Przepisy na pyszne dania obiadowe to coś, czego szukają wszyscy, którzy chcą urozmaicić swoje menu. Prosta zupa z ziemniakami, makaron z serem czy smażona pierś z kurczaka lub udka to tylko niektóre z naszych propozycji. Nie musisz być ekspertem w kuchni, by przygotować smaczny obiad!
Odkryj, jak proste może być gotowanie obiadów, które zachwycą podniebienia całej rodziny.
Prosta zupa z ziemniakami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Prosta zupa z ziemniakami - składniki
- pietruszka
- 2-3 marchewki
- 4-5 ziemniaków
- 3-4 pieczarki
- 70 g masła
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- listek laurowy
- 2 ziarna ziela angielskiego
- świeża zielenina
Prosta zupa z ziemniakami - przygotowanie
Pietruszkę i marchewki obieramy, kroimy w plasterki lub słupki. Ziemniaki obieramy, kroimy w grubą kostkę. Pieczarki oczyszczamy, odcinamy ogonki, a kapelusze kroimy na kawałeczki.
W dużym rondlu rozgrzewamy masło, przesmażamy na nim obrany i posiekany czosnek. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i podsmażamy je na złoty kolor. Dodajemy pietruszkę, marchewki oraz ziemniaki, które też przesmażamy, żeby wydobyć z nich smak i aromat. Warzywa zalewamy litrem wrzącej wody, doprawiamy solą, pieprzem, dorzucamy listek laurowy, ziele angielskie i gałązki świeżego majeranku. Zupę gotujemy na małym ogniu ok. 20 minut. Podajemy z chlebem.
Smażona pierś kurczaka z ziołami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Smażona pierś kurczaka z ziołami - składniki
2 piersi kurczaka
sól, pieprz
sok z cytryny
10 łodyżek tymianku
2 łodyżek rozmarynu
kilka liści szałwii
2 łyżki tartej bułki
ojej
120 g jogurtu naturalnego
łyżka musztardy
mielona kurkuma
skórka otarta z 1/2 cytryny
Smażona pierś kurczaka z ziołami - przygotowanie
Piersi kurczaka oczyszczamy z błonek. Mięso kroimy na cienkie paski i wkładamy do miski. Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny odstawiamy na 20 minut. Przygotowujemy panierkę. Obrywamy listki tymianku i igły rozmarynu, drobno siekamy wraz z listami szałwii. Wrzucamy do miski z mięsem, dodajemy tartą bułkę, mieszamy tak, by panierka oblepiła paski kurczaka. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy paski po kilka minut z każdej strony.
Robimy sos: mieszamy jogurt z musztardą, doprawiamy szczyptą mielonej kurkumy, solą i świeżo startą skórką z cytryny. Usmażone paski kurczaka podajemy z sosem.
Udka kurczaka w sosie piwnym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Udka w sosie piwnym - składniki
3-4 udka kurczaka
sól, pieprz
60 g masła
marchew
3 łyżki mrożonego zielonego groszku
2 cebule
liść laurowy
125 ml piwa
250 ml bulionu drobiowego
2 pomidory z puszki
3-4 ugotowane ziemniaki do podania
Udka w sosie piwnym - przygotowanie
Rozgrzewamy piekarnik do 220 st. Udka nacieramy solą i pieprzem, obsmażamy w brytfannie (lub przykrywanym naczyniu żaroodpornym) na maśle z?każdej strony (czubatą łyżkę masła odkładamy).
Dodajemy obraną marchew pokrojoną w cienkie słupki, groszek, posiekane obrane cebule i?liść laurowy. Smażymy razem 1-2 minuty, wlewamy piwo, a po chwili bulion. Przykrywamy, wstawiamy na 30 minut do?rozgrzanego piekarnika.
Pomidory kroimy w kostkę. Dodajemy do brytfanny. Pieczemy dalej bez pokrywki jeszcze 10-15 minut. Dodajemy pozostałe masło pokrojone na kawałeczki. Udka podajemy z sosem i ugotowanymi osobno ziemniakami.
Duszona pierś drobiowa z porami
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Duszona pierś drobiowa z porami - składniki
4 piersi kurczaka lub 1 indyka
400 g pieczarek
2 małe pory pokrojone w krążki
3 łyżki masła
3-4 łyżeczki świeżego lub 2 łyżeczki suszonego estragonu
110 ml wytrawnego białego wina lub sok z cytryny
110 ml i śmietanki kremówki
sól, pieprz
Duszona pierś drobiowa z porami - przygotowanie
Pierś oczyszczamy z błonek, kroimy na kawałki, nacieramy solą i pieprzem. Pieczarki czyścimy, jeśli jest tak potrzeba, zdejmujemy skórkę z kapeluszy, grzyby kroimy na plasterki. Pory czyścimy, kroimy w krążki.
W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy mięso, pieczarki, pory. Dodajemy estragon. Dusimy ok. 10 minut na średnim ogniu, potem wlewamy wino i śmietankę. Zmniejszamy ogień, rondel przykrywamy, podgrzewaj jeszcze 2 minuty. Odkrywamy i gotujemy, aż pieczarki i pory będą zupełnie miękkie, a sos zgęstnieje (kolejne 2 minuty). Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Fasolka po bretońsku z kiełbaskami
Dla 6 osób
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 12 godzin
Fasolka po bretońsku - składniki
250 g fasoli piękny jaś
łyżeczka kminku
liść laurowy
300 g wędzonego boczku
duża cebula
łyżeczka cukru
krótkie białe kiełbaski (ok. 400 g)
200 g gęstej passaty pomidorowej
80 g koncentratu pomidorowego
łyżka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
Fasolka po bretońsku z kiełbaskami - składniki
Fasolę zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. W razie potrzeby dolewamy trochę wody, wsypujemy kminek, dodajemy liść laurowy, gotujemy do miękkości. Gdy fasola jest całkowicie miękka, wsypujemy łyżeczkę soli.
Boczek kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Tłuszcz odlewamy do miseczki i zachowujemy, skwarki podsmażamy na chrupiąco.
Cebulę obieramy, siekamy, dodajemy na patelnię z boczkiem. Mieszamy, równomiernie oprószamy cukrem. Podsmażamy, mieszając. Gdy cebula lekko się skarmelizuje, wkładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się fasolą.
Na patelnię wylewamy zachowany tłuszcz z boczku. Kiełbaski nakłuwamy widelcem, obsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy do garnka z fasolą. Wlewamy passatę, dodajemy koncentrat pomidorowy i słodką mieloną paprykę, przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy, zagotowujemy razem. Odstawiamy na kilka godzin, by smaki się połączyły.
Schab w piwie
Dla 6-8 osób
Przygotowanie: 2 godziny
Schab w piwie - składniki
1 kg schabu bez kości
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
250 ml piwa
800 g ziemniaków
4 marchewki
2 cebule
4 pomidory
łyżeczka kminku
Schab w piwie - przygotowanie
Mięso nacieramy mieszanką posiekanego czosnku, soli, pieprzu i układamy w brytfannie. Podlewamy połową piwa, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 15 minut w temp. 200 st. Odwracamy, wlewamy resztę piwa, odkrywamy i pieczemy 45 minut, polewając mięso tworzącym się sosem.
Ziemniaki i marchewki obieramy i płuczemy. Cebule obieramy. Wszystkie warzywa kropimy na pół. Układamy obok mięsa, posypujemy kminkiem. Pieczemy aż mięso będzie rumiane, a warzywa miękkie (ok. 50 minut).
Pieczone udka kurczaka w sosie śmietanowym
Dla 4 osób
Przygotowanie: 55 minut
Pieczone udka kurczaka - składniki
4 łyżki śmietany
2 łyżki musztardy francuskiej
2 ząbki czosnku
150 ml bulionu drobiowego
sól, pieprz
10-12 udek lub podudzi kurczaka
500 g ziemniaków (najlepiej małych)
200 g zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki miodu
posiekany estragon lub inne ulubione zioła
Pieczone udka kurczaka - przygotowanie
Śmietanę mieszamy z musztardą, posiekanym czosnkiem i bulionem drobiowym. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kawałki kurczaka myjemy, suszymy, nacieramy ze wszystkich stron solą i pieprzem. Mięso układamy w żaroodpornej formie. Ziemniaki obieramy, myjemy, układamy między mięsem (jeśli są duże, kroimy je na pół). Posypujemy groszkiem. Kurczaka smarujemy miodem, całość polewamy sosem śmietanowym. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. Posypujemy ziołami.
Makaron z serem, pesto i papryką
Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Makaron z serem, pesto i papryką - składniki
strąk papryki
cukinia
oliwa
400 g makaronu pełnoziarnistego
150 g zielonego pesto
sok z 1/3 cytryny
200 g sera (może być też feta lub mozzarella)
sól i pieprz
Makaron z serem, pesto i papryką - przygotowanie
Papryki czyścimy, myjemy, kroimy w małą kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wykładamy warzywa, dusimy około 20 minut pod przykryciem na małym ogniu.
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu, osączamy. Wkładamy do miski, bardzo dokładnie mieszamy z sosem pesto i podsmażoną papryką. Skrapiamy sokiem z cytryny. Świderki w sosie wykładamy na ogrzany półmisek, posypujemy serem pokrojonym w kostkę i pieprzem. Podajemy od razu.
Jest też makaron z serem, pesto i papryką, ale masz rację, poza tym kurzyna jest niezdrowa.
Ser, także ten zwykle znajdujący się w pesto, są aprobowalne dla wegetarian, ale już nie dla wegan. Ponadto - co to za jedzenie kluchy z warzywami duszonymi 20 (!!!) minut?
otóż nie; zarówno pecorino romano, jak i grana padano występujące w zielonym pesto, najczęściej produkowane są z użyciem podpuszczki zwierzęcej, więc nie są aprobowalne dla wegetarian;
Zamiast kliknąć w inny (wegetariański) link na stronie (a jest ich dużo)...