Dziś wielbiciele orzechowego kremu świętują World Nutella Day. Za pośrednictwem mediów społecznościowych będą się wymieniać swoimi doświadczeniami oraz recepturami. Święto to obchodzone jest od 2007 roku, a wymyśliła je amerykańska blogerka Sara Rosso. My również przyłączamy się do zabawy i mamy dla was przepisy jak zrobić domowy krem i wykorzystać go w deserach.

Krem nugatowy jak nutella

Krem nugatowy jak nutellaKrem nugatowy jak nutella shutterstock

Na słoik 500 ml 
Przygotowanie: 30 minut 

Krem nugatowy jak nutella - składniki

250 g wyłuskanych orzechów laskowych 
300 g gorzkiej czekolady*  
2 czubate łyżki oleju kokosowego 
50 g cukru pudru
szczypta soli 

Krem nugatowy jak nutella - przygotowanie

Na rozgrzanej patelni bez tłuszczu prażymy orzechy. Studzimy i obieramy ze skórek przy użyciu ściereczki kuchennej.  

Orzechy wrzucamy do blendera z mocnym silnikiem i miksujemy na gładką masę (od czasu do czasu robimy przerwę, by zgarnąć masę ze ścianek). Miksujemy około 10 minut na wysokich obrotach, aż masa będzie płynna. 

Do rozgrzanego rondelka wkładamy połamaną na kawałki czekoladę oraz olej kokosowy. Podgrzewamy na minimalnym ogniu, ciągle mieszając, aż masa będzie gładka.  

Czekoladę z olejem od razu wlewamy do blendera, doprawiamy solą i cukrem i miksujemy do połączenia składników (minuta).  

*Można też użyć czekolady mlecznej, ale wtedy nie trzeba dodać cukru (albo symbolicznie). 

Babeczki z kremem nugatowym

Babeczki z kremem nugatowymBabeczki z kremem nugatowym shutterstock

Na 12-14 babeczek
Przygotowanie: 30-40 minut

Babeczki z kremem nugatowym - składniki

Ciasto:
200 g cukru
140 g mąki pszennej
45 g dobrego kakao
po 1/2 łyżeczki soli, sody oczyszczonej i proszku do pieczenia
2 jajka
1/4 szklanki oleju o neutralnym smaku
po 125 ml mleka i mocnej kawy
Krem:
krem nugatowy z pierwszego przepisu 

Babeczki z kremem nugatowym - przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do 170-180 st. Do dołków (12 lub 14) formy muffinkowej wkładamy papierowe papilotki.

Mieszamy cukier z mąką, kakao, solą, proszkiem i sodą. W drugim naczyniu krótko ubijamy jajka z olejem i mlekiem. Mieszamy suche składniki z mokrymi (można mikserem na najniższych obrotach). Powoli wlewamy gorącą kawę, miksując na średnich obrotach.

Ciastem napełniamy papilotki do połowy wysokości, wkładamy po łyżeczce kremu nugatowego i dopełniamy ciastem.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy pieczemy 20 minut - patyczek wetknięty w ciasto powinien być suchy po wyjęciu. Jeśli jest oblepiony, pieczemy jeszcze przez 10 minut.

Babeczki wyjmujemy z formy i studzimy (można jeszcze posmarować kremem nugatowym). 

Churros z kremem nugatowym

Churros z kremem nugatowymChurros z kremem nugatowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut
Oczekiwanie: 12-24 godziny

Churros z kremem nugatowym - składniki

250 ml wody
50 g masła
200 g mąki pszennej
szczypta soli
3 roztrzepane jajka
olej do głębokiego smażenia
cukier do posypania

Churros z kremem nugatowym - przygotowania

Ciasto przygotowujemy poprzedniego dnia. Wodę zagotowujemy z tłuszczem. Do wrzątku wsypujemy mąkę i sól, zmniejszamy płomień i mocno mieszamy ciasto drewnianą łyżką. Wyrabiamy, aż masa będzie gładka i błyszcząca (jak na ptysie). Gdy trochę ostygnie, dodajemy jajka, mieszamy.

Następnego dnia rozgrzewamy olej w szerokim garnku. Szprycę do nakładania kremu napełniamy ciastem i wyciskamy do gorącego oleju długie paluchy (ciasto jest dosyć twarde, więc szpryca musi być mocna). Gorące churros osączamy na papierowym ręczniku, podajemy z kremem nugatowym.