Gniazdka hiszpańskie
Gniazdka hiszpańskie shutterstock
Na ok. 15 sztuk
Przygotowanie: 60 minut
Gniazdka - składniki
250 ml wody
60 g masła
szczypta soli
150 g mąki pszennej
3 jajka
olej
Gniazdka - przygotowanie
Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z masłem i solą. Do miski przesiewamy mąkę, którą wsypujemy na raz do wody, gdy będzie już wrzała. Mieszamy energicznie, cały czas podgrzewając, aż składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie odchodzić od dna naczynia. Całość odstawiamy do ostudzenia.
Do ostudzonego ciasta, dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując.
Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8-10 cm. Smarujemy je cienką warstwą oleju.
W płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej.
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką; można też włożyć masę do worka foliowego, szczelnie zamknąć, odciąć jeden róg worka i przez otwór wycisnąć ciasto.
Ciasto wyciskamy na natłuszczone kwadraty z papieru. Na każdym z nich wyciskamy okrąg z ciasta.
Na rozgrzany w rondlu tłuszcz ostrożnie wkładamy ciastka papierem do góry. Po minucie papier można łatwo odkleić od pączków za pomocą szczypiec lub widelca. Pączki smażymy z obu stron na rumiano na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy lub metalową kratkę.
Gniazdka pokrywamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
Pączki portugalskie
Pączki portugalskie shutterstock
Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut
Pączki portugalskie - składniki
150 ml wody
50 g masła
175 g mąki pszennej
sok z 3 pomarańczy
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
olej do smażenia
Pączki portugalskie - przygotowania
Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy masło, podgrzewamy. Dosypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszamy, aż ciasto ostygnie.
Pojedynczo wbijamy jajka, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub mikserem. Przerywamy mieszanie, kiedy masa zacznie tracić połysk.
Na syrop pomarańczowy w rondelku podgrzewamy resztę soku, dodajemy cukier. Gotujemy syrop kilka minut, aby zrobi się klarowny i delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy.
W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha laskowego, drugą zsuwamy je do rondla. Obracamy je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Gotowe pączki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przed podaniem polewamy syropem pomarańczowym.
Donaty amerykańskie
Donaty amerykańskie shutterstock
Na ok. 20 donatów
Przygotowanie: 30 minut
oczekiwanie: 20 plus 15 minut
Donaty - składniki
30 g drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
700 g mąki pszennej
50 g masła
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
Polewa:
6 łyżek mleka
50 g cukru pudru
120 g masła
4 łyżki ciemnego kakao
Donaty - przygotowanie
Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Wlewamy do przesianej mąki i odstawiamy na 20 minut.
Roztopione masło ucieramy z pozostałym cukrem i jajkami. Dodajemy do mąki z rozczynem, solimy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
Gdy wyrośnie, dzielimy na mniej więcej 20 części, z każdej formujemy obwarzanek i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Studzimy.
Na polewę wlewamy do rondelka mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy masło. Cały czas mieszając, wsypujemy kakao i zagotowujemy. Dekorujemy polewą donaty. Można posypać dekoracyjną posypką.
Rurki z kremem, czyli sycylijskie cannoli
Cannoli Fot. M&K Duklas/Duklas.pl
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut
Rurki z kremem - składniki
Ciasto na rurki:
200 g mąki
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżeczka kakao
2 łyżki masła lub smalcu
3-5 łyżek marsali (może też być limoncello lub likier pomarańczowy)
Nadzienie:
500 g ricotty
1-2 łyżki cukru pudru lub miodu
sok i skórka otarta z cytryny
4 łyżki kandyzowanych cytrusów, np. skórki pomarańczy (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Oraz:
2 l oleju arachidowego lub innego do głębokiego smażenia
białko kurze
cukier puder
rozdrobnione pistacje
Rurki z kremem - przygotowanie
Na ciasto mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy tyle likieru, by powstało twarde ciasto. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne. Lepimy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Na nadzienie ricottę przekładamy na zawieszone nad miską gęste sitko i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby odciekła.
Odsączoną i schłodzoną ricottę rozcieramy z cukrem lub miodem, przyprawiamy do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny. Mieszamy z kandyzowaną skórką cytrusów i posiekaną czekoladą. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki.
Wyjmujemy z lodówki ciasto na i dzielimy na 4 porcje. Każdą cieniutko rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Każde kółko rozwałkowujemy jeszcze cieniej, nadając mu owalny kształt (dłuższa oś placuszka powinna mieć około 10 cm).
Na każdym placku kładziemy wzdłuż posmarowaną olejem rurkę do cannoli*, nawijamy na nią ciasto, brzegi sklejamy roztrzepanym białkiem.
Olej do smażenia rozgrzewamy do 180 st. i delikatnie wkładamy rurki z ciastem. Smażymy 3 minuty na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy przestygną, delikatnie zdejmujemy gotowe cannoli z metalowych rurek.
Rurki napełniamy schłodzoną masą z ricotty, oprószamy cukrem pudrem. Końce cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach.
*Do kupienia w sklepach i Internecie, wybierzcie te długości 10 cm długości i 2 cm średnicy; jeśli nie uda się wam ich kupić, możecie skręcić je sami z grubej folii aluminiowej (np. z tacek do grillowania).
Jeśli już, to donuty!