Kasza bulgur znana przede wszystkich z kuchni bliskowschodniej, powstaje z ugotowanych i suszonych ziaren pszenicy. Bulgur może być drobny i duży. Drobnych ziaren nie trzeba gotować, wystarczy je namoczyć w wodzie. W naszych sklepach znajdziemy też duże ziarna, które gotujemy po przepłukaniu około 15 minut. Są smaczne, jędrne i można je dodawać do wielu potraw. Warto dodać, że bulgur jest surowcem, z którego wytwarza się kuskus.
Bulgur z tofu i warzywami
Bulgur z tofu i warzywami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Bulgur z tofu i warzywami - składniki
200 g kaszy bulgur
2 awokado
2 upieczone buraki
4 jajka ugotowane na twardo
200 g tofu
główka sałaty
4 łyżeczki sezamu lub czarnuszki
garść orzechów
Bulgur z tofu i warzywami - przygotowanie
Kaszę płuczemy i gotujemy 15 minut.
Awokado i buraki obieramy i kroimy w plasterki. Ugotowane jajka obieramy i kroimy na pół. Tofu kroimy w kostkę. Sałatę płuczemy, osuszamy i rwiemy na kawałki.
Ostudzoną kaszę z przygotowane składniki rozkładamy do misek, posypujemy sezamem i orzechami.
Tabule
Tabule Fot. Marcin Kiełbiewski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Tabule - składniki
2 łyżki drobnej kaszy bulgur*
3 cebulki dymki
pęczek natki
3 pomidory
sok z 3 cytryn
2 łyżki oliwy
sól
kilka listów mięty
Tabule - przygotowanie
Kaszę płuczemy, zalewamy wrzątkiem i czekamy aż napęcznieje (20 minut), mieszamy, studzimy i wsypujemy do dużej salaterki.
Dodajemy posiekaną cebulkę, natkę i pomidory pokrojone w kosteczkę. Wlewamy sok z cytryn i oliwę, solimy. Tuż przed podaniem wrzucamy miętę (jeśli zrobimy to wcześniej, może sczernieć), mieszamy.
*Bulgur może być również gruby. Wówczas gotujemy kaszę przez kwadrans w wodzie lub bulionie.
Kasza bulgur z pieczarkami
Kasza bulgur z pieczarkami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Kasza bulgur z pieczarkami - składniki
200 g kaszy bulgur
cebula
2 ząbki czosnku
200 g pieczarek
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
ulubiona zielenina
Kasza bulgur z pieczarkami - przygotowanie
Kaszę płuczemy i gotujemy 15 minut. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę i czosnek. Podsmażamy, aż cebula lekko się zezłoci, odstawiamy. Na osobnej patelni rozgrzewamy resztę oliwy i wrzucamy pieczarki. Podsmażamy 10 minut.
Do miski wkładamy kaszę, cebule z czosnkiem i pieczarki, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy ziołami i podajemy.
Pieczona ryba z kaszą bulgur
Pieczona ryba z kaszą bulgur Fot. Marcin Klaban
Dla 2 osób
Przygotowanie: 30 minut
Pieczona ryba z kaszą bulgur - składniki
500 g wypatroszonej i oczyszczonej ryby
pomarańcza
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
pęczek oregano
oliwa
200 g kaszy bulgur
czerwona papryka
fenkuł (koper włoski)
Pieczona ryba z kaszą bulgur - przygotowanie
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
Do wnętrza ryby wkładamy plastry sparzonej wrzątkiem pomarańczy i rozgniecione ząbki czosnku w łupinach. Posypujemy solą, pieprzem i posiekanym oregano, skrapiamy oliwą.
Rybę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut.
W tym czasie bulgur płuczemy i gotujemy 15 minut. Kroimy paprykę w drobną kostkę, a fenkuł w cienkie piórka i dodajemy do ugotowanej kaszy. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem.
Upieczoną rybę podajemy z bulgurem. Możemy również dodać uprażone, posiekane pestki dyni oraz słonecznika.
Kasza bulgur z warzywami, kurczakiem lub tofu
Kasza bulgur z warzywami, kurczakiem lub tempeh shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Kasza bulgur z warzywami, kurczakiem lub tofu - składniki
kilka grzybów suszonych
200 g kaszy bulgur
sól, pieprz
300 g piersi kurczaka lub tofu
łyżka sosu Worcestershire
łyżka mielonej papryki, najlepiej wędzonej
4 łyżki oliwy
cebula
2 ząbki czosnku
papryka
marchewka
szczypiorek lub świeże zioła
Kasza bulgur z warzywami, kurczakiem lub tofu - przygotowanie
Grzyby zalewamy i moczymy. Kaszę płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie 15 minut.
Pierś kurczaka płuczemy, osuszamy i kroimy w małą kostkę. Tofu kroimy w kostkę. Mieszamy sos Worcestershire z mielona papryką i połową oliwy. Marynatą pokrywamy kawałki kurczaka lub tofu.
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy. Paprykę płuczemy, kroimy na pół i usuwamy nasiona, kroimy na małe kawałki. Marchewkę myjemy, obieramy, myjemy, drobno kroimy albo ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy 2-3 minuty. Dorzucamy paprykę i marchewkę podsmażamy razem 3 minut. grzyby odsączamy, kroimy i wrzucamy do warzyw.
Rozgrzewamy płaski rondel o grubym dnie i wrzucamy kurczaka lub tofu z marynatą. Podsmażamy, mieszając, aż kawałki się zezłocą. Zmniejszamy ogień dodajemy warzywa z pierwszej patelni, smażymy razem 5 minut, mieszając. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z ugotowaną kasza. Posypujemy posiekaną zieleniną.