Omlet z fasolką szparagową

W Lidlu mrożoną fasolkę szparagową kupimy za 2,49 zł.

Omlet z fasolką szparagowąOmlet z fasolką szparagową shutterstock

Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut

Omlet z fasolką szparagową - składniki

200 g mrożonej fasolki szparagowej
4 jajka
4 łyżeczki mąki 
2 łyżki masła
3 łyżki startego żółtego sera
sól i pieprz

Omlet z fasolką szparagową - przygotowanie

Fasolkę gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu. Studzimy, kroimy na małe kawałki.

Białka jajek ubijamy na sztywną pianę, wciąż ubijając, dodajemy kolejno żółtka i mąkę.

Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy fasolkę, przesmażamy około minuty. Wykładamy ciasto, oprószamy solą i pieprzem, wyrównujemy łyżką. Podsmażamy na malutkim ogniu.

Gdy widoczne między warzywami ciasto się zetnie, posypujemy startym serem, przykrywamy patelnię pokrywką i smażymy, aż ser rozpuści. Do omletu można dodać pomidorki koktajlowe i listki bazylii.

Kotlety mielone z sałatką pieczarkową 

Aldi proponuje pieczarki mini 1,89 zł za 350 g i mięso mielone wieprzowo-wołowe 4,99 zł za 400 g.

Sałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowaSałatka pieczarkowa shutterstock.com

Dla 5 osób 
Przygotowanie: 45 minut

Sałatka pieczarkowa - składniki

600 g pieczarek
cebula 
2 ząbki czosnku 
łyżka oleju 
2 łyżki masła 
łyżka posiekanego szczypiorku 
sól, pieprz

Sałatka pieczarkowa - przygotowanie

Pieczarki czyścimy, kroimy w kawałki. Cebulę obieramy, drobno siekamy. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej z masłem, wrzucamy cebulę, podsmażamy, aż się zeszklą. Wsypujemy pieczarki, smażymy ok. 5 minut na małym ogniu, co jakiś czas delikatnie mieszając. Posypujemy plasterkami czosnku, szczypiorkiem. Mieszamy delikatnie, smażymy, aż odparują. Przyprawiamy solą i pieprzem. 

Kotlety mielone

Przepis na kotlety mielone. Najlepsze, bo bez udziwnień i zbytecznych dodatkówPrzepis na kotlety mielone. Najlepsze, bo bez udziwnień i zbytecznych dodatków 123RF

Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

Kotlety mielone - składniki

500 g mięsa mielonego
bułka kajzerka, najlepiej czerstwa
mleko lub woda do namoczenia bułki
cebula 
jajko
łyżeczka soli i pół łyżeczki czarnego pieprzu 
tarta bułka do obtaczania kotletów
tłuszcz do smażenia 

Kotlety mielone - przygotowanie

Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Cebulę siekamy. W misce wymieszamy mięso, jajko, cebulę, sól, pieprz i dokładnie odciśniętą bułkę.

Wyrabiając mięso, możemy  do mięsa dolać odrobinę wody, trzeba mieszać aż mięso ją wchłonie i nie będzie się kleiło do rąk (5-7 minut).

Formujemy kotlety nie za duże. Obtaczamy każdy w tartej bułce.

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na rumiano z obu stron na ostrym ogniu.

Kiedy się zezłocą, zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię i smażymy 3-4 minuty.

A na deser ciasto z jabłkami 

W Biedronce - mąka tortowa Złote Pola 99 gr przy zakupie trzech opakowań i do 6 lutego trzy masła mleczna dolina za 2,75, a w Auchan - jabłka po 1,99 zł za kg.

Ciasto z jabłkamiCiasto z jabłkami shutterstock

Dla 8 osób
Przygotowanie 50 minut

Ciasto z jabłkami - składniki

4 jabłka
łyżka soku z cytryny
130 g zimnego masła
3 jajka
100 g cukru
200 g mąki
łyżka proszku do pieczenia
pół łyżeczki soli 

Ciasto z jabłkami - przygotowanie

Jabłka kroimy na ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę lub półplasterki, skrapiamy sokiem z cytryny. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Okrągłą formę wykładamy papierem do pieczenia. 

Masło kroimy w kostkę, wkładamy do miski z jajkami, cukrem, alkoholem, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem. Miksujemy na gładkie ciasto. Przelewamy do formy. Na wierzch ciasta rozkładamy kawałki jabłek. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy  ok. 30 minut (do "suchego patyczka"). Studzimy. Można posypać cukrem pudrem i cynamonem.