Gniazdka hiszpańskie

Gniazdka hiszpańskieGniazdka hiszpańskie shutterstock

Na ok. 15 sztuk
Przygotowanie: 60 minut

Gniazdka - składniki

250 ml wody
60 g masła
szczypta soli
150 g mąki pszennej
3 jajka 
olej 

Gniazdka - przygotowanie

Wodę wlewamy do garnka i zagotowujemy razem z masłem i solą. Do miski przesiewamy mąkę, którą wsypujemy na raz do wody, gdy będzie już wrzała. Mieszamy energicznie, cały czas podgrzewając, aż składniki dobrze się połączą i ciasto zacznie odchodzić od dna naczynia. Całość odstawiamy do ostudzenia.

Do ostudzonego ciasta, dodajemy pojedynczo jajka, cały czas miksując.

Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty o boku 8-10 cm. Smarujemy je cienką warstwą oleju.

W płaskim rondlu o grubym dnie rozgrzewamy olej.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką; można też włożyć masę do worka foliowego, szczelnie zamknąć, odciąć jeden róg worka i przez otwór wycisnąć ciasto.

Ciasto wyciskamy na natłuszczone kwadraty z papieru. Na każdym z nich wyciskamy okrąg z ciasta.

Na rozgrzany w rondlu tłuszcz ostrożnie wkładamy ciastka papierem do góry. Po minucie papier można łatwo odkleić od pączków za pomocą szczypiec lub widelca. Pączki smażymy z obu stron na rumiano na złoty kolor. Po usmażeniu odkładamy je na ręcznik papierowy lub metalową kratkę.

Gniazdka pokrywamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.

Pączki portugalskie 

Pączki portugalskiePączki portugalskie shutterstock

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Pączki portugalskie - składniki

150 ml wody
50 g masła
175 g mąki pszennej
sok z 3 pomarańczy
4 jajka
6 łyżek cukru pudru
łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
olej do smażenia

Pączki portugalskie - przygotowania

Do rondla z grubym dnem wlewamy wodę, wkładamy masło, podgrzewamy. Dosypujemy mąkę i drewnianą łyżką mieszamy, aż uzyskamy gładkie ciasto odchodzące od ścianek. Zdejmujemy z ognia, dodajemy łyżkę soku z pomarańczy i cały czas mieszamy, aż ciasto ostygnie.

Pojedynczo wbijamy jajka, za każdym razem mieszając ciasto łyżką lub mikserem. Przerywamy mieszanie, kiedy masa zacznie tracić połysk.

Na syrop pomarańczowy w rondelku podgrzewamy resztę soku, dodajemy cukier. Gotujemy syrop kilka minut, aby zrobi się klarowny i delikatnie zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy skórkę pomarańczową, mieszamy i odstawiamy.

W głębokim rondlu rozgrzewamy olej. Jedną łyżeczką nabieramy porcje ciasta wielkości orzecha laskowego, drugą zsuwamy je do rondla. Obracamy je, gdy wypłyną na powierzchnię i napęcznieją. Gotowe pączki osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przed podaniem polewamy syropem pomarańczowym.

Donaty amerykańskie

Donaty amerykańskieDonaty amerykańskie shutterstock

Na ok. 20 donatów
Przygotowanie: 30 minut
oczekiwanie: 20 plus 15 minut

Donaty - składniki

30 g drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
700 g mąki pszennej
50 g masła
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
olej do smażenia
Polewa:
6 łyżek mleka
50 g cukru pudru
120 g masła
4 łyżki ciemnego kakao

Donaty - przygotowanie

Drożdże mieszamy z łyżeczką cukru, letnim mlekiem i łyżką mąki. Wlewamy do przesianej mąki i odstawiamy na 20 minut.

Roztopione masło ucieramy z pozostałym cukrem i jajkami. Dodajemy do mąki z rozczynem, solimy, wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.

Gdy wyrośnie, dzielimy na mniej więcej 20 części, z każdej formujemy obwarzanek i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Studzimy.

Na polewę wlewamy do rondelka mleko, wsypujemy cukier, mieszamy i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści, dodajemy masło. Cały czas mieszając, wsypujemy kakao i zagotowujemy. Dekorujemy polewą donaty. Można posypać dekoracyjną posypką.

Rurki z kremem, czyli sycylijskie cannoli

CannoliCannoli Fot. M&K Duklas/Duklas.pl

Dla  6-8 osób
Przygotowanie: 60 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Rurki z kremem - składniki

Ciasto na rurki:
200 g mąki
1/4 łyżeczki cynamonu
łyżeczka cukru
szczypta soli
łyżeczka kakao
2 łyżki masła lub smalcu
3-5 łyżek marsali (może też być limoncello lub likier pomarańczowy)
Nadzienie:
500 g ricotty
1-2 łyżki cukru pudru lub miodu 
sok i skórka otarta z cytryny 
4 łyżki kandyzowanych cytrusów, np. skórki pomarańczy (opcjonalnie)
2 łyżki posiekanej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)
Oraz:
2 l oleju arachidowego lub innego do głębokiego smażenia
białko kurze
cukier puder 
rozdrobnione pistacje 

Rurki z kremem - przygotowanie

Na ciasto mieszamy mąkę z cynamonem, cukrem, solą oraz kakao, dodajemy posiekane zimne masło (lub smalec) i siekamy nożem, aż powstanie kruszonka. Wlewamy tyle likieru, by powstało twarde ciasto. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zrobi się elastyczne. Lepimy z niego kulę, zawijamy ją w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.

Na nadzienie ricottę przekładamy na zawieszone nad miską gęste sitko i wstawiamy na godzinę do lodówki, aby odciekła.

Odsączoną i schłodzoną ricottę rozcieramy z cukrem lub miodem, przyprawiamy do smaku sokiem i skórką otartą z cytryny. Mieszamy z kandyzowaną skórką cytrusów i posiekaną czekoladą. Masą napełniamy rękaw cukierniczy i wkładamy do lodówki.

Wyjmujemy z lodówki ciasto na i dzielimy na 4 porcje. Każdą cieniutko rozwałkowujemy na placek o grubości 1 mm, wycinamy kółka o średnicy kilku centymetrów. Każde kółko rozwałkowujemy jeszcze cieniej, nadając mu owalny kształt (dłuższa oś placuszka powinna mieć około 10 cm).

Na każdym placku kładziemy wzdłuż posmarowaną olejem rurkę do cannoli*, nawijamy na nią ciasto, brzegi sklejamy roztrzepanym białkiem.

Olej do smażenia rozgrzewamy do 180 st. i delikatnie wkładamy rurki z ciastem. Smażymy 3 minuty na złoty kolor. Wyjmujemy, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Gdy przestygną, delikatnie zdejmujemy gotowe cannoli z metalowych rurek.

Rurki napełniamy schłodzoną masą z ricotty, oprószamy cukrem pudrem. Końce cannoli zanurzamy w posiekanych pistacjach.

*Do kupienia w sklepach i Internecie, wybierzcie te długości 10 cm długości i 2 cm średnicy; jeśli nie uda się wam ich kupić, możecie skręcić je sami z grubej folii aluminiowej (np. z tacek do grillowania).