Serowe trufle w pudrze z pistacji, orzechów włoskich ze skórką cytryny
Dla 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut
Serowe trufle w pudrze z pistacji i włoskich orzechów - składniki
100 g greckiej fety
50 g białego półtłustego sera
łyżka śmietany 18%
50 g pistacji
50 g orzechów włoskich
10 ml soku z cytryny
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
szczypta pieprzu czerwonego
skórka z jednej cytryny
Serowe trufle w pudrze z pistacji i włoskich orzechów - przygotowanie
Sery przekładamy do dużej miski, dodajemy śmietanę, drobno posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy za pomocą dłoni. Masa powinna być kleista. Doprawiamy ją pieprzem do smaku. Dodajemy sok z cytryny. Lepimy z serowej masy kulki wielkości trufli.
Orzechy i pistacje ubijamy w moździerzu, tworząc puder. Dodajemy do niego skórkę z cytryny. Serowe trufle obtaczamy orzechowym pudrem. Podajemy ze słonymi krakersami i słodką żurawiną.
Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachem
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 3 godziny
Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachem - składniki
opakowanie wafli
200 g białego cukru
2 łyżki masła
350 ml mleka 3,2%
szczypta soli
łyżka wody
100 g mlecznej czekolady
Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachem - przygotowanie
Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie osiągnie lekko brązowy kolor. Dokładamy masło i wlewamy 300 ml mleka, energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę soli i czekamy do wystudzenia.
Wafle przekładamy przestudzoną masą i układamy je na sobie. Zakrywamy świeżą ściereczką, przyciskamy ciężarem i wstawiamy na 2 godziny do stężenia. Po tym czasie wafle porcjujemy według uznania.
W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę i powoli dodajemy pozostałe mleko. Energicznie mieszamy. Poporcjowane wafle namaczamy w czekoladowym ganache, odkładamy na talerz i zostawiamy, aż czekolada zastygnie.
Skrzydełka Buffalo wings
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut + 12 godzin marynowania
Skrzydełka Buffalo wings- składniki
700 g skrzydełka z kurczaka
100 g masła
3 łyżki mielonej papryki słodkiej
2 łyżki mielonej papryki ostrej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
150 ml miodu
4 duże łyżki sosu worcester
4 duże łyżki tabasco
łyżka soli
2 łyżeczki sosu louisiana
4 duże łyżki oleju
Skrzydełka Buffalo wings - przygotowanie
Skrzydełka dzielimy na trzy części za pomocą ostrego noża, lotki nie będą nam potrzebne. Dwie pozostałe części myjemy i osuszamy.
W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i ostrą oraz tabasco i koncentrat pomidorowy. Smażymy przez chwilkę. Do sosu dodajemy miód, olej i sos louisiana oraz 1 dużą łyżkę soli. Przestudzoną marynatą obtaczamy skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Kiedy skrzydełka przejdą marynatą, wkładamy je do pieca rozgrzanego do 180 st. na funkcji grill. Smażymy 20 minut i przekładamy na drugą stronę kolejne 20 minut.
Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi
Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut
Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi - składniki
opakowanie papieru ryżowego
1/2 pora, tylko zielona część
1/3 czerwonej kapusty
ogórek
3 kolorowe papryki
2 marchewki
garść kolendry
garść szczypiorku
prażony sezam
czarny sezam
Sos wasabi:
10 ml soku z limonki i jej skórki
łyżeczka octu ryżowego
łyżeczka pasty wasabi
1/2 zblendowane awokado
1 cm startego imbiru
1/2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi - przygotowanie
Warzywa starannie myjemy i przygotowujemy: kapustę drobno szatkujemy w długie pasy, marchewkę, zielony ogórek, kolorowe papryki i zieloną część pora kroimy w drobne słupki (julienne).
Na sos wszystkie przygotowane składniki wkładamy do dużej miski i szybko za pomocą trzepaczki ubijamy.
Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzamy pod bieżącą wodą i kładziemy na deskę. Układamy warzywa według uznania i posypujemy zielonymi dodatkami oraz sezamem. Zwijamy jak krokiet. Podajemy z sosem.
Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen". Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek" zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie". Jest mamą dwuletniej Heleny.
Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie i Facebooku