Koreański naleśnik z dymką
Naleśniki koreańskie z dymką shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
Koreański naleśnik z dymką - składniki
pęczek dymki
2 jajka
350 g mąki
łyżeczka soli
375 ml wody
3 łyżki oleju
sos sojowy do podania
Koreański naleśnik z dymką - przygotowanie
Dymki płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki długości po 3-4 cm. Jajka roztrzepujemy. W misce mieszamy mąkę z roztrzepanymi jajkami, solą, pokrojoną dymką oraz wodą, miksujemy na gładkie ciasto naleśnikowe.
Na patelni rozgrzewamy olej. Wlewamy ciasto i smażymy 3-4 minuty, aż spód naleśnika się zezłoci. Przewracamy naleśnik na druga stronę, najlepiej przy pomocy szerokich drewnianych łopatek lub talerza. Smażymy jeszcze 2-3 minut.
Kroimy w kwadraty i podajemy z sosem sojowym lub, np. z ostrym dipem: 100 ml sosu sojowego mieszamy z 100 ml octu ryżowego, łyżeczką oleju (najlepiej sezamowego), łyżeczką pokruszonego suszonego chili i zmiażdżonym ząbkiem czosnku.
Hiszpańska tortilla z ziemniakami
Hiszpańska tortilla z ziemniakami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 60 minut
Hiszpańska tortilla z ziemniakami - składniki
3 duże ziemniaki
cebula
125 ml oliwy
6 jajek
sól
Hiszpańska tortilla z ziemniakami - przygotowanie
Ziemniaki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Cebulę obieramy i siekamy. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Wrzucamy pokrojone ziemniaki i cebulę, łyżeczkę soli. Podsmażamy na średnim ogniu, aż ziemniaki i cebula nieco zmiękną (około 10 minut). Na sitku lub papierze kuchennym odsączamy z tłuszczu ziemniaki z cebulą. Studzimy.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy 1/2 łyżeczki soli. Miksujemy lub roztrzepujemy widelcem. Dodajemy podsmażone ziemniaki i cebulę, mieszamy masę.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy trochę oliwy. Wlewamy masę i smażymy minutę na dużym ogniu. Zmniejszamy ogień i smażymy około 5 minut, aż spód tortilli się zezłoci. Łopatką lub szpatułką oddzielamy brzegi tortilli od patelni. Przewracamy tortillę na drugą stronę przy pomocy talerza. Smażymy jeszcze około 5 minut (można dolać trochę oliwy).
Irlandzkie pankejki ziemniaczane
Boxty - irlandzkie pankejki ziemniaczane Fot. Marcin Kiełbiewski
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
250 g obranych surowych ziemniaków
250 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach
340 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
250-375 ml maślanki
sól
masło klarowane do smażenia
Irlandzkie pankejki ziemniaczane - przygotowanie
Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce (lub miksujemy w blenderze). Ugotowane obieramy, zagniatamy, robimy z nich purée (lub miksujemy krótko w blenderze).
Ugotowane ziemniaki mieszamy ze starymi surowymi, mąką i sodą. Solimy, mieszamy, dodając tyle maślanki, aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany.
Smażymy racuszki (wielkość dowolna) na rozgrzanym maśle. Podajemy od razu po przyrządzeniu, z masłem, miodem, ziołami lub innymi ulubionymi dodatkami.
Holenderskie naleśniki z jabłkowym syropem
Holenderskie pankejki z jabłkowym syropem shutterstock
Ok. 10 naleśników
Przygotowanie: ok. 60 minut
Holenderskie naleśniki - składniki
Naleśniki:
500 g mąki
2 łyżeczki soli
2 jajka
1 i 1/2 litra mleka
120 g masła
Syrop:
650 ml soku z jabłek
200 g cukru
2 łyżki melasy
Holenderskie naleśniki - przygotowanie
Na syrop do rondla wlewamy sok i wsypujemy cukier, mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum i gotujemy ok. 20 minut, aż syrop zmniejszy objętość o połowę. Nadal podgrzewając syrop, sprawdzamy jego temperaturę. Gdy sięgnie 110 st., zdejmujemy rondel z ognia. Kiedy nieco przestygnie, mieszamy z melasą.
Na naleśniki w rondelku roztapiamy 6 łyżek masła, odstawiamy.
W misce mieszamy mąkę z solą, wlewamy połowę mleka, dodajemy jajka i miksujemy na gładkie ciasto, następnie miksując dalej, wlewamy resztę mleka. Wlewamy roztopione masło i miksujemy.
Na patelni rozgrzewamy pół łyżki masła. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy patelnię z ognia. Na patelnię wlewamy mniej więcej 120 ml ciasta i rozprowadzamy je równomiernie na patelni, tak by całkowicie ją wypełniło. Kiedy wierzch ciasta się zetnie, odwracamy naleśnik na drugą stronę. Powtarzamy smażenie naleśników do wyczerpania ciasta. Podajemy z syropem jabłkowym.
I nie spotkalem jeszcze przepisu, w ktorym podana ilosc CUKRU nie bylaby BARDZO przesadzona.
Potrawy/wypieki wykonane z iloscia cukru wg przepisu sa ZA slodkie, pysk doslownie wykrzywia ...
Kto to je ... ? Komu to smakuje ... ?
Masakara. :(
Przeczytałem jeszcze raz te przepisy i w samym cieście na naleśniki nigdzie nie występuje cukier. Raz się pojawia w recepturze na syrop, którym można polac lub nie gotowe naleśniki. Tak więc te przepisy własnie sa takie jakich szukasz - bezcukrowe :)
Otóż to! Mam tak samo...
Przepis tłumaczony z angielskiego, gdzie mix /mieszać/, przetłumaczono jako miksować, co po polsku oznacza trochę coś innego. Cała GW, ostatnimi czasy...