Zapiekany kurczak z serem i makaronem

W Biedronce do soboty (13 lutego) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. Z kartą Biedronki za kilogram ćwiartek z kurczaka zapłacimy tylko 2,49 zł. W tej samej cenie dostaniemy także dwa inne produkty. Przy zakupie dwóch serów camembert Roi du Chateau za jeden zapłacimy 2,49 zł. 

Łazanki z kurczakiem pod serową pierzynkąŁazanki z kurczakiem pod serową pierzynką shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekany kurczak z serem i makaronem - składniki

400 g mięsa z kurczaka
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego rozmarynu
100 g marchwi
4 łyżki oleju
3 łyżki octu jabłkowego
400 g łazanek lub makaronu
300 g camemberta lub żółtego sera
200 ml śmietany kremówki
gałązka świeżego rozmarynu
masło do formy
sól, pieprz

Zapiekany kurczak z serem i makaronem - przygotowanie

Mięso kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i suszonym rozmarynem.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy startą marchew, podsmażamy ok. 4 minut. Dodajemy mięso, podsmażamy na złoto, mieszając. Wlewamy ocet, smażymy, aż płyn odparuje. Odstawiamy.

Łazanki gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy, lekko studzimy. Mieszamy kurczakiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Ser kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, śmietanę lekko ubijamy, mieszamy z serem i świeżym rozmarynem oderwanymi od łodyżek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy mięso z łazankami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy masę śmietanowo-serową. Zapiekamy 25 minut.

Klopsiki z mozzarellą

Do soboty (13 lutego) w Aldi w promocyjnej cenie znajdziemy mozzarellę w kulce D’Antelli w cenie 1,79 za opakowanie. W atrakcyjnej cenie kupimy tu też mięso wieprzowe za 6,49 zł za 500 gram oraz seler za 1,99 zł za kilogram.

Klopsiki z mozzarelląKlopsiki z mozzarellą Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Klopsiki z mozzarellą - składniki

2 ząbki czosnku
3 czerwone cebule
olej smażenia
250 g mielonej wieprzowiny
125 g mozzarelli
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
400 g (puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

Klopsiki z mozzarellą - przygotowania

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę, doprawiamy, pieprzem i sosem sojowy. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm.

Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. 

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Do środy (10 lutego) wiele atrakcyjnych promocji znajdziemy też w Kauflandzie. Za kilogram białej kapusty zapłacimy tylko 79 gorszy. Warto też zwrócić uwagę na ser żółty Serenada za 3,29 zł za opakowanie 135 gram oraz banany za 2,49 zł za kilogram.

Gołąbki Gołąbki  fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - składniki

20-25 g kaszy pęczak
50 suszonych grzybów
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
jajko

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - przygotowanie

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy od dołu głąb. Całą główkę wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy, dzielimy na pojedyncze liście.

Kaszę, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Osobno gotujemy grzyby. Zostawiamy wywar, grzyby siekamy.

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kaszę, cebulę, grzyby i mięso  mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, mieszamy.

Na każdy liść kapusty (nerw lekko rozbijamy tłuczkiem lub trzonkiem noża) nakładamy farsz, brzegi liścia zakładamy na farsz i ściśle zwijamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Na liściach układamy gołąbki i zalewamy je wywarem z grzybów, tak by były przykryte płynem. Przykryj naczynie i pieczemy je mniej więcej 60 minut. Najlepiej smakują upieczone poprzedniego dnia i odgrzane lub obsmażone na maśle.

Szarlotka - najlepsze ciasto z jabłkami

Do Auchan można się wybrać po jabłka na szarlotkę, bo do środy (10 lutego) kilogram jabłek kosztuje tylko 1,99 zł.

Tradycyjna szarlotkaTradycyjna szarlotka Fot. Marta Majewska

Na formę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: 100 minut

Szarlotka - składniki

Ciasto:
250-300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100-120 g masła
żółtko
sok z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej
1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 5 g)
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki (lub nieco więcej) dobrej kwaśnej śmietany 22-proc.
Masa:
ok. 1 kg kwaśnych, soczystych jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do smaku (opcjonalnie)
Dodatki:
garść tartej bułki

Szarlotka - przygotowanie

Na ciasto mieszamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy kawałki bardzo zimnego masła, szybko wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtko, łyżkę soku i skórkę z cytryny, oba rodzaje cukru oraz śmietanę – tyle, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Kulę kroimy na pół, jedną część wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę (lub na noc), drugą zamrażamy.

Kiedy pierwsza część ciasta się schłodzi, wyjmujemy ją i wylepiamy tortownicę wyłożoną kawałkiem pergaminu, formując lekko podwyższony brzeg. Przygotowany spód gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 st. na złoty kolor. Potem równomiernie posypujemy go tartą bułką lub okruchami biszkoptów (dzięki temu sok z jabłek nie rozmoczy nam ciasta podczas dopiekania).

Na masę owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a jabłka ścieramy na tarce albo szatkujemy na tarce do mizerii. Starte jabłka przyprawiamy cynamonem, resztą soku z cytryny i cukrem (jeśli lubimy słodkie ciasta), ewentualnie dodajemy namoczone rodzynki.

Masę układamy na podpieczonym spodzie i wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy zamrożoną porcję ciasta i ścieramy ją na grubej tarce wprost na jabłka, aby przykryło warstwę owoców, i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Po wyjęciu możemy posypać ją cukrem pudrem i od razu jeść.