Koreański naleśnik z dymką

Naleśniki koreańskie z dymkąNaleśniki koreańskie z dymką shutterstock

Dla 4 osób 
Przygotowanie: 30 minut 

Koreański naleśnik z dymką - składniki

pęczek dymki  
2 jajka  
350 g mąki 
łyżeczka soli 
375 ml wody 
3 łyżki oleju 
sos sojowy do podania 

Koreański naleśnik z dymką - przygotowanie

Dymki płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki długości po 3-4 cm. Jajka roztrzepujemy. W misce mieszamy mąkę z roztrzepanymi jajkami, solą oraz wodą, miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe. Dodajemy pokrojoną dymkę, mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy ciasto i smażymy 3-4 minuty, aż spód naleśnika się zezłoci. Przewracamy naleśnik na druga stronę, najlepiej przy pomocy szerokich drewnianych łopatek lub talerza. Smażymy jeszcze 2-3 minut.

Kroimy w kwadraty i podajemy z sosem sojowym lub, np. z ostrym dipem: 100 ml sosu sojowego mieszamy z 100 ml octu ryżowego, łyżeczką oleju (najlepiej sezamowego), łyżeczką pokruszonego suszonego chili i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.

Hiszpańska tortilla z ziemniakami

Hiszpańska tortilla z ziemniakamiHiszpańska tortilla z ziemniakami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut

Hiszpańska tortilla z ziemniakami - składniki

3 duże ziemniaki 
cebula 
125 ml oliwy  
6 jajek  
sól 

Hiszpańska tortilla z ziemniakami - przygotowanie

Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i cebulę, łyżeczkę soli. Podsmażamy na średnim ogniu, aż ziemniaki i cebula nieco zmiękną (około 10 minut). Na sitku lub papierze kuchennym odsączamy z tłuszczu ziemniaki z cebulą. Studzimy. 

Do miski wbijamy jajka, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy lub roztrzepujemy widelcem. Dodajemy podsmażone ziemniaki i cebulę, mieszamy masę. 

Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oliwy. Wlewamy masę i smażymy minutę na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy około 5 minut, aż spód tortilli się zezłoci. Łopatką lub szpatułką oddzielamy brzegi tortilli od patelni. Przewracamy tortillę na drugą stronę przy pomocy talerza. Smażymy jeszcze około 5 minut (można dolać trochę oliwy). 

Irlandzkie pankejki ziemniaczane

Boxty - irlandzkie pankejki ziemniaczaneBoxty - irlandzkie pankejki ziemniaczane Fot. Marcin Kiełbiewski

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

250 g obranych surowych ziemniaków
250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
340 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250-375 ml maślanki
sól
masło klarowane do smażenia

Irlandzkie pankejki ziemniaczane - przygotowanie

Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (lub miksujemy w blenderze). Ugotowane obieramy, zagniatamy, robimy z nich purée (lub miksujemy krótko w blenderze).

Ugotowane ziemniaki mieszamy ze starymi surowymi, mąką i sodą. Solimy, mieszamy, dodając tyle maślanki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.

Smażymy racuszki (wielkość dowolna) na rozgrzanym maśle. Podajemy od razu po przyrządzeniu, z masłem, miodem, ziołami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Holenderskie naleśniki z jabłkowym syropem

Holenderskie pankejki z jabłkowym syropemHolenderskie pankejki z jabłkowym syropem shutterstock

Ok. 10 naleśników 
Przygotowanie: ok. 60 minut

Holenderskie naleśniki - składniki

Naleśniki: 
500 g mąki 
2 łyżeczki soli 
2 jajka 
1 i 1/2 litra mleka 
120 g masła 
Syrop:
650 ml soku z jabłek  
200 g cukru 
2 łyżki melasy 

Holenderskie naleśniki - przygotowanie

Na syrop do rondla wlewamy sok i wsypujemy cukier, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy ok. 20 minut, aż syrop zmniejszy objętość o połowę. Nadal podgrzewając syrop, sprawdzamy jego temperaturę. Gdy sięgnie 110 st., zdejmujemy rondel z ognia. Kiedy nieco przestygnie, mieszamy z melasą.   

Na naleśniki w rondelku roztapiamy 6 łyżek masła, odstawiamy. 

W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy połowę mleka, dodajemy jajka i miksujemy na gładkie ciasto, następnie miksując dalej, wlewamy resztę mleka. Wlewamy roztopione masło i miksujemy.  

Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia. Na patelnię wlewamy mniej więcej 120 ml ciasta i rozprowadzamy je równomiernie na patelni, tak by całkowicie ją wypełniło. Kiedy wierzch ciasta się zetnie, odwracamy naleśnik na drugą stronę.  Powtarzamy smażenie naleśników do wyczerpania ciasta. Podajemy z syropem jabłkowym.