Zapiekany kurczak z serem i makaronem

W Biedronce do soboty (13 lutego) można skorzystać z wielu atrakcyjnych promocji. Z kartą Biedronki za kilogram ćwiartek z kurczaka zapłacimy tylko 2,49 zł. W tej samej cenie dostaniemy także dwa inne produkty. Przy zakupie dwóch serów camembert Roi du Chateau za jeden zapłacimy 2,49 zł. 

Łazanki z kurczakiem pod serową pierzynkąŁazanki z kurczakiem pod serową pierzynką shutterstock.com

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Zapiekany kurczak z serem i makaronem - składniki

400 g mięsa z kurczaka
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego rozmarynu
100 g marchwi
4 łyżki oleju
3 łyżki octu jabłkowego
400 g łazanek lub makaronu
300 g camemberta lub żółtego sera
200 ml śmietany kremówki
gałązka świeżego rozmarynu
masło do formy
sól, pieprz

Zapiekany kurczak z serem i makaronem - przygotowanie

Mięso kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem i suszonym rozmarynem.

Marchew obieramy i ścieramy na tarce.

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy startą marchew, podsmażamy ok. 4 minut. Dodajemy mięso, podsmażamy na złoto, mieszając. Wlewamy ocet, smażymy, aż płyn odparuje. Odstawiamy.

Łazanki gotujemy w osolonym wrzątku według przepisu na opakowaniu, osączamy, lekko studzimy. Mieszamy kurczakiem.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.

Ser kroimy na małe kawałki lub ścieramy na tarce o dużych oczkach, śmietanę lekko ubijamy, mieszamy z serem i świeżym rozmarynem oderwanymi od łodyżek. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wykładamy mięso z łazankami, wyrównujemy. Na wierzchu układamy masę śmietanowo-serową. Zapiekamy 25 minut.

Klopsiki z mozzarellą

Do soboty (13 lutego) w Aldi w promocyjnej cenie znajdziemy mozzarellę w kulce D’Antelli w cenie 1,79 za opakowanie. W atrakcyjnej cenie kupimy tu też mięso wieprzowe za 6,49 zł za 500 gram oraz seler za 1,99 zł za kilogram.

Klopsiki z mozzarelląKlopsiki z mozzarellą Fot. Marcin Klaban

Dla 4 osób
Przygotowanie: 45 minut

Klopsiki z mozzarellą - składniki

2 ząbki czosnku
3 czerwone cebule
olej smażenia
250 g mielonej wieprzowiny
125 g mozzarelli
łyżka sosu sojowego
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki
2 łyżeczki cukru
400 g (puszka) pokrojonych pomidorów w zalewie

Klopsiki z mozzarellą - przygotowania

Posiekany czosnek i pokrojone w piórka cebule szklimy na oleju, doprawiamy cukrem i zestawiamy z ognia. Mięso wkładamy do miski, dodajemy pokrojoną na kawałeczki mozzarellę, doprawiamy, pieprzem i sosem sojowy. Wrzucamy połowę posiekanej natki, mieszamy i zwilżonymi dłońmi formujemy kuleczki o średnicy 1 cm.

Klopsiki wkładamy na patelnię z cebulą i smażymy, odwracając je na wszystkie strony. Dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na małym ogniu przez 15-20 minut, aż powstanie gęsty sos. Klopsiki podajemy w sosie, posypane resztą natki. 

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami

Do środy (10 lutego) wiele atrakcyjnych promocji znajdziemy też w Kauflandzie. Za kilogram białej kapusty zapłacimy tylko 79 gorszy. Warto też zwrócić uwagę na ser żółty Serenada za 3,29 zł za opakowanie 135 gram oraz banany za 2,49 zł za kilogram.

Gołąbki z cukinią i ryżemGołąbki z cukinią i ryżem fot. Dominika Wójciak

Dla 4 osób
Przygotowanie: 2 godziny

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - składniki

20-25 g kaszy pęczak
50 suszonych grzybów
cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
jajko

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami - przygotowanie

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści i wycinamy od dołu głąb. Całą główkę wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 10-15 minut. Wyjmujemy z wody, studzimy, dzielimy na pojedyncze liście.

Kaszę, płuczemy i gotujemy w osolonym wrzątku. Osobno gotujemy grzyby. Zostawiamy wywar, grzyby siekamy.

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na maśle. Kaszę, cebulę, grzyby i mięso  mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy jajko, mieszamy.

Na każdy liść kapusty (nerw lekko rozbijamy tłuczkiem lub trzonkiem noża) nakładamy farsz, brzegi liścia zakładamy na farsz i ściśle zwijamy.

Piekarnik rozgrzewamy do 170 st.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i wykładamy kilkoma liśćmi kapusty. Na liściach układamy gołąbki i zalewamy je wywarem z grzybów, tak by były przykryte płynem. Przykryj naczynie i pieczemy je mniej więcej 60 minut. Najlepiej smakują upieczone poprzedniego dnia i odgrzane lub obsmażone na maśle.

Szarlotka - najlepsze ciasto z jabłkami

Do Auchan można się wybrać po jabłka na szarlotkę, bo do środy (10 lutego) kilogram jabłek kosztuje tylko 1,99 zł.

Tradycyjna szarlotkaTradycyjna szarlotka Fot. Marta Majewska

Na formę o średnicy 24 cm
Przygotowanie: 100 minut

Szarlotka - składniki

Ciasto:
250-300 g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
100-120 g masła
żółtko
sok z cytryny i trochę startej skórki cytrynowej
1/2 opakowania cukru waniliowego (ok. 5 g)
3-4 łyżki cukru pudru
3 łyżki (lub nieco więcej) dobrej kwaśnej śmietany 22-proc.
Masa:
ok. 1 kg kwaśnych, soczystych jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier puder do smaku (opcjonalnie)
Dodatki:
garść tartej bułki

Szarlotka - przygotowanie

Na ciasto mieszamy mąkę z proszkiem i solą, dodajemy kawałki bardzo zimnego masła, szybko wyrabiamy kruszonkę. Dodajemy żółtko, łyżkę soku i skórkę z cytryny, oba rodzaje cukru oraz śmietanę – tyle, aby ciasto dało się zagnieść w kulę. Kulę kroimy na pół, jedną część wkładamy do lodówki co najmniej na godzinę (lub na noc), drugą zamrażamy.

Kiedy pierwsza część ciasta się schłodzi, wyjmujemy ją i wylepiamy tortownicę wyłożoną kawałkiem pergaminu, formując lekko podwyższony brzeg. Przygotowany spód gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy 15 minut w 180 st. na złoty kolor. Potem równomiernie posypujemy go tartą bułką lub okruchami biszkoptów (dzięki temu sok z jabłek nie rozmoczy nam ciasta podczas dopiekania).

Na masę owoce obieramy, usuwamy gniazda nasienne, a jabłka ścieramy na tarce albo szatkujemy na tarce do mizerii. Starte jabłka przyprawiamy cynamonem, resztą soku z cytryny i cukrem (jeśli lubimy słodkie ciasta), ewentualnie dodajemy namoczone rodzynki.

Masę układamy na podpieczonym spodzie i wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy zamrożoną porcję ciasta i ścieramy ją na grubej tarce wprost na jabłka, aby przykryło warstwę owoców, i wstawiamy na godzinę do piekarnika rozgrzanego do 190 st. Po wyjęciu możemy posypać ją cukrem pudrem i od razu jeść.