Zupa cebulowa
Dla 6 osób
Przygotowanie: 65 minut
Zupa cebulowa - składniki
1 kg cebuli
50 g masła lub oliwy
sól i pieprz do smaku
250 ml białego wina
1 i 1/2 l bulionu lub wody
łyżka suszonego tymianku
bagietka lub inne pieczywo
100 g startego sera (gruyère lub twardej mozzarelli)
Zupa cebulowa - przygotowanie
Cebule obieramy i kroimy w piórka lub półtalarki. Szklimy w rondlu na maśle albo oliwie na średnim ogniu na brązowy kolor (może to trwać 20-30 minut), stale mieszając. Doprawiamy tylko pieprzem.
Do mocno zrumienionej cebuli wlewamy wino i bulion, solimy, dodajemy tymianek i gotujemy 30 minut na wolnym ogniu. Bagietki lub kromki chleba możemy opiec w tosterze lub piekarniku. Zupę wlewamy do miseczek, posypujemy startym serem i podajemy z pieczywem.
Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli
Dla 4 osób
Składniki
Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli - składniki
5 czerwonych pomarańczy
czerwona cebula
czerwona papryka
2 łyżki pestek dyni
500 g świeżego szpinaku
Sos:
oliwa
sok z cytryny
ząbek czosnku
sól, pieprz
Sałatka z pomarańczy i czerwonej cebuli - przygotowanie
Pomarańcze obieramy i kroimy na cienkie plastry. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie talarki, rozdzielamy na pojedyncze kółka. Paprykę kroimy w kostkę, pestki dyni prażymy na suchej patelni. Szpinak myjemy, osuszamy, układamy na półmisku. Na warstwie szpinaku kładziemy plastry pomarańczy, a na nich cebulę. Posypujemy papryką i pestkami dyni. Robimy sos. Mieszamy oliwę i sok z cytryny (w proporcji 3:1) ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Polewamy sosem sałatkę. Uwaga: cebuli nie traktujemy jak dekoracji - jemy ją razem z pomarańczami. Czerwone pomarańcze można zastąpić zwykłymi, ale wtedy sałatka będzie słodsza i sos wówczas lepiej zrobić w proporcji 2:1.
Sycylijska sałatka z buraków, fenkułu i pomarańczy
Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Sycylijska sałatka z buraków, fenkułu i pomarańczy - składniki
4 średnie buraki (mogą być dowolnego koloru) ugotowane w skórce
fenkuł (razem z zielonymi pędami)
czerwona cebula
2 pomarańcze
Dodatki:
4 filety anchois
3 łyżki octu z czerwonego wina
6 łyżek oliwy
sól, pieprz
Sycylijska sałatka z buraków, fenkułu i pomarańczy - przygotowanie
Buraki obieramy, kroimy w cienkie plastry. Fenkuł kroimy wzdłuż na pół, a potem w cienkie plasterki razem z zielonymi pędami. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Pomarańczę obieramy ze skórki, kroimy w plastry i usuwamy pestki. Na półmisku układamy na przemian plastry buraka i pomarańczy, posypujemy krążkami cebuli i fenkułu.
Anchois siekamy i rozcieramy na pastę razem z octem z czerwonego wina i oliwą. Sos przyprawiamy solą i pieprzem, polewamy sałatkę. Na wierzchu możemy ułożyć połówki czarnych oliwek bez pestek (najlepiej odmiany kalamata) lub ozdobić natką fenkułu.
Krążki cebuli warto moczyć w lodowatej wodzie 10-15 minut. Dzięki temu cebula będzie miała łagodniejszy smak i stanie się chrupiąca.
Sos cebulowy
Przygotowanie: ok. 40 minut
Sos cebulowy - składniki
300 g cebuli
200 ml warzywnego bulionu
łyżka mąki
2 łyżki masła
400 ml mleka
100 ml śmietany
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
cukier
sól, pieprz
Sos cebulowy do kotletów - przygotowanie
Cebule obieramy, kroimy w cienkie półtalarki, zalewamy bulionem i gotujemy 15 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Masło podgrzewamy w rondelku z mąką i robimy jasną zasmażkę, rozprowadzamy ją zimnym mlekiem i kremówką. Gotujemy sos beszamelowy ok. 10 minut, cały czas mieszając. Dodajemy uduszoną cebulę, mieszamy i doprawiamy cukrem, gałką, solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia.
Gorącym sosem cebulowym polewamy kotlety mięsne i warzywne lub upieczone warzywa.
Czerwona cebula smażona z tymiankiem, miodem i octem balsamicznym
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Czerwona cebula smażona z tymiankiem, miodem i octem balsamicznym - składniki
2 duże czerwone cebule (pokrojone na ćwiartki)
oliwa
łyżka miodu akacjowego (lub innego jasnego)
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
Czerwona cebula smażona z tymiankiem, miodem i octem balsamicznym - przygotowanie
Podsmażamy cebule na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy. Gdy nabiorą złocistego koloru i zaczną się rozpadać, zmniejszamy ogień i dodajemy miód oraz ocet, mieszamy. Gdy sos zgęstnieje, zdejmujemy cebule z ognia i posypujemy je tymiankiem.