Pureé z ziemniaków i pasternaku

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Pureé z ziemniaków i pasternakuPureé z ziemniaków i pasternaku Fot. 123rf.com

Pureé z ziemniaków i pasternaku - składniki

800 g ugotowanych tłuczonych ziemniaków
200 g pasternaku
500 ml mleka
80 g masła
sól i świeżo mielony pieprz
gałka muszkatołowa
zielenina do podania

Pureé z ziemniaków i pasternaku - przygotowanie

Pasternak obieramy, kroimy na kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy mlekiem. Jeśli mleko go nie przykrywa, dodajemy odrobinę wody, przykrywamy pokrywką i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i dusimy 10-15 minut, aż pasternak będzie bardzo miękki (Uwaga! Gotuje się szybciej niż ziemniaki).

Odcedzamy warzywo, zachowując ok. 1/4 płynu, w którym się gotowało. Pasternak z powrotem umieszczamy w garnku, dodajemy ugotowane ziemniaki, płyn z gotowania pasternaku oraz masło.

Miksujemy blenderem, aż uzyskamy aksamitną konsystencję. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Posypujemy zieleniną.

Sałatka ziemniaczana z koperkiem

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 30 minut + 1 godzina oczekiwania

Sałatka ziemniaczana z koperkiem i gorczycąSałatka ziemniaczana z koperkiem i gorczycą Fot. Idijatullina Veronika / 123rf.com

Sałatka ziemniaczana z koperkiem- składniki

1 kg ziemniaków
4 duże cebule
1 szklanka majonezu
2 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
1/2 łyżeczki ziaren gorczycy
posiekany koperek
sól, pieprz

Sałatka ziemniaczana z koperkiem - przygotowanie

Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i kroimy na plasterki. Cebule kroimy w piórka. Majonez łączymy z octem i śmietaną. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku i posypujemy koperkiem. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Sałatkę odstawiamy na 1 godzinę, by przeszła wszystkimi smakami. Podajemy jako przystawkę lub dodatek do dania głównego.

Sałatka ziemniaczana z pesto

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut + 4 godziny oczekiwania

Sałatka ziemniaczana z pestoSałatka ziemniaczana z pesto Fot. BBS

Sałatka ziemniaczana z pesto - składniki

60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
200 ml bulionu warzywnego
2 łyżeczki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki pesto (najlepiej domowej roboty)
3 łyżki jasnego octu balsamicznego
łyżka posiekanych świeżych ziół (np. tymianek, estragon, oregano)
sól, pieprz
główka radicchio
garść rukoli lub roszponki
2 łyżki orzeszków piniowych

Sałatka ziemniaczana z pesto - przygotowanie

Ugotowane i obrane ziemniaki kroimy w plasterki, wkładamy do miski. Robimy zalewę: gorący bulion mieszamy z oliwą, sokiem z cytryny, pesto, octem i ziołami. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Polewamy ziemniaki, ostrożnie mieszamy, odstawiamy na 4 godziny do lodówki.

Radicchio kroimy w paski, dodajemy razem z rukolą lub roszponką do ziemniaków, mieszamy delikatnie, aby nie pokruszyć ziemniaków. Jeśli trzeba, jeszcze raz przyprawiamy do smaku. Orzeszki piniowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy sałatkę bezpośrednio przed podaniem.

Tortilla po chłopsku

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 30 minut

Tortilla po chłopskuTortilla po chłopsku Fot. 123rf.com

Tortilla po chłopsku- składniki

6 jaj
25 dag ziemniaków
pół szklanki oliwy
cebula
sól

Myjemy i dokładnie obieramy ziemniaki, kroimy je w cienkie plastry lub kostkę. Cebulę drobno siekamy i smażymy. Kiedy zmięknie dodajemy ziemniaki i dusimy je do miękkości.

W misce roztrzepujemy jaja z solą, mieszamy z uduszonymi ziemniakami. Całość wlewamy na patelnię. Smażymy najpierw z jednej strony. Gdy tortilla się zarumieni, przykrywamy ją drugą patelnią, odwracamy i smażymy z drugiej strony. Podajemy w całości lub pokrojoną w trójkąty jako przekąskę lub dodatek do gania głównego.

Ziemniaki duszone z tymiankiem

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 40 minut

Ziemniaki duszone z tymiankiemZiemniaki duszone z tymiankiem Fot. 123rf.com

Ziemniaki duszone z tymiankiem - składniki

1 kg ziemniaków
3 pory
3 łyżki masła
szklanki mleka
2 łyżki rozdrobnionego, świeżego tymianku
sól i biały pieprz do smaku

Ziemniaki duszone z tymiankiem - przygotowanie

Ziemniaki dokładnie obieramy, płuczemy, kroimy w talarki lub słupki i solimy. W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki i zalewamy mlekiem, dodajemy masło i pieczemy pod przykryciem ok.30 minut. Po tym czasie doprawiamy ziemniaki pieprzem i tymiankiem, i pieczemy już bez przykrycia aż ziemniaki się zarumienią, ok 10 minut.

Babka ziemniaczana

Dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 50 minut

Babka ziemniaczanaBabka ziemniaczana Fot. 123rf.com

Babka ziemniaczana - składniki

8 dużych ziemniaków
3 łyżki mąki
smalec lub olej
sól

Babka ziemniaczana - przygotowanie

Dokładnie obrane i umyte ziemniaki utrzyj na grubej tarce. Wymieszaj z mąką i solą i przełóż do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Piecz w 200 st. C przez ok. 40 minut. Na wierzchu ma powstać złota, chrupiąca skórka. Jedz z surówkami lub z kiszoną kapustą.

Ziemniaki Hasselback z czosnkowym masłem

Dla 4 osób
Przygotowanie: 80 minut

Ziemniaki Hasselback z czosnkowym masłemZiemniaki Hasselback z czosnkowym masłem Fot. 123rf.com

Ziemniaki Hasselback z czosnkowym masłem - składniki

1,2 kg podłużnych ziemniaków jednakowej wielkości
50 g miękkiego masła
ząbek czosnku
szczypta mielonej kolendry
szczypta słodkiej mielonej papryki
szczypta suszonego rozmarynu
sól
masło do formy
łyżka marynowanego czerwonego pieprzu
gęsta, kwaśna śmietana do podania

Nacinane pieczone ziemniaki - przygotowanie

Ziemniaki szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą, dokładnie osuszamy. Za pomocą ostrego noża bardzo głęboko nacinamy po długości co 2-3 mm, starając się nie przeciąć bulw do końca. Masło ucieramy z odrobiną soli, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, kolendrą, papryką i rozmarynem.

Ziemniaki układamy w żaroodpornym naczyniu posmarowanym masłem, smarujemy masłem z przyprawami. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. Pieczemy 60 minut. Zdejmujemy pokrywę i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.

Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, posypujemy marynowanym pieprzem, podajemy z gęstą śmietaną.