelni lub w woku mocno rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Podsmażamy chwilę i dodajemy wołowinę, wlewamy sos sojowy i smażymy, cały czas mieszając, aż mięso się lekko zrumieni.

Dodajemy fasolkę, sos grzybowy i dalej smażymy 5-10 minut, aż fasolka będzie chrupka.

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i wrzucamy do woka. Wbijamy jajko. Smażymy jeszcze 2 minuty. Od razu podajemy.