Cenioną przez Francuzów grasicę znamy również w kuchni polskiej jako animelkę lub mleczko cielęce. Jest to gruczoł wydzielania wewnętrznego, który zanika u ssaków wraz z nabieraniem dojrzałości płciowej.

Jak przyrządzić grasicę

Jeżeli kupimy czystą, bez krwawych żyłek, można ją przyrządzać od razu, nie wymaga moczenia. Jeśli nie - najlepiej zalać ją zimną wodą na kilka godzin. Po odsączeniu sparzyć, a nawet chwilę przetrzymać we wrzącej wodzie, przestudzić i zdjąć zewnętrzną błonę.

W takiej postaci może być przyrządzana jak delikatna wątróbka. Najpierw ją obsmażamy na ostrym ogniu (na przykład na sklarowanym maśle lub delikatnej oliwie), zmniejszamy płomień do minimum i dosmażamy. Grasicę można też podlać (bulionem, winem) i lekko poddusić. Jeśli mamy dużą grasicę, można ją pokroić w centymetrowe plastry i dopiero obsmażać.

Ponieważ grasica ma luźną konsystencję, warto ją dodawać z czymś chrupiącym, np. drobnymi grzankami z bagietki pokrojonej w kostkę i obsmażonej na chrupko. Grasicę można też panierować w bułce tartej lub po prostu podać ją na cienkiej chrupiącej grzance.

Przyprawiamy ją na przykład klasycznie - estragonem i cytryną, i czymś pikantnym, choćby pieprzem. 

Grasica smażona z kaparami

Grasica smażona z kaparamiGrasica smażona z kaparami shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie 15 minut
Moczenie: 2 godziny

Grasica smażona z kaparami - składniki

500 g grasicy
2 łyżki masła lub oleju do smażenia
sól i pieprz
2-3 łyżki mąki
jajko
2-3 tartej bułki
4 łyżki kaparów
cytryna

Grasica smażona z kaparami - przygotowanie

Grasicę moczymy w wodzie (zmieniając wodę, jeśli zmętnieje).  

Do osolonego wrzątku wkładamy grasicę i blanszujemy 5 minut, odcedzamy i hartujemy w lodowatej. Oczyszczamy ją z błon. Kroimy w plastry.

Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i tartej bułce.  

Na patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy grasicę na ostrym ogniu po 30 sekund z każdej strony. zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron po 2 minuty. Podajemy z kaparami i cząstkami cytryny.

Grasica duszona w sosie grzybowo-jogurtowym

Grasica w sosie grzybowo-jogurtowymGrasica w sosie grzybowo-jogurtowym shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie:
Moczenie: 2 godziny

Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym - składniki

500 g grasicy
100 g mrożonych grzybów
2 ząbki czosnku
cebula
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
100 ml białego wina lub bulionu warzywnego
300 ml jogurtu

Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym - przygotowanie

Grasicę moczymy w wodzie (zmieniając wodę, jeśli zmętnieje).  

Grzyby rozmrażamy, czosnek i cebule obieramy i siekamy.

Do osolonego wrzątku wkładamy grasicę i blanszujemy 5 minut, odcedzamy i hartujemy w lodowatej. Oczyszczamy ją z błon. Kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy czosnek. Gdy się zeszkli, wrzucamy grasicę i smażymy 5 minut, mieszając. Wrzucamy grzyby, smażymy 5 minut, mieszając. Wlewamy wino podgrzewamy 15 minut. Wlewamy jogurt, mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minut. Doprawiamy sola i pieprzem.

Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym świetnie smakuje z plackami, np. z cukinii.

Smażona grasica z warzywami

Smażona grasica w stylu angielskimSmażona grasica w stylu angielskim shutterstock

Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut

Smażona grasica z warzywami - składniki

500 g grasicy
sól 
cebula
pietruszka
2 marchewki
2 tosty (lub 4 łyżki nasion słonecznika)
3-4 ziarna pieprzu 
liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
50 g masła
pieprz

Smażona grasica z warzywami - przygotowanie

Grasicę moczymy w wodzie (zmieniając wodę, jeśli zmętnieje).

Cebulę obieramy i siekamy. Obrane marchewki i pietruszkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Tosty kroimy w bardzo drobną kostkę i prażymy na suchej patelni.

Do osolonego wrzątku wkładamy grasicę, ziarna pieprzu, posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i tymianek. Gotujemy 10 minut, odcedzamy grasicę i warzywa. Odkładamy warzywa (usuwamy liść laurowy).

Grasicę hartujemy w lodowatej wodzie, osuszamy i oczyszczamy z błon, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy grasicę po 30 sekund z obu stron, potem zmniejszamy ogień i smażymy 3-4 minut z obu stron. 

Grasicę podajemy polaną masłem z warzywami i grzankami.