Serowe trufle w pudrze z pistacji, orzechów włoskich ze skórką cytryny

Dla 4 osoby
Czas przygotowania: 30 minut

Serowe trufle w pudrze z pistacji, orzechów włoskich ze skórką cytrynySerowe trufle w pudrze z pistacji, orzechów włoskich ze skórką cytryny Fot. Justyna Lenart

Serowe trufle w pudrze z pistacji i włoskich orzechów - składniki

100 g greckiej fety
50 g białego półtłustego sera
łyżka śmietany 18%
50 g pistacji
50 g orzechów włoskich
10 ml soku z cytryny
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
szczypta pieprzu czerwonego
skórka z jednej cytryny 

Serowe trufle w pudrze z pistacji i włoskich orzechów - przygotowanie

Sery przekładamy do dużej miski, dodajemy śmietanę, drobno posiekany rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszamy za pomocą dłoni. Masa powinna być kleista. Doprawiamy ją pieprzem do smaku. Dodajemy sok z cytryny. Lepimy z serowej masy kulki wielkości trufli. 

Orzechy i pistacje ubijamy w moździerzu, tworząc puder. Dodajemy do niego skórkę z cytryny. Serowe trufle obtaczamy orzechowym pudrem. Podajemy ze słonymi krakersami i słodką żurawiną.

Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachem

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 3 godziny

Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachemKajmakowy pischinger z mlecznym ganachem Fot. Justyna Lenart

Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachem - składniki

opakowanie wafli
200 g białego cukru
2 łyżki masła
350 ml mleka 3,2%
szczypta soli
łyżka wody
100 g mlecznej czekolady

Kajmakowy pischinger z mlecznym ganachem - przygotowanie

Do rondelka wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę wody. Czekamy, aż cukier zacznie się rozpuszczać, a następnie osiągnie lekko brązowy kolor. Dokładamy masło i wlewamy 300 ml mleka, energicznie mieszamy. Na koniec dodajemy szczyptę soli i czekamy do wystudzenia. 

Wafle przekładamy przestudzoną masą i układamy je na sobie. Zakrywamy świeżą ściereczką, przyciskamy ciężarem i wstawiamy na 2 godziny do stężenia. Po tym czasie wafle porcjujemy według uznania.

W kąpieli wodnej rozpuszczamy mleczną czekoladę i powoli dodajemy pozostałe mleko. Energicznie mieszamy. Poporcjowane wafle namaczamy w czekoladowym ganache, odkładamy na talerz i zostawiamy, aż czekolada zastygnie.

Skrzydełka Buffalo wings 

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 60 minut + 12 godzin marynowania 

Skrzydełka Buffalo wingsSkrzydełka Buffalo wings Fot. Justyna Lenart

Skrzydełka Buffalo wings- składniki

700 g skrzydełka z kurczaka
100 g masła
3 łyżki mielonej papryki słodkiej
2 łyżki mielonej papryki ostrej
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 ząbki czosnku
150 ml miodu
4 duże łyżki sosu worcester
4 duże łyżki tabasco
łyżka soli
2 łyżeczki sosu louisiana
4 duże łyżki oleju 

Skrzydełka Buffalo wings - przygotowanie

Skrzydełka dzielimy na trzy części za pomocą ostrego noża, lotki nie będą nam potrzebne. Dwie pozostałe części myjemy i osuszamy.

W małym rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i ostrą oraz tabasco i koncentrat pomidorowy. Smażymy przez chwilkę. Do sosu dodajemy miód, olej i sos  louisiana oraz 1 dużą łyżkę soli. Przestudzoną marynatą obtaczamy skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na 12 godzin.

Kiedy skrzydełka przejdą marynatą, wkładamy je do pieca rozgrzanego do 180 st. na funkcji grill. Smażymy 20 minut i przekładamy na drugą stronę kolejne 20 minut. 

Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabiSpring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi Fot. Justyna Lenart

Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi - składniki

opakowanie papieru ryżowego
1/2 pora, tylko zielona część
1/3 czerwonej kapusty
ogórek
3 kolorowe papryki
2 marchewki
garść kolendry
garść szczypiorku
prażony sezam
czarny sezam

Sos wasabi:
10 ml soku z limonki i jej skórki
łyżeczka octu ryżowego
łyżeczka pasty wasabi
1/2 zblendowane awokado
1 cm startego imbiru
1/2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli 

Spring rolls ze świeżymi warzywami i sosem wasabi - przygotowanie

Warzywa starannie myjemy i przygotowujemy: kapustę drobno szatkujemy w długie pasy, marchewkę, zielony ogórek, kolorowe papryki i zieloną część pora kroimy w drobne słupki (julienne).

Na sos wszystkie przygotowane składniki wkładamy do dużej miski i szybko za pomocą trzepaczki ubijamy. 

Pojedynczy płat papieru ryżowego zanurzamy pod bieżącą wodą i kładziemy na deskę. Układamy warzywa według uznania i posypujemy zielonymi dodatkami oraz sezamem. Zwijamy jak krokiet. Podajemy z sosem.

Agata GwiazdowskaAgata Gwiazdowska Fot. Justyna Lenart

Agata Gwiazdowska to najmłodsza uczestniczka pierwszej edycji programu „Hell’s Kitchen”. Od tamtej pory zdobywała doświadczenie w najbardziej prestiżowych restauracjach w kraju, np. warszawskiej Belvedere, Lif czy Wino & Friends. Dziś prowadzi firmę cateringową „Pełny Brzuszek” zaopatrującą warszawskie przedszkola, oraz nowoczesny koncept cateringu eventowego „Projekt Jedzenie”. Jest mamą dwuletniej Heleny.

Zobaczcie, co jeszcze ciekawego Agata robi na Instagramie Facebooku