Cenioną przez Francuzów grasicę znamy również w kuchni polskiej jako animelkę lub mleczko cielęce. Jest to gruczoł wydzielania wewnętrznego, który zanika u ssaków wraz z nabieraniem dojrzałości płciowej.
Jak przyrządzić grasicę
Jeżeli kupimy czystą, bez krwawych żyłek, można ją przyrządzać od razu, nie wymaga moczenia. Jeśli nie - najlepiej zalać ją zimną wodą na kilka godzin. Po odsączeniu sparzyć, a nawet chwilę przetrzymać we wrzącej wodzie, przestudzić i zdjąć zewnętrzną błonę.
W takiej postaci może być przyrządzana jak delikatna wątróbka. Najpierw ją obsmażamy na ostrym ogniu (na przykład na sklarowanym maśle lub delikatnej oliwie), zmniejszamy płomień do minimum i dosmażamy. Grasicę można też podlać (bulionem, winem) i lekko poddusić. Jeśli mamy dużą grasicę, można ją pokroić w centymetrowe plastry i dopiero obsmażać.
Ponieważ grasica ma luźną konsystencję, warto ją dodawać z czymś chrupiącym, np. drobnymi grzankami z bagietki pokrojonej w kostkę i obsmażonej na chrupko. Grasicę można też panierować w bułce tartej lub po prostu podać ją na cienkiej chrupiącej grzance.
Przyprawiamy ją na przykład klasycznie - estragonem i cytryną, i czymś pikantnym, choćby pieprzem.
Grasica smażona z kaparami
Grasica smażona z kaparami shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie 15 minut
Moczenie: 2 godziny
Grasica smażona z kaparami - składniki
500 g grasicy
2 łyżki masła lub oleju do smażenia
sól i pieprz
2-3 łyżki mąki
jajko
2-3 tartej bułki
4 łyżki kaparów
cytryna
Grasica smażona z kaparami - przygotowanie
Grasicę moczymy w wodzie (zmieniając wodę, jeśli zmętnieje).
Do osolonego wrzątku wkładamy grasicę i blanszujemy 5 minut, odcedzamy i hartujemy w lodowatej. Oczyszczamy ją z błon. Kroimy w plastry.
Oprószamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące, potem w roztrzepanym jajku i tartej bułce.
Na patelni rozgrzewamy masło i olej i smażymy grasicę na ostrym ogniu po 30 sekund z każdej strony. zmniejszamy ogień i smażymy z obu stron po 2 minuty. Podajemy z kaparami i cząstkami cytryny.
Grasica duszona w sosie grzybowo-jogurtowym
Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie:
Moczenie: 2 godziny
Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym - składniki
500 g grasicy
100 g mrożonych grzybów
2 ząbki czosnku
cebula
sól, pieprz
2-3 łyżki oleju
100 ml białego wina lub bulionu warzywnego
300 ml jogurtu
Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym - przygotowanie
Grasicę moczymy w wodzie (zmieniając wodę, jeśli zmętnieje).
Grzyby rozmrażamy, czosnek i cebule obieramy i siekamy.
Do osolonego wrzątku wkładamy grasicę i blanszujemy 5 minut, odcedzamy i hartujemy w lodowatej. Oczyszczamy ją z błon. Kroimy na kawałki. Oprószamy solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucamy czosnek. Gdy się zeszkli, wrzucamy grasicę i smażymy 5 minut, mieszając. Wrzucamy grzyby, smażymy 5 minut, mieszając. Wlewamy wino podgrzewamy 15 minut. Wlewamy jogurt, mieszamy i dusimy jeszcze 3-4 minut. Doprawiamy sola i pieprzem.
Grasica w sosie grzybowo-jogurtowym świetnie smakuje z plackami, np. z cukinii.
Smażona grasica z warzywami
Smażona grasica w stylu angielskim shutterstock
Dla 4 osób
Przygotowanie: 50 minut
Smażona grasica z warzywami - składniki
500 g grasicy
sól
cebula
pietruszka
2 marchewki
2 tosty (lub 4 łyżki nasion słonecznika)
3-4 ziarna pieprzu
liść laurowy
1/2 łyżeczki tymianku
50 g masła
pieprz
Smażona grasica z warzywami - przygotowanie
Grasicę moczymy w wodzie (zmieniając wodę, jeśli zmętnieje).
Cebulę obieramy i siekamy. Obrane marchewki i pietruszkę kroimy w bardzo drobna kostkę. Tosty kroimy w bardzo drobną kostkę i prażymy na suchej patelni.
Do osolonego wrzątku wkładamy grasicę, ziarna pieprzu, posiekaną cebulę, pokrojoną marchewkę i pietruszkę, liść laurowy i tymianek. Gotujemy 10 minut, odcedzamy grasicę i warzywa. Odkładamy warzywa (usuwamy liść laurowy).
Grasicę hartujemy w lodowatej wodzie, osuszamy i oczyszczamy z błon, kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy masło i obsmażamy grasicę po 30 sekund z obu stron, potem zmniejszamy ogień i smażymy 3-4 minut z obu stron.
Grasicę podajemy polaną masłem z warzywami i grzankami.